Egyesek miért úgy büszkélkednek az abortuszaik számával, mintha az olimpiai aranyérmeikről beszélnének?
Nem vagyok sem abortusz ellenes (van sajna, amikor nincs más megoldás, mert hiába a védekezés, jön, nincs mód megtartani), és abortusz-párti sem (számomra azért még mindig egyfajta gyilkosság azért). De pont ma fordult elő, hogy az egyik távolabbi szomszéddal beszélgettünk, mert összejött egy kis társaság, és velem kapcsolatosan szóba jött a terhesség, mivel augusztusban jön a babánk. Ő ekkor olyan könnyedén kezdett beszélni arról, hogy már van neki négy gyereke, és idézem "Hűha, kész óvoda lenne itt, ha még mindegyiket meg is tartottuk volna...". Ezek után mindenkinek elment a gusztusa a beszélgetéstől, pláne nekem. Számon volt, hogy rákérdezzek, hogy "B@#*ni tudtok, mint a nyulak, de a védekezés luxus?".
De nem akartam veszekedést provokálni, eleve ez magánügy, másodsorban ezzel a nővel félévente, ha egyszer futok össze, mert ő az utca egyik, én meg a másik végén lakom, szóval csak hallomásból ismerem. (Bár utólag az anyukám megjegyezte, hogy a múltkor ez a nő panaszkodott, hogy idén már a 3. abortuszán van túl.) Engem az nagyon felháborít. Sokan tönkremennek abba anyagilag/érzelmileg/fizikailag, hogy gyerekük legyen, ennek meg jön sorba, ő meg válogat, hogy "ezt megtartom, ezt nem". Miért nem kötteti el magát az ilyen nő? Egy abortusz, ha jól tudom, kb. 15 000 Ft, a művi meddővé tétel 25-30 000 Ft, szóval nekik éves szinten is "megtérülne". Talán szociális alapon kaphatna kedvezményt is. A másik kérdésem az lenne, hogy felétek szokás ezt ilyen módon kezelni? Persze, megértem, nem titkos a dolog (bár szerintem, magánügy, két ember dolga), de azért szinte dicsekedni vele? Vagy csak az értékrendemmel/felfogásommal van a baj?
Köszönöm a válaszaitokat!
Biztosan hallottad már,hogy vannak akik attól teherbe esnek,hogy az ágyra néznek.Anyám is ilyen,nővéremet akarták,aztán jöttünk mi az ikertesómmal tabletta mellett(23 éves vagyok, akkoriban brutál bogyók voltak még és mégis jöttünk).Utánunk volt még egy méhenkívülije,és két másik terhessége spirál és bogyók mellett.Őket nem tartották meg.Aztán 40 évesen klimaxolt.Nővérem ráütött,második gyerek már szakadt gumi+72 órás mellett jött nekik.Most hormonijekcióval próválkozik,hátha nem lesz gyerek.Én meg rettegek,nehogy nekem is besikerüljön gyerek mostanában.A 40 év körüli klimaxot remélem örököltem:D
Szóval nem biztos,hogy hülyék védekezni.
Hát szívből kívánom ennek a hölgynek, hogy sose kelljen szembesülnie azzal a fájdalommal, amit a tetteire való ráébredés okoz, mert abba félig meg kell halni...
Egyébként lehet, hogy azért beszél róla ilyen "fél vállról", mert ez egy fajta önnyugtatás is lehet...
Egyébként nekem a nagyim és dédim korosztálya jut erről a hozzáállásról eszembe, más volt a társadalom, mást sugalltak, nem voltak fejlett ultrahangos készülékek, nem gondoltak úgy egy korai terhességre, mint mi, hiszen nem tudták, hogy már az is egy kész kis emberke. Ezért talán valamivel "könnyedebben" vették, főként úgy, hogy volt hat-hét gyerekük és azokat is alig tartották el, védekezési módok pedig alig álltak rendelkezésükre...
Nekem sajnos volt egy abortuszom, 22 éves voltam és ma már visszagondolva nem tudom, hogy tehettem. 5 hetes terhes voltam és akkor azt hittem ez a jó megoldás, mert fiatal vagyok, nincs pénzem, etc... azóta kétszer szültem ikreket, de minden nap gondolok a múltra...
Tényleg azt tudom mondani, hogy akinek nincs más lehetősége, mert védekezés mellett fiatalon becsúszik a gyerkőc, nincs lakás, se munka, se semmi, akkor persze, szomorú, de még mindig jobb megoldás, mintha a semmibe megszülné, és a segélyekre alapozva egyik napról a másikra nevelné, miközben a megélhetési problémák felőrlik a szülők idegrendszerét.
Csak nekem valahogy az nehezen elképzelhető, hogy aki nem akar gyereket (egyet se, vagy többet nem), az miért nem ragad meg minden lehetőséget a védekezésre. Aláírom, hogy egyes nők tényleg egy pillantásra teherbe esnek, de abban bevallom, szkeptikus vagyok, hogy tudatos alapos fogamzásgátlással (gyógyszer/hormoninjekció + óvszer + netán helyi kiegészítő fogamzásgátló használatával, pl. hüvelykrém, vagy hüvelytabletta /egyes típusok használhatóak óvszerrel/) annyian teherbe esnének. Hiszen a mai gyógyszereknek nagyon jó a Pearl indexük, az óvszerek is szuper minőségben készülnek (némelyik állítólag nem is érezhető), és hogy egyszerre a kettő mondana csődöt... Persze, lehet, de szerintem ez évi 1-2 eset lenne országos szinten.
Régen ugye azért azok a gyógyszerek sem voltak olyan hatékonyak, meg az óvszerek se készültek ilyen jó fajta anyagokból... Persze, hogy anyáinknál előfordultak becsúszott gyerekek.
De beszélhetünk még a spirálokról, pesszáriumról... Annyi fogamzásgátló eszköz van! Szerény véleményem szerint, aki nem akar egyértelműen gyereket és erre figyel, ma már tényleg meg tudja akadályozni a terhességet. Persze, nem látok más pénztárcájába, így könnyű a példákat felhoznom.
"gyógyszer/hormoninjekció + óvszer + netán helyi kiegészítő fogamzásgátló használatával, pl. " - utolsó, azért ne legyünk irreálisak, egyfelől az ember nem azért él szexuális életet hogy szenvedjen, másfelől, hogy havi több tízezret költsön fogamzásgátlásra. (az érintettek zöme meg sem engedhetné magának)
A reálisan mindenkitől elvárható dolog az egy, az adott párnak leginkább megfelelő, korszerűnek számító fogamzásgátló módszer használata.
De ha már egyet használ, akkor se "csúszik be" évente 3 gyerek!!!!
Akkor se, ha ő a világ legtermékenyebb nője...
Én az ilyet már nehezen bírom ki szó nélkül. A helyedben lehet megkérdeztem volna, hogy ismeri-e a fogamzásgátlás kifejezést.
Egyébként nyári gyakorlaton szülészeten mondta a főnővér, hogy náluk a rekord 9 volt. Mármint egy nő 9 abortusszal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!