Kismamák, mindenütt fizetős lett a vérvétel, vagy érdemes utazni, hátha másutt ingyen megvizsgálnak?
Beutalót a háziorvosod is tud adni, a toxoplazma vizsgálat pedig minden trimeszterben kötelező.
Amire kaptam: általános laborvizsgálat, vér, vizelet
terheléses vércukor vizsgálat
vércsoport, ellenanyag vizsgálat
Hepatitis B vizsgálat
Szifilis (valamilyen Waffenberg vizsgálatnak hívják)
Toxoplazma
Menj el a háziorvoshoz, és vidd a listát, amit a nőgyógyászod írt. És minden vizsgálat ingyenes.
Kivéve a 12. heti kombinált tesztet (Dawn szűrés), az nem kötelező.
Szerintem ez csak fellépés kérdése... Sógornőméknél kutya van a lakásban és cserepes növényekkel kereskednek, tehát nála a föld volt inkább ami veszélyt jelenthetett, ennek ellenére nem akarták megnézni neki, magándokitól kapott végül beutalót, és így többször is megcsinálták a terhessége alatt...és fontos...
Úgyhogy megszűnni semmiképp nem szűnt meg a vizsgálat.
És igen, a cica az ürüléke miatt veszélyes...
A nőgyógyász ezeket kéri:
-teljes vérkép
-máj-, vesefunkció
-alvadológia
-éhgyomri vércukor
-Wassermann
-vércsoport, EA
-TSH
-toxoplazma
-vizelet
Védőnő beutalója:
--éhgyomri vércukor
-Wassermann
-T.vérkép
-teljes vizelet
előző vagyok, menj el a körzetedbe tartozó sztk-ba ingyen sorok kívül le kell venniük, mert terhes vagy. Nálunk így volt (BP)
Nem kellett volna még 1 embert sem megvárnom, a terhesség miatt, de azért volt aki elémpofátlankodott, vagy én hagytam, idős néni....
Nálunk sem fizetős,a 16.héten van az első vérvétel,4 papírt ad a védőnő,amit a háziorvossal,illetve a terhesgondozóban kell lepecsételtetni.
Toxoplazmát egyik terhességemnél sem néztek soha.
-Teljes vér,és vizelet vizsg.
-Afp
-Ellenanyag szűrés
-Hepatitis
Ez a 4 féle papír vizsgálat van nálunk.Több nincs.Nőgyógyászom sem kéri,de nem is ő adja a beutalókat,csak a már kész leletekkel kell hozzá menni.
Szia! Én vidéken Zala megyében "voltam" (jövő héten kezdek újra dolgozni) védőnő. Ott úgy működik a dolog, hogy a terhesgondozáson adjuk oda a beutalókat, amit az adminisztrátorral nyomtattatunk ki. Csak az általános beutalókat van jogosultságunk kiadni, bármit is mondhatnék én az adminisztrátornak, ha ő azt nem tudja kinyomtatni, mert nincs rá jogosultsága.
A toxoplasma vizsgálat jó pár évvel ezelőtt még nálunk is ingyenes volt, de sajnos megszűnt a támogatottsága. Ez után is mi mindenkinek elmondtuk, hogy létezik ilyen vizsgálat, és ha szeretné, akkor adunk rá beutalót, de sajnos fizetni kell érte, a sárga csekket is mi adtuk hozzá, amiből kétféle is volt, mert a szombathelyi és a zalaegerszegi labortól is kaptunk, és mivel néha volt pár száz forintos különbség a árak között, mindig oda adtuk a csekket és a beutalót, ahol olcsóbb volt (magát a vért helyben vették le, nem kellett érte utazni, a labor postázta). Aki szerette volna a vizsgálatot, annak azt is elmondtuk, hogy próbálkozzon először a háziorvosánál, mert neki van jogosultsága ingyenes beutalót is kiadni hozzá, ha úgy ítéli meg hogy veszélyeztetett ebből a szempontból, pl. macskái vannak, vagy állatokkal dolgozik stb. De sajnos nem mindegyik háziorvos volt ebben partner, de olyan is volt aki inkább kifizette, de nem akart a háziorvosnál is sorban állni.
A tsh vizsgálat nálunk "kötelező", a betöltött 12. hét után veszik le, de arra mi nem adhatunk ki beutalót. Mi az első jelentkezéskor adunk beutalót a belgyógyászatra, ott csinálnak EKG-t is stb. És akkor ott kiadják a TSH vizsgálatra is a beutalót, amit általában a 16 hetes AFP-vel együtt szoktak aztán levetetni a kismamák.
A másik kettő, amit még írtál: -máj-, vesefunkció
-alvadológia, ezek nincsenek benne a rutinvizsgálatokban, emiatt szerintem ezt is csak a háziorvos adhatja ki, vagy egyéb szakorvos szakrendelésen (magánrendelésen nem tudja senki kiadni, mert nincs hozzá naplószám stb.)
Szerintem érdemes lenne a háziorvosoddal beszélni, hogy ő kiadhatja-e ezeket a beutalókat, vagy hívd fel a nőgyógyászodat, hogy mit javasol.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!