Mi van, ha valaki nem keresi fel a védőnőt?
Csak elméletben érdekel, amúgy nincs bajom a dologgal, bár hallottam már sok érdekességet.
De én pl. egy kisvárosból feljárok Pestre elve nőgyógyászhoz is magánklinikára, és a terhesgondozásom is ott lesz, szülni is ott fogok. Körzeti stb. helyekre nem is megyek, meg sima kórházba se semmivel, szerintem addig nem is fogok, míg nem a mentő visz, ez a terhesség alatt se lesz másként. Nyilván ők nem foglalkoznak majd azzal, hogy anyuka felkereste-e Mucsajröcsögén a védőnőt, meg fogalmuk se lehet arról, hogy ki az.
És ugye a védőnőt nekünk magunknak kell felkeresni, kikeresni, hogy vajon kihez tartozunk stb.
De mi van, ha valaki nem keresi meg? Akkor mondjuk egy ilyennél, hogy jön rá a védőnő, hogy neki lenne egy kismamája? Vagy mikor?
Egyébként csak szerintem működik elég bénán a rendszer? Már úgy értem, hogy épp csak a fenekünk belsejéről nem vezet az állam nyilvántartást, több soron ott vagyunk mindenhol, mindenféle adatbázisban, rendszerben, de semmit nem tudnak összehangolni, ezért mindenféle helyekre nekünk kell odamenni, papírt vinni, elinzéni, kéregetni, felkeresni, kitalálni stb. és egy ilyen dolog, mint a védőnő, aki arra van hivatva, hogy kiszűrje és jelezze a problémás családokat, hogy biztosítva legyen, hogy a baba jó helyre kerül, szóval, hogy egy ilyen fontos dolognál gyakorlatilag önbevalláson múlik, hogy tud-e egyáltalán a terhességről.
Mert pl. ha nem olvasgatnék ilyen oldalakon, akkor nekem sem lenne arról tudomásom, hogy amúgy valahonnan ki kell derítenem, hogy melyik védőnőhöz tartozok, és fel kell keresni... Meg ha olyan ember lennék le is szarnám.
De a kiskönyv semmire sem kell. Anyaságihoz elég az igazolás, amit majd adnak a kórházban. A vérvételekre van magánlabor vagy a háziorvos is beutalhat. Én magánkórházban csináltam a terhesgondozást és soha nem írtak a kiskönyvembe, csak a védőnő. És soha nem is kérte el senki sehol.
Egyébként a védőnőmet kérdeztem erről. A környéken sok külföldi anya-belföldi apa és fordítva család él. Azt mondta, tuti van olyan kismamája, akiről nem tud. De a kórház értesíti a gyerekszüléskor a védőnőt, akihez az ember tartozik, és úgy megtudja és onnantól ki tud járni. Terhesség alatt nem jön rá a védőnő.
(btw, ha a Maternityben szülsz, és van kérdésed, nyugodtan írj privit, szívesen válaszolok)
Az új szabályozás szerint a védőnő adhatja ki csak az igazolast a terhesgondozáson való részvételről (más kérdés hogy helytelenül még mindig elfogadják az orvos igazolasát is) az anyasági segélyhez.
Mivel pénzről (is) van szó, eljut ez az infó a "problémásabb" csaladokhoz is és felkeresik.
Miért nem akarsz védőnőhöz járni?
A nőgyógyász egészen más vizsgálatokat végez, egészen más oldalról közelíti meg a kérdést, és a magzatnak is, meg neked is szükségetek van mindkettőre.
Nekem rengeteg hasznos tanácsot adott a védőnő, aki nem véletlenül tanulta 4 évig főiskolán az ismereteit.
"Miért nem akarsz védőnőhöz járni?"
/facepalm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!