Hallottatok arról hogy nem minden kórházba fogják elfogadni az önkormányzat által kiadott apasági nyilatkozatot, csak amit a közjegyző állit ki? Ami meg 20 30 ezer.
A jelenlegi törvény szerint (nem hallottam róla, hogy ezt módosítani akarnák) az apasági nyilatkozat anyakönyvvezető előtt tehető meg. Mivel célja a születendő gyerek rendezetlen jogállásának rendezése, nem tehetik pénzfüggővé, az több törvénnyel is ellenkezne - és mindet módosítani kellene, hogy megtehessék. Nem tudom hol hallottad, de szerintem valaki csak túlzásokba esett, hidd el, ingyen lehet rendezni a baba jogállását. Közjegyző is ad ugyan ki ilyen iratot jó pénzért, és az ugyanolyan jó, mint az anyakönyvvezetőé, de a kórház nem mérlegelhet.
Nem mellékesen pedig a születési anyakönyvi kivonat kiállítása az anyakönyvvezető dolga, ő meg elfogadja a saját maga által kibocsátott apaságit.
Ja, védőnő:) Ők tudnak okosakat mondani, mert szegényeket nem tájékoztatják megfelelően, csak részinformációk jutnak el hozzájuk.
Volt igen egy ilyen mizéria, mert a családjogi törvény változásával bekerült a törvénybe, hogy nem csak a házasságban született gyerek esetén vélelmezi a törvény a férfi apaságát, hanem bejegyzett élettársi kapcsolat esetén is )ilyenkor nem kell apasági, csak vagy házassági anyakönyv, vagy igazolás a bejegyzett élettársi kapcsolatról)
Mivel az élettársi kapcsolatot közjegyző jegyzi be, így a háttérrendszer kialakítása előtt sok helyen el kellett menni a közjegyzőhöz, aki jó pénzért kiállította az igazolást, hogy van bejegyzett élettársi kapcsolat, vagy nincs.
Azóta a számítógépes rendszert összehozták, így az anyakönyvvezető is le tudja kérdezni az élettársi kapcsolat fennállását, nem kell hozzá közjegyző. Legrosszabb esetben is a jegyzőhöz kell menni igazolásért, de már ez sem jellemző.
Csináltasd meg az apaságit otthon, a kórházat nem érdekli, ki adta ki az apaságit, csak az, hogy legyen:) És ne aggódj:)
Sziasztok!
Mi most csináltattuk meg az apasági nyilatkozatott a III. kerületben. Az anyakönyvezető nem lát be a rendszerbe, így majd ha megszületik a fiúnk, a páromnak kell menni az adott kórház kerületi közjegyzőjéhez egy nyilatkozatért, hogy nincs bejegyzett élettársi kapcsolatom. Ez két-három ezer forint. Utána tudjuk intézni az anyakönyvet.
20-30 ezer forint az, hogy ha bejegyezteted az élettársi kapcsolatod.
Remélem tudtam segíteni, ez friss információ, mert múlt héten csináltattuk az apaságit.
szia
32 hetes km.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!