Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » Mi a védőnő szerepe? Tényleg...

Mi a védőnő szerepe? Tényleg fontos a terhesgondozás során?

Figyelt kérdés
Nekem egyelőre nyűgnek tűnik és felesleges adminisztrációnak - ami telibe veri a munkaidőmet is. Kötelező a védőnőt igénybe venni, vagy van lehetőség lemondani róla valamilyen hivatalos módon?
2013. okt. 13. 08:21
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
Hát ez az, hogy úgy sehogy. Nyilván védőnői mulasztás is történik sok helyen, de nálunk pl havonta egyszer jön már egy éve, és a városunkban szinte minden védőnő rendszeresen kijár a családokhoz.
2013. okt. 13. 17:18
 12/27 málna_ ***** válasza:

Igen, lemondhatod, en is lemondtam.

A vezeto vedonot kell megkeresned a teruleteden es alairni egy nyilatkozatot, hogy nem tartasz igenyt a vedonoi szolgalatra. Ennyi :)

2013. okt. 14. 01:41
 13/27 anonim ***** válasza:
Nekem azt mondta a védono, ha lemondok róla, rámszáll a gyámügy
2013. okt. 14. 07:17
 14/27 A kérdező kommentje:
Jöhet a gyámügy, kétlem, hogy bármibe bele tudnánk kötni.
2013. okt. 14. 10:33
 15/27 anonim ***** válasza:
nekem azt mondta a sajátom (ő a vezető védőnő) aki mellesleg okoskodó,kötekedő,és én is feleslegesnek érzem a tanácsait pláne 2.gyereknél ,hogy már nem mondható le szigorítottak a törvényen ,mert már nem az orvos 4.pecséte számít a kis könyvben hanem a védőnőé ,és csak így kaphatom meg az anyasági támogatást,a gyámügy meg csúnyán ránk szállna és ha ők akarnak találnak is hibát!!!
2013. okt. 14. 10:43
 16/27 A kérdező kommentje:

1. A gyámügy törvényes keretek között járhat el, ha nincs törvényszegés, veszélyeztetés, nem száll sehová.

2. A védőnő hazudott a törvény nem változott, le lehet mondani. Még mindig az orvos pecsétje számít.

2013. okt. 14. 10:51
 17/27 A kérdező kommentje:

Ezt a kormanyablak.gov.hu-ról másoltam ki:

A védőnő igazolhatja-e a terhesgondozást?

Nem. A terhesgondozáson való részvételt a terhesgondozást végző orvos igazolja.

2013. okt. 14. 11:01
 18/27 anonim ***** válasza:

Szerintem hasznos a védőnő.

Első gyermekes édesanyáknál meg főleg.

Nagyon sok múlik a védőnő személyiségén és szaktudásán is persze- de szerintem egy jó szolgáltatás, én örömmel vártam.

Végig dolgoztam a terhességem alatt én is. Azért jó, ha tudod, hogy a munka törvénykönyvében is szerepel, hogy a terhes nőt a különböző vizsgálatokra (és ebbe a védőnői gondozás is beletartozik!) köteles elengedni a munkáltatója (legfeljebb ledolgoztathatja később). tehát a munkahelyre szerintem nem érdemes ráfogni- normális keretek között dolgozó kismamát (értsd nem feketén, egészségtelen környezetben) el is engednek még a jogszabályra való hivatkozás nélkül is.

A terhesség ideje alatt ez nagyjából 3-4 találkozás, a vége felé lehet inkább izgalmas. Elsőre kiállítja a kiskönyvedet, ami pl. majd az anyagási ellátás igénybevételéhez is kell- a később alkalmakkor átnézi a különböző vizsgálati/labor eredményeidet, lehet nála hordozható kis ultrahang géppel szívhangot hallgatni. A végén pl. bemutathat a leendő gyermekorvosnak (tud ajánlani is szakembert), intézheti az első receptek eljuttatását hozzád, bármilyen kérdésed van a gyermekvállalással kapcsolatban- tud talácsod adni, vagy utánajár.

Nekem pl. adott többféle babakozmetikum és pelenka-mintát, mindenféle kismamás és gyermekápolási olvasnivalót stb.

Szülés utáni első nap meglátogatott, megnézte a babát (ugyanaznap még jött az orvos is)- lehetett tőle babamérleget kölcsönözni (illetve lehet pl. légzésfigyelőt vagy monitort is vagy egyéb értékesebb babaápolási eszközöket, amire szükséged lehet, de megvenni nem akarod).

Nálunk a védőnőknál tudnak jelentkezni azok a kismamák is, akiknek sok tejük van és adnának és azok is, akiknek szüksége lenne bevizsgált anyatejre.

Ismeri a körzetébe tartozó családokat, nálunk baba-mama klubot is vezetnek, babás foglalkozásokat tartanak, oda tudtam neki adni a kinőtt babaruháinkat, mert tudtam, hogy rászoruló családnak fogja elvinni.

Különböző babás, életmód vagy kisgyermekes programokat is ajánlott vagy kismamajógát stb.

A kisfiam már 3 éves elmúlt, ovis.

Segített a véleményével a környékbeli bölcsődékről, óvodákról (hiszen intézmények is tartoznak hozzájuk, így látják az állapotokat, vezetőket kicsit más szemmel is, mint a szülők). Illetve tudta közvetíteni azoknak a szülőknek a véleményét egy-egy ellátásról, intézményről, akik a körzetéből oda jártak.

Végig mondta, hogy milyen ajánlott és kötelező védőoltások vannak, felhívott mindig előre, ha esedékes volt vizsgálat/státusz vagy oltás. Ajánlott vagy éppen lebeszélt adható védőoltásról, illetve jártában-keltében szívesen bedobott a postaládánkba fürdető vagy popsikenőcs renceptet. Nálunk tudta, hogy dolgozom, ezért ő is úgy igazította, hogy a legelső legyen nálunk vagy a nap végén az utolsó.

Sok hasznos tanácsot, véleményt kaptam tőle. Most is legalább félévente találkozunk, mindig ő keres meg.

Én is sokat dolgozom, mégis meg tudom oldani, hogy ilyen időközönként találkozzam vele.

Nekem kényelmesebb volt, hogy elhívtam magunkhoz- van aki inkább bemegy a rendelőintézetbe tanácsadásra.

Nekem nem "veri telibe" sem az életemet, sem a munkaidőmet és hasznosnak tartom. Én nem születtem tökéletes csecsemő- és gyermekápolónak, nincs naprakész infóm a védőoltásokról és a gyermekintézményekről- így számomra hasznos segítség volt.

Ha lemondasz róla- amit természetesen megtehetsz- nem lesz semmiféle hatósági következménye a dolognak, ha egyébként normális, rendezett körülmények között éltek.

Ha viszont az adott védőnő személyiségével, szaktudásával van problémád, akkor azért lehet, hogy nem az egész szolgáltatásról kell lemondani. A szolgálat vezetőjénél tudsz érdeklődni arról, hogy hogyan kérheted azt, hogy ne a körzetes járjon hozzátok, ha vele nem vagy valamiért megelégedve.

Szép napot.

2013. okt. 14. 11:03
 19/27 A kérdező kommentje:
Megkérdezhetem, hogy ki volt ez a szakmai zseni védőnő?
2013. okt. 14. 11:03
 20/27 anonim ***** válasza:

Ha jól olvasom, akkor hamarosan költöztök. Akkor úgy is másik védőnőhöz kerülsz lehet, hogy vele jobban jársz. Terhesgondozásnál nálam szívhangot nézett mindig. Már mint a baba szívhangját. Mindig mért súlyt és nézte a vérnyomásom. Olyan szempontból szerencsém volt, hogy nem nyomult. Olvastam itt már olyat is, hogy a védőnő ad beutalókat. Nem tudom, hogy pl ez nálatok hogy működik.

Néha nekem is nyűg volt az egész, de akkor mindig arra gondoltam, hogy hallhatom a babám szívverásét.

Ja nálunk is volt kint. Nem csinált semmit még csak körbe sem nézett. Mikor a baba megszületett és kijöttünk a kórházból akkor egyszer jött utána már nem is volt kíváncsi ránk :)

2013. okt. 14. 11:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!