Veletek, nálatok, hogyan van a terhesgondozás? Minden lelettel kell mennetek a háziorvoshoz is vagy csak a védőnőhöz?
Jelenleg (2017ben) gyermeket váró, magyarországi kismamákat szeretnék kérdezni!
Az első terhességemnél minden vizsgálat, uh, vérvétel stb. után elmentem a védőnőhöz, aki rögzítette a kiskönyvembe ezeket, súlyt mért stb. A háziorvoshoz az egész terhességem alatt egyszer kellett csak mennem. Most, ha minden igaz, akkor minden lelettel MINDENNEL mennem kell a háziorvosomhoz, mert ő rögzíti az adatokat. Ezek ellenére mennem kell a védőnőhöz is, aki súlyt és vérnyomást mér. Munka és bölcsödés kisgyermek mellett mászkálni az összes vizsgálatra (legtöbb helyen nincs időpont, csak várakozás) emellé a háziorvosnál eltöltött órák plusz a védőnői (értelmetlen) látogatások... el vagyok keseredve, úgy érzem ezt nem fogom tudni végigcsinálni. A háziorvosnál legutóbb (hiába volt időpontom) két órát üldögéltem.
Kérlek adjatok tanácsot, hogy ti hogyan csináljátok? Nálatok sem tölti már ki a védőnő a kiskönyvet (nekem az enyém azt mondta, hogy ez a rendszer most már).
Júliusban szültem, nekem a védőnő és a nőgyógyász töltögette a kiskönyvet. A háziorvosnál egyszer voltam.
Ha nem muszáj miért kéne a beteg emberek között várakoznod a házi orvosnál? Beszélj a nőgyógyásszal meg a háziorvossal is. Én megmondanám a védőnőnek ha ennyire akadékoskodik, hogy azt mondta az orvos ne menjek a betegek közé.
Itt van minden feketén-fehéren :)
Háziorvosnál egy alkalommal voltam, mert kell az ő pecsétje is, mint belgyógyász. Ezen kívül a védőnőhöz és a fogadott orvosomhoz járok havonta.
Nálunk elég jól működik a terhesgondozás, semmire nem kell külön beutaló, csak odamész, és jelentkezel az adott vizsgálatra.
Háziorvosnál egyszer voltam, akkor csinálta az EKG-t. Voltam nála még egyszer, mert beteg voltam, de nem tudja, hogy a terhesek milyen gyógyszert szedhetnek, szóval influenzásan el kellett mennem a nőgyógyászhoz a többi egészséges kismama közé. Egyszer fogásznál is voltam.
A védőnőhöz eleinte havonta, majd 2 hetente, a végén hetente kellett járnom. Vérnyomást és súlyt mért, félidő környékétől szívhangot is hallgatott. Ő töltögette ki a kiskönyvemet, beírta a vérvételi és Uh eredményeket. "Kérőlapot" írt a különböző vizsgálatokra: ezzel a kérőlappal a nőgyógyászati szakrendelésre el kellett menni (még mielőtt az orvos odaért), ott az asszisztensnő megírta a beutalót és azzal kellett menni vérvételre. Nem kellett előre időpontot kérni, csak az adott héten odamenni. UH-ra nem kellett se időpont, se beutaló.
A nőgyógyászati szakrendelésre havonta hívtak, de nem időpontos, tehát volt, hogy csak 5-6 hetente mentem.
Fogadott orvosom nem volt, mert értelme nem lett volna így, hogy minden miatt a kórházba kellett menni. Akkor már "beugortam" a szakrendelésre is, és így nem kellett még külön napot kivennem a nőgyógyászati vizsgálat miatt. A nőgyógyász nem sok mindent töltött ki (hiába ő csinálta az uh-kat is), csak a méhszáj értékeket írta be meg néha egy-két megjegyzést(pl hogy szedjek magnéziumot). 36 hetesen kellett utoljára a nőgyógyászhoz mennem, utána csak NST volt a szülőszobán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!