Hogy működik a terhesgondozás, milyen vizsgálatok történnek az első 3 hónapban és nagyjából hanyadik héten?
Én 9 hetesen mentem először nőgyógyászhoz, kiadta az igazolást a terhességről, majd azzal kellett mennem a védőnőhöz aki kiállította a kiskönyvet.
A vérvételre, EKG-re nekem a háziorvosomtól kellett beutalót kérnem. Az első vérvételt az SZTK-ban csináltattam.
A következő vizsgálat pedig 12.héten van, a genetikai ultrahang. Ezt már a kórházban csinálták, TB alapon, persze lehet magándokinál is.
A védőnő sokat nem csinál, csak maximum havonta (mi havonta találkoztunk), vizeletet néz, vérnyomást mér, a súlyodat nézi. Neki feladata jobban akkor van mikor már megszületett a pici.
Bármi kérdésed van, írj nyugodtan, szívesen válaszolok.
A vérvételen kívül nem érdemes elkapkodni, mert sok a vetélés. (A vércsoport emiatt kell, szóval arra már mehetsz.) A 10-11. héten majd elmondja a doki, hogyan tovább. Ha magándokinál voltál, kicsit bonyolultabb, mert tb vizsgálatokra nem adhat papírt, így részben a házidokinak kell könyörögnöd, hogy adjon, részben az ingyenes vizsgálatért is fizetned kell (pl. genetikai uh).
Ha elmúltál 35, akkor érdemes kombinált tesztet kérni (minimum, mert van drágább is), hogy ne vegzáljanak az amniocentézissel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!