Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » Hormonzavaros, és vagy nagyon...

Hormonzavaros, és vagy nagyon elhízott kismamák tudnátok hasznos tanácsokat adni 0-40 hétre a terhességgel kapcsolatba. Illetve tapasztalatokat megosztanátok?

Figyelt kérdés

Két normál tankönyvi terhesség után tőlem kér tanácsot egy ismerős, akinek már most gondjai vannak (neki tényleg egy csoda a pici), de ami nekem nem is volt, fel sem merült, arra nem tudok mit mondani. És szegénykém teljesen tanácstalan, mit kitől és hogyan kérdezzen. Azon is meglepődött, hogy a kis pacát is megnézhette volna az első ultrahangon. Szóval most némi horror sztorikat kéne átolvasnom, hogy mire figyeljen esetleg. Sajnos nincs keretük fogadott orvosra, ő maga meg kérdezni sem mer.

150kg, és első trimeszteres, hormonzavaros, nem is gondolták, hogy normál módon lehet gyerekük.

2018. júl. 1. 14:55
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
77%
Ha nincs keretük magán orvosra, hogy lesz keretük eltartani egy gyereket? Mi az, hogy nem mer kérdezni? Pedig muszáj lesz, hisz nem egy megszokott terhesség. Vagy hogy gondolja az ismerősöd? Bocs, tudom nem ilyen választ vártál, de eléggé megdöbbent az ilyen hozzáállás!
2018. júl. 1. 15:31
 2/17 anonim ***** válasza:
15%

Szerinted lesz, aki elhiszi, hogy nem rólad van szó? Ugyan...

Két gyerek után nem pacát látnál az uh-n.

2018. júl. 1. 15:37
 3/17 anonim ***** válasza:
72%

Szerintem a legfontosabb, hogy próbáljon az étrendjén alakítani. Már a súlya miatt hajlamos lehet cukorbetegségre (ha már most nem az) viszont a terhesség alatti rossz cukorháztartás a babának is káros. (placenta elégtelenség, óriásbébi szindróma stb.)

Nem drasztikus fogyókúrára kell gondolni, de 180g ch étrendnek érdemes utánanézni. Én inzulin rezisztensként estem teherbe (pedig "csak" 10 kiló plusszal indultam) és 20 hét után elkezdett a vércukrom is ingadozni (pedig szénhidrát csökkentett étrenden vagyok több mint fél éve) szóval most még szigorúbban figyelek erre. Eredményként 28 hetesen nem híztam 5 kilónál többet és a baba eddig rendben fejlődik. Ráadásul a baba most nekem is egy plusz motiváció. Ki tudja talán ha a terhesség alatt megszokik egy egészséges étrendet lehet utána is tudja majd tartani.

Ha eddig nem mozgott hirtelen ne kezdjen neki, mert többet árt mint használ. Max sétálást próbálja beilleszteni az életébe.

Ha külön orvosi/munkahelyi oka nincs, én nem biztos, hogy a terhesség elején eljönnék táppénzre csak azért mert hormonzavaros. (nekem PCOS és IR mellett nem ajánlotta a dokim) Főleg az elején nem jó ha otthon van egész nap, aggodalmaskodik mi lesz a kicsivel. Ha szereti a munkáját az eltereli a figyelmét, és az étrendet is egyszerűbb tartani mint otthon. (nyilván ha valami gond van, vagy nem olyan a munkája más a helyzet)

2018. júl. 1. 15:52
 4/17 A kérdező kommentje:

@2:Egy 7hetes uhn ha te egy babát láttál le a kalappal, mind a kettőnél csak egy paca volt a picur. De ha neked jobb, akkor írd nekem a hülyeséget, meg az osztást. Szíved joga.

@1: azon már nem is tudok/akarok rugozni, mit hogyan oldanak meg. Kezdő kelengyét tudunk adni, ha kérik. Dolgoznak, de min béresek, van hol lakniuk. A többit megoldják valahogy.

2018. júl. 1. 15:52
 5/17 A kérdező kommentje:
@3: pihenést és az esti sétákat mondtam neki, és a diétát. De azt is melyiket? Most hiába javasolok neki egy cukorbeteg diétát, ha az neki mondjuk árt. Na most a házi orvoshoz se mer elmenni, hogy ott kérdezzen.
2018. júl. 1. 16:07
 6/17 anonim ***** válasza:
0%
Kedves kérdező! Gratulálok abarátnőd terhességéhez szívemből. MENNYI idős a hölgy? Csoda hogy így teherbe tudott esni. ÉN 42 Éves vagyok és sajnos 126 kg, tavaj volt egy bvetéléswm és azóta egyszerűen ne jön a baba... Nagyon el vagyunk keseredve.. Ciklusom pontos, de inzulinrezisztenciám van, PCO szindróma.. Kérlek írj a barátnődről bővebben, hátha még van reményünk.. Köszönöm!!!
2018. júl. 1. 16:18
 7/17 anonim ***** válasza:
75%

A 180/160 g diétának annyi a lényege, hogy nem kevés kalóriát visz be (szóval nem éhezteti magát és a babát) hanem kevés szénhidrátot. (és lehetőleg azok is lassú felszívódásúak legyenek, mint teljes kiőrlésű kenyér stb.)

Húsokat én is majdnem korlát nélkül eszem a köretekre kell inkább odafigyelni. Nincs tészta, krumpli, fehér rizs (ha eszek is pár szem krumplit a köret felét zöldségek adják ki) és ami nagyon fontos a cukor tabu. 5x kell enni 1 nap, így az ember kevésbé éhes a vércukor meg nem ingadozik annyira.

Csak, hogy példát hozzak, hogy nem olyan kivitelezhetetlen a dolog, nálam így néz ki 1 nap.

Reggeli: 10deka (1 közepes szelet) teljes kiőrlésű kenyér, vajkrém, sonka (abból bármennyi) tojás (szintén fehérje nem szénhidrát) és paradicsom/uborka/paprika. Habár a kenyér kevés, a zöldség tojás jóllakat.

Tízóra: 1 db alma + 4 korpás keksz, vagy 1 pohár joghurt és keksz. (joghurt natúr nem cukros)

Ebéd: bármilyen hús (jó mondjuk én alapból nem szeretem a szíros húsokat) + kevés korlátozott szénhidrátos köret (páromnak ugye normálisan főzök) mondjuk pár szem krumpli, vagy 1 kicsi rizs (tészta nem) a többi savanyúság, savanyú uborka cékla stb...

Uzsonna:gyümölcs, vagy valami diétás desszert. (pl. túrókrém, zabpelyhes natur joghurt)

Vacsora: Nálunk általában valami meleg étel, de mostanában rákaptam a levesekre/krémlevesekre. (gomba, spárga stb)

Nassolás: szoktam ugyan nassolni de minden nap csak minimálisat. pl 1 túró rudi, vagy pár kocka étcsokoládé.

Én szigorúan mérem mit eszek (grammra felírom és kalóriabázisban vagy yazióban vezetem. A cél, hogy a napi szénhidrát keretem 160/vagy régebben 180g alatt maradjon, a kalóriának viszont minimum 1800 kcal-nak kell lennie, hiszen nem éhezhetek. Ha nincs meg én fehérjeporral szoktam plusz kalóriát bevinni.) Pár hét figyelés után egyébként rááll az ember szeme (és elég hamar tudatosul mik is a tiltott élelmiszerek) de tény, hogy ez elég megterhelő főleg ha valaki nem csinálta eddig. (ha valaki nagyon benne van azt is kéne figyelni, hogy melyik étkezésnél hány g szénhidrátot visz be, de pl ezzel már én is csak nagyjából foglalkozom)

Kezdőként lehet elég ha olyan "banális" tanácsokat betart mint, ne egyen cukrosat (ha kávéba nagyon kívánja cserélje le édesítőre, eritritre) /péksütiket/gyorskajákat, köretek felét cserélje zöldségre, cukros üdítők tilosak csak víz/ásványvíz stb...

Neten elég sok oldal foglalkozik ezzel szóval bőven van fent róla információ. (mondjuk a mintaétrendeket mindig utáltam, mert nem mindenki teheti meg h ricottát meg lucernacsírát meg ilyen drága dolgokat vásároljon a diétához. Pedig igazából olcsó zöldségekből is kivitelezhető a dolog, de a mintaétendekbe valahogy sosem ezeket írják... szóval érdemesebb az embernek magának összeraknia az étrendet. Jó kalóriaszámoló programok erre a már említett yazió mobilra, vagy kalóriabázis számítógépre)

Mivel a diabétesz gyanús terheseknek is ezt írják elő elsőnek, nem hinném, hogy gondot okoz a babának.

2018. júl. 1. 16:41
 8/17 A kérdező kommentje:

28éves, most lett komolyan téma a baba náluk, alig tíz éve menstruál, kétszer volt babariadó, sajnos csalódás volt nekik, mert csak épp elhuzodott a ciklusa, a 3honap és 2het között ingázik. Valahol megértem hogy félti a picit, és aggódik. Náluk csak sikerült, véletlen, kis csoda.

Hasi görcsei voltak, azért ment orvoshoz, eszébe se jutott a terhesség.

2018. júl. 1. 16:42
 9/17 anonim ***** válasza:
Igaza van a kettes válaszolónak. Gyanúsan részletesen ismered az ismerősöd menstruációs és egyéb egészségügyi jellemzőit! Csak akkor nem értem miért nem azt írtad, hogy abban kérsz tanácsot, hogy.....? Miért kellett a mellébeszélés?
2018. júl. 1. 17:03
 10/17 anonim ***** válasza:
Azonnal keressen egy profi dietetikust. Szigorú dieta. Bar ezt gyerek előtt kellett volna.
2018. júl. 1. 17:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!