Állami vagy magán?

Figyelt kérdés

Mostanában vágunk bele a gyerekprojektbe és nem látom még át teljesen a dolgokat, viszont szeretnék felkészülni. Sok nő a környezetemben magánrendelésre jár terhesgondozásra, de valóban annyival többet ad, mint amennyibe kerül?

A genetikai UH azt tudom, hogy magánban kell, de a többit tényleg ekkora baj lenne államiban csináltatni? Jaj ez így leírva úgy hangzik, mintha sajnálnám a gyermektől, kérlek, ne értsetek félre, mindent megteszek majd, hogy a születendő gyermekemnek jó legyen, de nem tudom, hogy ez tényleg ennyit számít-e, hogy alkalmanként 20-30ezer forintot költsek, amikor államiban is részt tudok venni a gondozáson?

A szülés a másik fele, hallani a sok kiskaput, amióta nem lehet orvost választani. Én már nem merem senkinek mondani, hogy államiban szeretnék szülni továbbra is, akkor is, ha mindegy, kihez kerülök. Úgy néznek rám az ismerősök, mintha nem lennék normális :( nem tudom, mi a jó megoldás.

2023. júl. 7. 14:34
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
66%
Én 5 gyerekkel jártam csak államiba,ott is szültem,a genetikai uh-t is ott csinálták,semmi gond nem volt soha.Mindig alaposak,és normálisak is voltak.Én személy szerint pénzkidobasnak tartom a magán rendelést.
2023. júl. 7. 14:47
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Genetikai Uh-kat sem KELL magánban végeztetni. Az is működik államiban. Lassan pedig vértezd fel magad azzal a képességgel, hogy ne érdekeljen ki mit mond és gondol rólad.

Én azért járok magánba, hogy ne kelljen várakoznom és minden alkalommal lássam ultrahangon a babát. Államiban az csak a kötelezők vannak, legalábbis nálunk.

Ha problémamentes a terhesség és ráérsz akkor jó az állami. Azt a pénzt tudod valóban a babára költeni. Az pedig ne érdekeljen hogy ki mit mond, és ez a tanácsom a gyereknevelésre is érvényes.

2023. júl. 7. 14:51
 3/13 Bogica0616 ***** válasza:
93%
Ez helyzet függő. Mikor Budapesten éltem tökéletesen megfelelt és jól működött az sztk alapú terhesgondozás. Mióta vidéken élek egy kis faluban és nem Pest megyében. Annyira túlterhelt az sztk alapú ellátás, hogy a saját egészségem és a gyerekem élete miatt magánba intézek mindent. Egyszerűen nincs havi vizsgálatra idejük. A védőnő feladata itt leginkább a terhes gondozás, de ő mégsem orvos.
2023. júl. 7. 14:59
 4/13 anonim ***** válasza:
92%

Teljesen helyfüggő. Nálunk speciel nagyon alaposak a 12 és 20 hetes ultrahangon, ha kell, akkor háromszor is kiküldenek sétálni, tényleg addig nézik, míg nem látnak mindent. Csinálnak 3d képet is a babáról, ha sikerül, le lehet fotózni. A gondozás is normálisan megy, de tény, hogy sokszor sokat kell várni, mert rengeteg a terhes.

De van olyan hely is, ahol szarnak az egészre és a genetikai UH is 2 perc.

2023. júl. 7. 15:20
 5/13 anonim ***** válasza:
88%

Ha a környékeden jó az állami ellátás, meg tudsz bízni az ottani orvosokban, stb., akkor semmi baj nincs azzal, ha odamész. Ha szerencsésebb környékhez tartozol, majdnem ugyanazt a minőséget kaphatod. Sok állami szférában dolgozó orvosnak van magánrendelése is, nem lesz egyik helyen nagyobb a szaktudása, mint a másikon.

Genetikai UH-t is azért érdemes inkább magánban, mert ÁLTALÁBAN jobbak a gépek, ezért a szakemberek többet látnak. De ez sem evidens, ha az is rendben van ott, akkor azt is csinálhatod államiban. Sőt, opció az is, hogy elmész államiba, de ha úgy érzed, futószalagon letudtak, nem foglalkoztak veled rendesen, akkor elmész magánba még egyszer.

Ugyanez a szülés. Vannak nagyon jó állami helyek, meg nem jók.

Neked kell felmérni, hogy számodra mi a megfelelő. Ha neked tényleg mindegy, akkor ugyanúgy ki fog kerülni az a gyerek bárhol. Legfeljebb vértezd fel magad lelkileg jobban, maximum kellemesen csalódsz.

Én szívesen járnék államiba, de sajnos nulla bizalmam van a környékbeli szakorvosokban, pedig nekem extrém módon fontos a számomra megfelelő orvos-páciens kapcsolat (nemcsak itt, hanem mindenben), a gépek sem a legjobbak, az elérhető időpontok és várakozási idő szörnyűek. Nekem munka mellett ez nem fér bele, inkább kerestem egy orvost magánban, akiben megbízom, és rendel számomra kényelmes időpontban. Magánkórházba is azért szeretnék menni, mert nekem kell, hogy olyanokkal legyek körülvéve, akik nemcsak két percre ránéztek az adatlapomra, fogalmam sincs, ki fia borja, és teljesen kétes, hogy figyelembe veszik-e az igényeimet. (Nyilván nem vészhelyzetről beszélek).

Azzal meg tényleg ne törődj, mások mit mondanak. Úgy is lehet valaki pocsék szülő, hogy mindent magánban intézett, és úgy is fantasztikus, hogy államiban csinált mindent. Én viszonylag tehetősebb körökben mozgok, és nagyon vegyes, ki mit hol és miért csinált. Van, aki mindent államiban, van, aki a terhesgondozást magánban teljesen, szülni államiba ment, van, aki a terhesgondozást is csak részben csinálta magánban, meg van, aki mindent magánban. Senkinek a minőségét nem határozta meg ez.

2023. júl. 7. 15:41
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk jó az állami rendelés, oda jártam. Egy hibája volt: még ha időpontra is mentem (a 12. hét után adtak), akkor is kellett várni, csak nem annyit, mint sima sorszámmal. A kórház is rendben volt, ahova területileg tartozom. Így mindent államiban intéztem. Ha nem lettek volna jók, megyek magánba.

A helyedben körbeérdeklődnék, hogy milyen a helyi állami szakrendelés és az alapján döntenék. Vagy azt is lehet, hogy az első 1-2 alkalommal államiba mész és megnézed magad, hogy rokonszenves-e az orvos.

2023. júl. 7. 17:06
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Én a "nagy" uh-kra maganban mentem, mert szerettem volna ha nem csak pár perc. A terhesgondozást államiban. És nálunk volt is gond, méhlepény és magzatvíz vetel is kellett, azokat államiban csinálták, és a magzati szív uh-t is államiban (igazából ez mindegx lett volna nekem, de 1 héttel előbb volt időpont a kórházban, mint magan rendelőben és ilyenkor fontos az idő). Szülés is államiban volt a dél pesti kórházban, minden rendben volt, normális ott a szülészet.
2023. júl. 7. 18:13
 8/13 anonim ***** válasza:
Állami rendelések között is van különbség. Amit hallottam ismerősöktől, nekik terhesgondozáson is van UH. Nálunk nem lenne, csak mint a védőnő, szívhangot néznek (vagy mint én otthon az angelsound szívhangfigyelővel).
2023. júl. 7. 19:47
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Eszem ágában sem volt magánba járni terhesgondozásra, meg orvosok zsebét tömni, hogy a két szép szemükkel mosolyogva benézzenek a szülés végén. Ennek megfelelően államiba jártam, csak a genetikai UH-kat meg a Prenát csináltattam magánban, és a kórháznál sem paráztam, hogy ki lesz bent. Előtte hónapokig olvasgattam facebook csoportban tapasztalatokat az adott kórház szülészetéről, és szinte csupa jót hallottam az ott dolgozókról. Ameddig ez így lesz, a következő gyermekemet sem fogom magán kórházban szülni. De itt a kórházat leszámítva jók a körülmények. A szakrendelőbe lehet online időpontot foglalni, így az összes terhesgondozásra ugyanahhoz az általam kiválasztott orvoshoz jártam, és minden hónapban ultrahangot is csinált a 36. hét előttig. Utána hetente volt ctg a terminusig, a vége felé talán már heti 2x is. Ez nekem így teljesen megfelelt. Néha sokat kellett várni, de nem sokkal többet mint magánban a 3-ból 2 alkalommal. Azt, hogy ki nézett rám furcsán ezek miatt nem nagyon érdekelt. Akinek nem tetszik, az fizesse ki nyugodtan helyettem. Nekem ez pénzkidobás lett volna.

Ha az államiban köcsögök lettek volna, akkor jártam volna csak magánba.

2023. júl. 7. 20:56
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Én is tb-s rendelésre járok.

Megyeszékhely, itt kB 6-8 orvosból lehet választani kihez szeretnél menni. Látják eeszt-ben, hogy jársz-e magánrendelésre is, és szerintem aki nem jár arra jobban odafigyelnek. (Barátnőm magánba is jár, én nem, innen a tapasztalat)

Kb ugyanazok az orvosok elérhetőek magánban, mint akik tb alapon is dolgoznak. Semmivel sem lesz nagyobb a tudása, ha fizetek neki.

Az UH gép nálunk jó. Pontosabban egy jó UH gép van, genetikai UH-t csak azzal a géppel csinálnak, a másik géppel csak sima nőgyógyászati UH-kat végeznek.

Magzati szív UH-n magánban voltam, ott mégis rosszabb volt a gép, szóval még az sem igaz, hogy abban mindig a magán lenne a jobb.

Ami fontos az, hogy az ember tudja mit várhat el. Tb alapon, nem fognak "babusgatni", elvégzik a vizsgálatot, elmondják, hogy nincs probléma (ha van akkor azt hogy van), kérdésekre válaszolnak, de ennyi. Legtöbb helyen a monitort fotózd, nincs nyomtatott kép, videó meg főleg nincs, ezek extra szolgáltatások, nem az egészségügyi ellátás részei. Akinek ilyen elvárásai vannak, annak magánba kell mennie, de nekem pl. nincs szükségem havonta 20.000 Ft-ért UH fotóra, elmegyek egyszer babamozira és kész.

(Volt aki kismamás csoportban írat, hogy sírva jött ki a tb-s rendelésről, mert videót szeretett volna, a nőgyógyász meg kiröhögte, majd ment a felháborodást, hogy milyen a magyar egészségügy.... A tb-s ellátás nem anyuka szórakoztatására van, hanem csak és kizárólag a baba és az anya egészségének biztosítására, ezt kell elfogadnia annak, aki a tb-s ellátást választja.)

2023. júl. 8. 06:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!