Normális terheléses cukor, mégis +++ cukor a vizeletben?
25. hetes kismama vagyok, most voltam terheléses cukorvizsgálaton.
Az éhgyomri értékem 4,4 lett, a 120. perces 6,4, szóval tökéletes mindkettő. A 120. perces vizeletes cukrom 3 keresztes lett.
Mi lehet ennek az oka? Hétfőn megyek orvoshoz.
(Az anyósom gyógyszerész, neki megemlítettem, hogy a vérvétel előtti délután-este igencsak ordenáré módon ettem - nápolyit, dinnyét -, mire ő azt mondta, attól simán lehet a sok kereszt.)
A cukor csak akkor választódik ki a vizeletben ha valami nincs rendben az inzulintermeléssel.
Érdemes lenne egy terheléses inzulint is nézni.
Amúgy tudom, hogy (ha jól emlékszem) 6.8 a felső határ amíg jónak mondják a 120 perces eredményt, de nekem pl 6 egész lett és már jelezte az orvosom, hogy ugyan nincs gond még de figyeljek oda a cukros ételekkel.
Köszönöm a választ!
Amit még kifelejtettem, hogy 2 hónapja is csináltak ugyanilyet, de akkor normális volt a vizeletben mért cukor mennyisége, pedig akkor abszolút nem figyeltem a kajára.
1 hónapja viszont vigyázok, leszámítva a vérvétel előtti délutánt-estét:(
Egyébként pajzsmirigy-alulműködő is vagyok, de kezelnek, gyógyszerrel tökéletes az eredményem.
Azért ez a három keresztes cukor elég sok. Ez masszív cukorbetegeknél jelenik meg, azt viszont már látni kellene a az éhgyomrinál, de a terhelésnél biztosan.
Én valamilyen vesefunkciós zavarra tippelek. Hogy nem a magas vércukorszint az oka, hanem hogy nem szívódik vissza a veséből a cukor, ahogy normál esetben kéne neki.
De hétfőn úgyis megbeszélitek az orvossal, mi a teendő.
Lehet megismételteti a vizsgálatot, vagy elküld más vizsgálatokra is.
Nálam is ez volt, az orvos csak annyit mondott, hogy figyeljek oda kicsit, egy hónap múlva pedig visszahívott egy gyors vércukor mérésre, ami teljesen jó lett.
Legközelebb a vérvételes hölgy megkérdezte, hogy jó lett-e a korábbi eredményem és említettem neki, hogy a vércukorszint jó volt, csak a vizeletben volt egy kis cukor. Erre ő azt mondta, hogy ez nem vészes, a szervezetem csak így akart megszabadulni a sok cukortól.
Elvileg azóta is minden rendben. (Megjegyzem rémes vagyok és nem nagyon tudtam azóta sem visszafogni magam. ^^")
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Anyósom is említette a vese-visszaszívást, hogy akörül is lehet bibi. Holnap reggel hoz pisis cukortesztet, és megnézzük, hogy az esti bedinnyézés nélkül mi lesz a helyzet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!