Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség megszakítása » Valóban nagyobb a mellrák...

Valóban nagyobb a mellrák kialakulásának esélye az abortuszon, illetve vetélés utáni művi megszakításon átesett, már szült nőknek?

Figyelt kérdés

2017. szept. 8. 10:20
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Én csak azt ismételtem amit hallottam. Kaptam temérdek üzenetet, nem tervezek abortuszt! Szimplán érdekel mások véleménye, mert ezt én is nagy suletlensegnek éreztem. Köszönöm a válaszokat!
2017. szept. 8. 14:25
 12/19 anonim ***** válasza:
14%
Igen, kb. 10-szer nagyobb.
2017. szept. 13. 01:03
 13/19 anonim ***** válasza:
41%
A terhességi hormonok nem a 12. héttől indulnak, hanem jóval hamarabb. Egy terhességmegszakítás során nemcsak egy mechanikai törtnet zajlik, hanem komoly hormonváltozások a szervezeten belül. A női szervezeten belül. A hormonális fogamzásgátlók sem véletlenül vannak a mellrák listán. Szintén hormontörténet. Szóval igen, van létjogosultsága annak, amit a védőnő mondott! Lehet lehülyézni, de egy abortusz során nemcsak annyi történik, hogy kiszívjuk a tartalmat-a gyereket, aztán minden megy tovább.
2017. szept. 13. 13:18
 14/19 anonim ***** válasza:
58%

Utolsó: tehát a terhesség önmagában növeli a rizikót, hiszen hormonváltozás keletkezik, majd szüléssel végeszakad.

De, hülyeséget mondott.

Az első oldal utolsó hsz-ében van a szakszerű válasz. A többi mind ostobaság.

2017. szept. 13. 13:26
 15/19 anonim ***** válasza:
23%
Szerintem minden természetbe való beavatkozásnak következményei vannak. Egy abortusz nem lehet természetes folyamat, az egy agresszív beavatkozás. Egy kihordott magzat a szülés befejeztével természetes női "hormonváltozásnak" mondható. Szóval nem lehet logikai érveket felsorakoztatni egy magzat erőszakos kikaparásával járó és egy természetes úton megszült gyermek után bekövetkező hormonális változásra.
2017. szept. 13. 14:00
 16/19 anonim ***** válasza:
53%

Még szerencse, hogy a "szerinted" semmiben sem befolyásolják az orvosi tényeket.

2017. szept. 13. 14:58
 17/19 anonim ***** válasza:
61%

Egy csomó tanulmány kimutatja, hogy erősen megnöveli a mellrák kockázatát az abortusz. Legfeljebb annyiban térnek el az adatok, hogy mennyire.

Sok ilyet ismerek, egy elég új, komoly vizsgálat 626%-os kockázatnövekedést mutatott ki. (Alul bemásolom a forrást). Tehát több mint 6-szoros a kockázat.

Az ok egyébként valóban hormonális: a várandósság alatt a mirigyállomány sejtjei szaporodásnak indulnak, és mivel ez a folyamat hirtelen, mesterségesen megszakad, az érintett szövetek "sebezhetővé" válnak a malignus sejtszaporodás szempontjából. Tehát a védőnő igazat mondott. :)

És akkor a forrás (de van sok más tanulmány is, főleg angolul):

Bhadoria A S, Kapil U, Sareen N, Singh P. Reproductive factors and breast cancer: A case-control study in tertiary care hospital of North India. Indian J Cancer 2013;50:316-21

2017. szept. 13. 15:05
 18/19 anonim ***** válasza:
69%

Így van, az abortusz nem természetes dolog, még akkor sem, ha "magától" elhal a terhesség. Szülés után is van kavalkád hormonügyileg, de mellekre vonatkozóan pontosan a szülés utáni hormonváltozások hatnak pozitívan.

" a legtöbb mellrák ellen védelmet jelent a hosszú és minden terhesség utáni szoptatás, és egyetlen emlőrákfajta veszélyét sem fokozza." Alábbi link a forrás.

[link]

2017. szept. 13. 15:09
 19/19 anonim ***** válasza:
42%

Tobb uj stydy volt ebben a temaban, amik azt hoztak ki, hogy igen, van osszefugges az abortusz/ kesobbi veteles es a mell daganatos elvaltozasai kozott. (Kutatasi teruletem volt.) A terhesseg soran a mell mirigyallomanya is mas allapotba kerul, kvazi egeszseges merteku burjanzasnak indulnak a tejtermelesert felelos sejtek, tejcsatornak. Kesoi veteles, abortusz soran hirtelen reked meg a mellekben ez a folyamat, ami koros sejtproliferacio, daganat kepzodes fele veheti az iranyt. (A mehet ugyan kiuritik, de a mellekben mar zajlo folyamatokat nem befolyasolhatjak)

Ugyhogy igen, no a mellrak kockazata ab es missed ab-nal sajnos.

2019. szept. 15. 19:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!