Mikortól kell táppénzre menni?
A lényeg, hogy én termelésben dolgozom. Nem fizikai munka, de röntgen gépek vannak a területen. Az én íróasztalom konkrétan egy ilyen gép mögött van.
Nálunk azonnali táppénz, hogy ha valaki terhes lesz. Nem dolgozhat.
Viszont én még nagyon korán vagyok. Holnap megyek HCG vérvételre.
Írassam ki magam? El kell mondanom, hogy terhes vagyok a főnökömnek? Én orvos után szeretném, hogy ha tudom, hogy minden rendben.
De a röntgen gépek miatt félek, hogy bajt okoz.
Mit csináljak?
Illetve itt nem arról van szó, hogy én nem akarok doglozni, egyszerűen a cég nem engedi.
Tessék,görgessetek a kijárási időig.Így kell kitölteni az új TP papírt.
Kár lepontozni azt, aki legalább konyít valamit a dologhoz.
1. Ha veszélyes lenne, akkor lenne védőfal, védőöltözet sugárzásmérő.
2. A munkáltatónak kötelessége olyan munkakört biztosítani a terhesnek, ami nem veszélyes rá nézve. Ha nem tud, akkor távolléti díjat kell fizetni, ami a munkabér 100%-a.
3. Veszélyezett terhességgel akkor tudnak táppénzre venni, ha egyáltalán igazolható a terhesség. Egy pozitív teszt nem igazolt terhesség.
4. A táppénz valóban munkaképtelenséget jelent. Ha nem tudsz dolgozni, akkor nem tudsz nyaralni sem. Táppénz alatt csak olyan dolgok miatt lehet kijárni, ami az állapotjavulást szolgálja, pl. orvosi ellenőrzésre.
Ha annyira el akarsz menni, akkor a háziorvost kérd meg, hogy valami mással (pl. Hasmenés vagy ilyesmi) írjon ki addig, amíg nem bizonyított a terhesség. Persze ez is táppénz család, vagy megteszi, vagy nem.
"Nem csak a cég küldhet ellenőrt amúgy,maga is ellenőrizhet szúrópróba szerűen"
Nem ellenőrizhet a cég/munkáltató. Nem ez a törvényes útja annak, ha megkérdőjelezik az illető háziorvosának döntését. Felesleges ezt a bullshitet reklámozni.
A munkáltató az OEP-nél kérheti a keresőképtelenség felülvizsgálatát, és így az OEP kijelölt főorvosa ellenőrizheti a munkavállalót. Nem a munkáltató vagy annak küldöttje.
Én terhességmegállapításig (legkorábban 5+X hét) kiiratnám magam a házidokival, utána bejelenteném bent, hogy terhes vagyok, és megvárnám, hogy erre a munkáltató mit mond. Lehet maguktól otthontartanak 100%-kal. Vagy tényleg kapsz másik munkakört.
Szerintem, ha van ilyen szabályuk, h terhesen nem lehet ott tartózkodni, akkor van rá protokoll is, hogy hogyan járnak el ilyenkor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!