Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség megszakítása » Leiden mutáció, homozygótám...

_fgfgfg_ kérdése:

Leiden mutáció, homozygótám van kell véralvadásgátló műtétkor?

Figyelt kérdés

Egyik nőgyógyász azt mondja, bármilyen műtétem lesz kell véralvadásgátló, aki most fog műteni (terhesség megszakítás) azt mondta ez hülyeség nem fog kelleni.. Teljesen bizonytalan vagyok, hogy most melyik orvos tudja jól. És így félelem van bennem, mi van hogyha nem kapok és még is kellene?

Esetleg aki hasonló cipőben jár/t, vagy tud ebben nekem segíteni, nagyon megköszönném nektek..

aug. 3. 13:52
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
Igen, így hematológussal kellene konzultálni.
aug. 3. 19:02
 22/29 anonim ***** válasza:
41%

8-as azért erősen túloz, nem kell automatikusan vérhigítót szedni csak azért, mert Leiden mutációja van valakinek, mert az csak EGY tényező, ami emeli, de _önmagában_ nem számottevően a trombózis valószínűségét.

Ezért egy jó hematológus sok egyebet is figyelembe vesz (van-e más véralvadással kapcsolatos mutációd, pl. prothrombin mutáció, családi anamnézis, elsősorban trombózisok, saját anamnézis, pl. volt-e hosszabb fekvéssel járó betegséged, műtéted, munkavégzésed jellege, sportolás, dohányzás, fogamzásgátló szedése stb.). A folyamatos vérhigító szedésnek is vannak hosszú távú mellékhatásai, ezért mérlegelik ezek alapján az előnyt-hátrányt.

Ha hematológusnál még nem jártál akkor menj el egyhez mindenképpen, első körben kellene egy szélesebb trombofília vizsgálat is, aztán majd ő eldönti mi legyen. Most ettől a műtéttől nem lesz semmi bajod, nem kell utána heteket feküdnöd, de hosszú távon ezzel azért foglalkoznod kell. Terhesség alatt pl. még az óvatosabb dokik is írnak fel Clexanet, mert azzal együtt már nagyobb a trombózisveszély.

aug. 3. 20:33
 23/29 A kérdező kommentje:

22

Nagyon köszönöm!

aug. 3. 20:56
 24/29 anonim ***** válasza:
100%
22es HOMOZYGOTA Leiden mutációja van... az nem egy sima Leiden ami az emberek 4-5%ának van. Ez az emberek 0.1%át érinti kb és bizony időzített bomba vérhígító nélkül. Legalábbis az én hematologusom akivel rendszeresen konzultálok ezt mondta.
aug. 4. 06:53
 25/29 anonim ***** válasza:
0%
Utolsó: igaza van a 22-esnek, nem kell mindenkinek egész életébe vérhígító emiatt, a többi rizikófaktortól függ.
aug. 4. 08:18
 26/29 anonim ***** válasza:
Akkor ti is hematologusok vagytok hogy ezt biztosra mondjátok?
aug. 4. 08:54
 27/29 anonim ***** válasza:
Attól, hogy neked kell, nem kell mindenkinek.
aug. 4. 09:04
 28/29 anonim ***** válasza:
22-es vagyok: 24-es, megnéztem a feltöltött leletet és valóban homozigóta, másrészt én valóban csak heterozigóta Leidenes vagyok, és utánanéztem, a homozigóta mutáció esetében valóban jóval nagyobb a trombózis kockázat, szóval lehet, hogy igazad van, és kell majd szednie véralvadásgátlót, de végső soron én is azt javasoltam neki, hogy pánikolás helyett menjen el hematológushoz sürgősen.
aug. 4. 14:42
 29/29 anonim ***** válasza:

FVL homozygous carriers — As noted above, individuals who are homozygous or pseudo-homozygous for FVL, as well as those who are heterozygous for FVL and another thrombophilic variant, are at greater risk for VTE than those with FVL heterozygosity. There are no data that show a benefit of long-term anticoagulation in asymptomatic individuals who are homozygous for FVL, and we generally do not anticoagulate them in the absence of VTE. However, anticoagulation might be appropriate for those individuals who place an especially high value on preventing thrombosis (eg, due to massive, unprovoked pulmonary embolism in a family member).

Tehát nem, nem alap, hogy tünetmentes pácienst mindenképp antikoagulálni kell….

aug. 5. 08:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!