Tényleg indokolt? Tüdőérlelő.
A külső méhszáj nyitva van, a belső oké (3100 méhszáj érték), most vagyok 22 hetes.
A doki azt mondta, egyelőre ez ok, de ha a baba eléri a fél kilót kb 2 hét múlva és 24 hetes leszek, kapnia kellene 4 tüdőérlelőt, ha netán koraszülött lenne (előtte pedig azt mondta önmagában ez az érték nem ad aggodalomra okot).
Most mit csináljak? A neten azt olvastam ezek hatása amúgy csak 2 hét a beadástól számítva.
Pont az a nagyobb baj, ha a külső van nyitva. Fertőzésveszély áll fenn.
Nekem csak rövidült, de nem volt nyitva, mégis aggódott a dokim.
Nagyon összetett ez,mert valakinek kinyílik,rövidül,stb.,stb. és még is túlhordja,valakinek nyitva sincs még is koraszül. Ráadásul kézzel vizsgálni már egy elavult téma,minden normális orvos ezt vallja. Keresnék egy harmadik orvost kérdező. A tüdőérlelővel igazából ártani nem tudsz,ezen nem aggódnék,ha kellene kapnom. Inkább minthogy ne,de azért jó lenne ha megerősítené ezt vagy azt egy harmadik doki.
6# Háááát...mondjuk persze,de azért sokkal rosszabb amikor kinyílik a belső,tölcséresedik és lecsökken 1,5 mm-re a hossz is. Az egy veszélyesebb,kinyit végül mindent. A külső például alapból sokaknál a félidőtől nyitva van,a kutya se veszi észre,terhescsoportban 60%-nak nem is nézik például se kézzel se hüvelyivel.
Kérdező egyébként nálam az első terhességnél 2100 volt a 23-24 héttől.,egy gyulladás nyitotta elvileg ki. Rövidülni nem rövüdült-hüvelyi UH-val mérték,hossza 40 mm volt. Kaptam antibiotikumot a gyulladásra és 2 hétre rá rám nézett a dokim újra,maradt minden,gyulladás elmúlt. Mondta,hogy ne ugráljak,de éljem az életem. Végül végig nem volt gond,bár 35 hét után jött-de a méhszáj tartott,hossz is,teljesen más komplikáció jött elő. Ekkor egy barátnőmnek a belső nyílt ki,tölcséresedett a 19. héttől,rövidült is,feküdt a 34 hétig kb végig,utána felkelt,a végén pedig indítani kellett,mert nem tágult sehova,nem nyílt sehova. De olyat is tudok,akinél most a hetekbe lett extrém koraszülött,minden irányba zárt volt,még is elindult a szülés 23 hetesen. Úgyhogy sajnos van összefüggés,de azért nem mindig és nincs gond.
Nekem tölcséresedett is 29 hetesen. De így is végigvittem, persze 29. héttől már gyakorlatilag csak feküdtem.
#6 voltam.
Manuális vizsgálat alapján nem lehet koraszülési rizikót becsülni.
Ultrahanggal kell méhnyakhosszt mérni, ha 25 mm alatti, kezelni kell és indokolt a tüdőérlelő, egyébként nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!