Veletek, nálatok, hogyan van a terhesgondozás? Minden lelettel kell mennetek a háziorvoshoz is vagy csak a védőnőhöz?
Jelenleg (2017ben) gyermeket váró, magyarországi kismamákat szeretnék kérdezni!
Az első terhességemnél minden vizsgálat, uh, vérvétel stb. után elmentem a védőnőhöz, aki rögzítette a kiskönyvembe ezeket, súlyt mért stb. A háziorvoshoz az egész terhességem alatt egyszer kellett csak mennem. Most, ha minden igaz, akkor minden lelettel MINDENNEL mennem kell a háziorvosomhoz, mert ő rögzíti az adatokat. Ezek ellenére mennem kell a védőnőhöz is, aki súlyt és vérnyomást mér. Munka és bölcsödés kisgyermek mellett mászkálni az összes vizsgálatra (legtöbb helyen nincs időpont, csak várakozás) emellé a háziorvosnál eltöltött órák plusz a védőnői (értelmetlen) látogatások... el vagyok keseredve, úgy érzem ezt nem fogom tudni végigcsinálni. A háziorvosnál legutóbb (hiába volt időpontom) két órát üldögéltem.
Kérlek adjatok tanácsot, hogy ti hogyan csináljátok? Nálatok sem tölti már ki a védőnő a kiskönyvet (nekem az enyém azt mondta, hogy ez a rendszer most már).
Ja 11-es vagyok, mondjuk én az UH-kat (+toxémia, meg a genetikai kockázatbecslés) a rózsakertben csináltattam, ugye oda nem kell se kiskönyv, se beutaló, a vérvételeket meg szintén egy magánlaborban, ahova megint csak nem kell se beutaló, se kiskönyv se semmi, csak be kellett mondanom, mikor odamentem az időpontomra, hogy miket is akarok megnézetni, azt meg a nőgyógyászom (akihez szintén magánrendelőbe járok) felírta egy cetlire. A kiskönyv a nőgyógyászt se érdekelte különösebben, kórlapot amúgy is mindig nyomtatott, annyi, hogy mióta van (24. héten voltam úgy nála először, hogy volt kiskönyvem is) azóta belefirkantja a méhszájam állapotát, meg azt, hogy mikor jövök legközelebb és ennyi, de kinyomtatott kórlapon ugyanúgy megkapom ezt meg még többet is...
Ha mindent államiban akarsz csináltatni, akkor gondolom kell a kiskönyv időben, mert azt lehet beutalónak használni, szóval akkor el kell menni a védőnőhöz, hogy kiállítsa, utána meg macerálni fognak, hogy menjél meg stb.
Tehát, akit még érdekel, elmondanám, mi volt. Felhívtam a területi védőnők főnökét. Ő is azt mondta, hogy változott a jogszabály (lehet, hogy csak minálunk) és a kiskönyvet a háziorvos vezeti. Indoklás: ő majd észreveszi, ha valami baj van (a leletekből), erre a védőnőnek nincs kompetenciája. Az előző terhességemnél még volt neki. Viszont, annyi könnyítést kitaláltam magamnak, hogy mivel kötelezően a terhesség alatt csak négyszer kell elmenni a védőnőhöz én csak négyszer megyek. Mivel a gondozásba vétel is egynek számít, már csak egyszer! A vezető szerint a védőnőt teljesen nem lehetséges lemondani.
Én munka mellett, kisgyerek mellett, a vizsgálatok mellett stb. ennél többször nem tudok kimászkálni a védőnőmhöz azért, hogy a súlyomat megmérjem.
Ennyi a történet vége, köszönöm a segítségeteket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!