Mi a védőnő szerepe? Tényleg fontos a terhesgondozás során?
Igen, lemondhatod, en is lemondtam.
A vezeto vedonot kell megkeresned a teruleteden es alairni egy nyilatkozatot, hogy nem tartasz igenyt a vedonoi szolgalatra. Ennyi :)
1. A gyámügy törvényes keretek között járhat el, ha nincs törvényszegés, veszélyeztetés, nem száll sehová.
2. A védőnő hazudott a törvény nem változott, le lehet mondani. Még mindig az orvos pecsétje számít.
Ezt a kormanyablak.gov.hu-ról másoltam ki:
A védőnő igazolhatja-e a terhesgondozást?
Nem. A terhesgondozáson való részvételt a terhesgondozást végző orvos igazolja.
Szerintem hasznos a védőnő.
Első gyermekes édesanyáknál meg főleg.
Nagyon sok múlik a védőnő személyiségén és szaktudásán is persze- de szerintem egy jó szolgáltatás, én örömmel vártam.
Végig dolgoztam a terhességem alatt én is. Azért jó, ha tudod, hogy a munka törvénykönyvében is szerepel, hogy a terhes nőt a különböző vizsgálatokra (és ebbe a védőnői gondozás is beletartozik!) köteles elengedni a munkáltatója (legfeljebb ledolgoztathatja később). tehát a munkahelyre szerintem nem érdemes ráfogni- normális keretek között dolgozó kismamát (értsd nem feketén, egészségtelen környezetben) el is engednek még a jogszabályra való hivatkozás nélkül is.
A terhesség ideje alatt ez nagyjából 3-4 találkozás, a vége felé lehet inkább izgalmas. Elsőre kiállítja a kiskönyvedet, ami pl. majd az anyagási ellátás igénybevételéhez is kell- a később alkalmakkor átnézi a különböző vizsgálati/labor eredményeidet, lehet nála hordozható kis ultrahang géppel szívhangot hallgatni. A végén pl. bemutathat a leendő gyermekorvosnak (tud ajánlani is szakembert), intézheti az első receptek eljuttatását hozzád, bármilyen kérdésed van a gyermekvállalással kapcsolatban- tud talácsod adni, vagy utánajár.
Nekem pl. adott többféle babakozmetikum és pelenka-mintát, mindenféle kismamás és gyermekápolási olvasnivalót stb.
Szülés utáni első nap meglátogatott, megnézte a babát (ugyanaznap még jött az orvos is)- lehetett tőle babamérleget kölcsönözni (illetve lehet pl. légzésfigyelőt vagy monitort is vagy egyéb értékesebb babaápolási eszközöket, amire szükséged lehet, de megvenni nem akarod).
Nálunk a védőnőknál tudnak jelentkezni azok a kismamák is, akiknek sok tejük van és adnának és azok is, akiknek szüksége lenne bevizsgált anyatejre.
Ismeri a körzetébe tartozó családokat, nálunk baba-mama klubot is vezetnek, babás foglalkozásokat tartanak, oda tudtam neki adni a kinőtt babaruháinkat, mert tudtam, hogy rászoruló családnak fogja elvinni.
Különböző babás, életmód vagy kisgyermekes programokat is ajánlott vagy kismamajógát stb.
A kisfiam már 3 éves elmúlt, ovis.
Segített a véleményével a környékbeli bölcsődékről, óvodákról (hiszen intézmények is tartoznak hozzájuk, így látják az állapotokat, vezetőket kicsit más szemmel is, mint a szülők). Illetve tudta közvetíteni azoknak a szülőknek a véleményét egy-egy ellátásról, intézményről, akik a körzetéből oda jártak.
Végig mondta, hogy milyen ajánlott és kötelező védőoltások vannak, felhívott mindig előre, ha esedékes volt vizsgálat/státusz vagy oltás. Ajánlott vagy éppen lebeszélt adható védőoltásról, illetve jártában-keltében szívesen bedobott a postaládánkba fürdető vagy popsikenőcs renceptet. Nálunk tudta, hogy dolgozom, ezért ő is úgy igazította, hogy a legelső legyen nálunk vagy a nap végén az utolsó.
Sok hasznos tanácsot, véleményt kaptam tőle. Most is legalább félévente találkozunk, mindig ő keres meg.
Én is sokat dolgozom, mégis meg tudom oldani, hogy ilyen időközönként találkozzam vele.
Nekem kényelmesebb volt, hogy elhívtam magunkhoz- van aki inkább bemegy a rendelőintézetbe tanácsadásra.
Nekem nem "veri telibe" sem az életemet, sem a munkaidőmet és hasznosnak tartom. Én nem születtem tökéletes csecsemő- és gyermekápolónak, nincs naprakész infóm a védőoltásokról és a gyermekintézményekről- így számomra hasznos segítség volt.
Ha lemondasz róla- amit természetesen megtehetsz- nem lesz semmiféle hatósági következménye a dolognak, ha egyébként normális, rendezett körülmények között éltek.
Ha viszont az adott védőnő személyiségével, szaktudásával van problémád, akkor azért lehet, hogy nem az egész szolgáltatásról kell lemondani. A szolgálat vezetőjénél tudsz érdeklődni arról, hogy hogyan kérheted azt, hogy ne a körzetes járjon hozzátok, ha vele nem vagy valamiért megelégedve.
Szép napot.
Ha jól olvasom, akkor hamarosan költöztök. Akkor úgy is másik védőnőhöz kerülsz lehet, hogy vele jobban jársz. Terhesgondozásnál nálam szívhangot nézett mindig. Már mint a baba szívhangját. Mindig mért súlyt és nézte a vérnyomásom. Olyan szempontból szerencsém volt, hogy nem nyomult. Olvastam itt már olyat is, hogy a védőnő ad beutalókat. Nem tudom, hogy pl ez nálatok hogy működik.
Néha nekem is nyűg volt az egész, de akkor mindig arra gondoltam, hogy hallhatom a babám szívverásét.
Ja nálunk is volt kint. Nem csinált semmit még csak körbe sem nézett. Mikor a baba megszületett és kijöttünk a kórházból akkor egyszer jött utána már nem is volt kíváncsi ránk :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!