20 hetesen meg kell szakítani a terhességet, hogy fog történni?
Akkor a részletes válasz:
Második trimeszterben két lehetőség van: együlésben befejezni, vagy vetélésindukció+műszeres befejezés.
Nem sokkal a 12. hét után lehet úgy, hogy előtte feltesznek tágító pálcikákat, majd simán altatás és műtéttel befejezik. Ez kb. 15 hetes korig működik.
Utána pedig vagy
a) tágító pálcika, fájáskeltés egészen addig, hogy megszületik az abortum, majd (mivel középidős megszakításnál sosem ürül ki teljesen magától a méh) altatásban műszeres befejezés, mikor a maradék lepényrészeket és a nyálkahártyát eltávolítják.
b) tágító pálcika, fájáskeltés, de nem várják meg, míg teljesen lezajlik a vetélés, hanem műtőben befejezik.
Klinikán dolgoztam, ott eleinte 24. hétig is volt, aki bevállalta egy ülésben. Viszont ez elég veszélyes megoldás, mert ilyenkor már nagyon nagy a méh, vékony a fala, nagyon könnyű kilyukasztani. Egy ilyen szerencsétlen eset után lett az a verzió, hogy 20. hét a határ, addig az orvos bevállalhatja egy ülésben, utána pedig mindenképp az első verzió marad.
Akármennyire is tűnik drasztikus módszernek, az a) verzió sokkal biztonságosabb. Nekünk egyébként pszichológia kurzuson is azt mondták, hogy könnyebb a feldolgozás, ha lezajlik a vetélés és az anya meg is nézheti a magzatot. Külföldön simán felöltöztetik, láblenyomatot csinálnak stb. Ott ez teljesen "bevett" dolog. Persze szerintem mindenkinek a saját lelkületére van bízva, hogy meg akarja-e nézni vagy sem, de egészségügyi szempontból az indukció sokkal biztonságosabb, én orvosként tuti azt választanám, akármennyire is fáj.
11: Nem Baján történt ez? Mert akkor a te eseted kicsit más, mert ott már eltűnt méhszáj volt.
Kedves 10-es!
Nem, sajnos nem altattak el. Így, hogy olvasom, hogy így szokták,nem is értem,miért. 😔
Kedves Kérdező!
Az érzéseid, a fájdalmad megértem. Nem ezt akartad, nem így tervezted. Megszakad a szíved.
Értem, hogy ezt tanácsolták, a vizsgálatokat ezért végezték el őket.
De van lehetőséged úgy dönteni, hogy mégis megtartod. (Sokan tették már ezt, nem te lennél az első. Down Alapítvány)
Persze ez családi elhatározást, közös felelősségvállalást ígényel.
(Átgondolásra: Ha egy egészségesen született babád/babátokat érné baleset, amiben maradandó károsodást szenvedne, akkor mindent megtennél/megtennétek annak érdekében, hogy a fogyatékossága ellenére emberhez méltó élete lehessen.)
16-os, ez ez ostoba pi...a mindig nyomja a hülye abortuszellenes dumáit, nem értem, miért nem tiltják már ki innen (legalább a kategóriából), mert egyszerűen hányinger, amit művel.
Kérdező: kitartás. Sajnálom.
Hú mennyi hülye gyűlt itt össze. Én 26 hetesen végigcsináltam az indukálást.
Ha van kérdésed, írj nyugodtan.
Ja, és üzennék annak aki azt írta "fizikailag könnyebb mert kicsi a magzat"
Elárulom kiscsillag, hogy bőven nehezebb megszülni, ugyanis a szülőcsatorna nem készült még fel addigra. Fogyatékos..
Kedves 15-ös!
Értem én, de akkor miért írja "mindenki", hogy a küretet altatásban végzik vetélésindukció után? Ahány ilyen esetet olvastam, mindenki azt írta: altatták.
Túl vagyok rajta(mármint testileg) köszönöm a válaszokat. A legvégét altatásban végezték(már úton volt, szóval tényleg csak az utolsó pillanatban vittek altatni)
Ettől függetlenül nem könnyebb, remélem egyszer túl leszek rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!