Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » Tényleg indokolt? Tüdőérlelő.

Tényleg indokolt? Tüdőérlelő.

Figyelt kérdés

A külső méhszáj nyitva van, a belső oké (3100 méhszáj érték), most vagyok 22 hetes.

A doki azt mondta, egyelőre ez ok, de ha a baba eléri a fél kilót kb 2 hét múlva és 24 hetes leszek, kapnia kellene 4 tüdőérlelőt, ha netán koraszülött lenne (előtte pedig azt mondta önmagában ez az érték nem ad aggodalomra okot).

Most mit csináljak? A neten azt olvastam ezek hatása amúgy csak 2 hét a beadástól számítva.

2024. márc. 19. 08:05
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
58%
szerintem keress más orvost!
2024. márc. 19. 08:11
 2/16 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy ez nem a dokim, másodvéleményre mentem csak hozzá, mert megijesztett a 3100 as értek, amire a rendes dokim azt mondta, teljesen rendben van.
2024. márc. 19. 08:22
 3/16 anonim ***** válasza:
81%
Akkor meg ne foglalkozz vele, a rendes dokinak ezek szerint több esze van
2024. márc. 19. 08:26
 4/16 A kérdező kommentje:
Az első doki azt mondta ez még nem vészes érték, de az kézzel is vizsgálgat havonta. Megijedtem, ezért elmentem ehhez a másodikhoz, aki egy fiatal doki, sokan nagyon szeretik, és totál nem tudom mi legyen.
2024. márc. 19. 08:41
 5/16 anonim ***** válasza:
100%
Egyik barátnőmnek ezzel kezdődött majd ugye nem csak a külső nyílt ki szóval nála azért már rosszabb volt mint nálad. Ő kapott tüdőérlelőt és koraszülött lett a pici. De nála ahogy írtam nemcsak a külső nyilt ki bár csak azzal indult. Valakinek semmi baja nem lesz van akinek meg igen. Ezt előre nem lehet tudni. Ha egyik doki A-t másik B-t mond én keresnék olyan harmadikat aki ebben tapasztaltabb és megnézném ő mit mond. Én két ellentétes véleménynél mindig kérek harmadikat orvosi dolgokban, de ugye ez én vagyok.
2024. márc. 19. 08:52
 6/16 anonim ***** válasza:
94%

Pont az a nagyobb baj, ha a külső van nyitva. Fertőzésveszély áll fenn.

Nekem csak rövidült, de nem volt nyitva, mégis aggódott a dokim.

2024. márc. 19. 08:53
 7/16 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon összetett ez,mert valakinek kinyílik,rövidül,stb.,stb. és még is túlhordja,valakinek nyitva sincs még is koraszül. Ráadásul kézzel vizsgálni már egy elavult téma,minden normális orvos ezt vallja. Keresnék egy harmadik orvost kérdező. A tüdőérlelővel igazából ártani nem tudsz,ezen nem aggódnék,ha kellene kapnom. Inkább minthogy ne,de azért jó lenne ha megerősítené ezt vagy azt egy harmadik doki.

6# Háááát...mondjuk persze,de azért sokkal rosszabb amikor kinyílik a belső,tölcséresedik és lecsökken 1,5 mm-re a hossz is. Az egy veszélyesebb,kinyit végül mindent. A külső például alapból sokaknál a félidőtől nyitva van,a kutya se veszi észre,terhescsoportban 60%-nak nem is nézik például se kézzel se hüvelyivel.

Kérdező egyébként nálam az első terhességnél 2100 volt a 23-24 héttől.,egy gyulladás nyitotta elvileg ki. Rövidülni nem rövüdült-hüvelyi UH-val mérték,hossza 40 mm volt. Kaptam antibiotikumot a gyulladásra és 2 hétre rá rám nézett a dokim újra,maradt minden,gyulladás elmúlt. Mondta,hogy ne ugráljak,de éljem az életem. Végül végig nem volt gond,bár 35 hét után jött-de a méhszáj tartott,hossz is,teljesen más komplikáció jött elő. Ekkor egy barátnőmnek a belső nyílt ki,tölcséresedett a 19. héttől,rövidült is,feküdt a 34 hétig kb végig,utána felkelt,a végén pedig indítani kellett,mert nem tágult sehova,nem nyílt sehova. De olyat is tudok,akinél most a hetekbe lett extrém koraszülött,minden irányba zárt volt,még is elindult a szülés 23 hetesen. Úgyhogy sajnos van összefüggés,de azért nem mindig és nincs gond.

2024. márc. 19. 09:17
 8/16 anonim ***** válasza:
89%
Harmadik doki szerintem is.
2024. márc. 19. 09:40
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Nekem tölcséresedett is 29 hetesen. De így is végigvittem, persze 29. héttől már gyakorlatilag csak feküdtem.

#6 voltam.

2024. márc. 19. 09:55
 10/16 anonim ***** válasza:
100%

Manuális vizsgálat alapján nem lehet koraszülési rizikót becsülni.

Ultrahanggal kell méhnyakhosszt mérni, ha 25 mm alatti, kezelni kell és indokolt a tüdőérlelő, egyébként nem.

2024. márc. 19. 13:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!