Mi a helyzet védőnők terén? (bővebben lent.
Első babámmal vagyok terhes. 13 hétben vagyok. 6,5hetesen jött ki hozzám először. Már abban nem volt szimpi, hogy nincs gyereke. Állandóan azon kattogtam, hogy hogy tud egy ilyen nő nekem tanácsokat adni. Nekem ez kb olyan, mintha megtanultam volna a Kresz könyvet A-tól Z-ig és utána elmennék oktatónak. Lehet csak én érzem így, de nekem ez olyan "érdekes" és vannak vele fenntartásaim. + össze vissza hülyeségeket beszélt, amikre rákérdeztem semmire nem tudta a választ, és csak vakargatta a fejét... persze jól felnyomta bennem a pumpát, aztán jött a vérnyomás mérés... 140/90 volt (alapjáraton már ha 115 körül van a vérnyomásom már boldog vagyok... mert alacsony szokott lenni) csak hát ha valaki felnyomja bennem az agyvizet... akkor felmegy... és hát jött ezzel a dumával, hogy ne hogy agyvérzést kapjak és stb stb.(milyen kedves...:-D) Kérdésem az lenne, hányszor kell hozzá elmennem a terhesség alatt? Az a baj, ha már arra gondolok, hogy mennem kell hozzá vagy jön hozzánk, már fent van a plafonon a vérnyomásom, mert nem értem hogy, hogy lehet védőnő.
ill. elköltözünk és valószínű másik körzethez fogok tartozni, akkor marad ő a védőnőm, vagy másikhoz kell mennem?
Olvastam a leírásban, amit adott, hogy az emlőbimbók szemrevételezését is végzi, ez alatt mit kell érteni? még a gyerkőc megszületése előtt nézegetni fogja a melleimet? vagy mégis mit? :D
Hogy a bánatba mutassam meg neki, vagy engedjem, hogy hozzám érjen, ha totálisan unszimpatikus a nő? ... :S
Köszi a válaszokat!
Hány éves vagy?
1989-től kötelező az oltás Mo-n. Azóta kapja 15 hónaposan és 11 évesen. Az akkori 11 évesek is megkapták az oltást. Ha 78 után születtél, megkaptad az oltást ellene, és azért nem voltál rubeolás.
Olyan munkakörben dolgoztam, ami terhesen ellenjavallt volt. Ahhoz hogy át tudjanak tenni egy könnyítettbe, kellett a főnökömnek a kiskönyv is. Enélkül nem tudta elindítani az egész áthelyezést.
A védőoltás egyébként mennyi ideig ad védettséget? - ezt sem tudta megmondani.
Védőnőnek tanulok, szóval én a másik oldalba látok vele.
Aki kérdezte: azért ment ki már 6 hetesen családot látogatni, mert a rendelet meghatározza, hogy az első gondozásba vétel után (tehát, amikor megkapja az anyuka a kiskönyvet) 2 héten belül kötelező kimennünk (persze ezt nem mindenki tartja be, főleg ahol nagy a körzet). Sokszor egyébként tényleg "feleslegesen", bár sokkal nyugodtabban lehet beszélgetni, ha nem várnak 10-en a rendelő várójában (szóval nem kell sietni), de sajnos többször előfordul, hogy ilyenkor olyan dolgokat látunk, amin feltétlenül változtatni kell, hogy egészségesen tudjon folyni a várandóság, és egészséges környezetben éljen majd a csecsemő (pl. tiszta penész a fal stb). Ez nem látszik akkor, amikor az anyuka bejön a tanácsadásra, egy jól szituált, kulturált anyuka is lakhat sajnos lehetetlen helyen. Sokkal jobb, ha több idő van rendezni a helyzetet, mint az utolsó hónapokban kapkodni.
Kérdező, 4 évet tanulunk az egyetemen, köztük anatómiát, szülészet-nőgyógyászatot (ugyanabból a könyvből, mint az orvosisok), belgyógyászatot, sebészetet, gyógyszertant, gyermekfejlődést, gondozási módszertant stb. 1 évig csak gyakorlaton vagyunk (és nem csak területen, szülészeten, újszülött osztályon stb). Ha úgy vesszük, a nőgyógyász hiába tanul 6 évet az egyetemen, abból csak 1 évben van szülészet, utána pedig 4 év a szakosodás, szóval "csak" 1 évvel tanulnak a szakmából többet, mint mi ;) Ezzel nem ledegradálni akartam az orvosokat, csak hogy lásd, hogy nem tudás és gyakorlat nélkül kerülünk ki az iskolapadból. Ha a férfi nőgyógyásztól nem várjuk el, hogy szüljön, vagy hogy az óvónőtől, hogy gyereke legyen, akkor miért pont a védőnőnek kéne "saját tapasztalat"? Egyébként is minden várandósság/gyerek más, nem lehet kiindulni abból, hogy velem mi történt, teljesen másik eset. Egyébként egy pályakezdő védőnő (és szülésznő is) pont ezért van rettentően zavarban, mert sok anyuka szinte lenézi, ha nincs saját gyerekük (nekünk pl. meddőség miatt nem jön a baba, pedig simán bevállalnánk már így egyetem mellett is, de sajnos szervi okok miatt nem sikerül, és ki tudja, hogy mikor fog), pedig nem kéne... Egyébként, ha 1978 után születtél, akkor jó eséllyel kaptál rubeola elleni védőoltást (csak akkor már nem MMR volt), szóval lehet, hogy ezért mondta. Az emlő szemrevételezése pedig tényleg csak szemrevételezés, nem fog hozzád nyúlni, legfeljebb megnézi, hogy nem fordul-e befelé a mellbimbód, nincs-e rajta gyulladást stb. A magas vérnyomás pedig nagyon veszélyes várandósan, ezért figyel oda ennyire. Kicsit próbáld pozitívabban szemlélni, legalább friss a tudása ;)
", x 100 - 1000 nő volt már a " kezei közt "... szóval egy orvost ne hasonlítsunk már össze egy védőnővel"
Miért, az orvosok sosem voltak kezdők?
Azt még elfogadnám, hogy szimplán nem szimpatikus a védőnőd, és szeretnél másikat, vagy ki vagy akadva rá, de hogy azt hozod fel ellene, hogy nincs még gyereke, az nem vall valami sok észre. Komolyan mondom, szerencsétlen védőnőkkel mindig van valami gond... Ha kimegy, mert lelkiismeretes az a baj, ha meg nem érdeklődne, akkor meg azért sírnál.
Nézd, mindegyik kezdi valahol.
Egy fogorvosnak is biztos van valaki akinek életében előszőr töm fogat. Vagy egy elsősegéynyújtó aki életében először csinál szívmasszázst.
A gyakorlatot meg kell szerezni valahogy.
Értelek amúgy, de ha lenne sok tapasztalata akkor lehet az volna gond, mert mindenkinek más dolog válik be. Lehet ő azt hangoztatná ami neki bevált, de nektek meg nem fog.....
Nekem szerencsére tapasztalt gyerekes anyuka a védőnőm :)
Terhesség alatt én minden hónapban mentem hozzá. Aztán szülés után kijött és 1 éves korig minden hónapban jött.
Aztán már az éves státuszokra kell menni.
Úgy tudom védőnőt nem tudsz választani, ahol laksz ahhoz tartozol.
utolsó vagyok az első hónapban vagy 6 hétben minden héten jött utána jött havonta. Ez lemaradt bocsi.
Ha mindenképpen más védőnőt akarsz nézd meg hogy melyik utcákat ne válasszátok lakóhelynek :) mert több utca is tartozhat hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!