Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » 32 évesen második gyerekkel...

32 évesen második gyerekkel van értelme Prena vagy Nifty tesztet csináltatni?

Figyelt kérdés

Első kisfiammal 27 évesen 12.heti kombinált szűrésen vettünk részt, ami alacsony kockázatú lett és mindent rendben találtak.

Most 32 vagyok.

A kombinált teszt ebben az életkorban már nagyobb kockázatot fog mutatni?

Azért kérdezem, mert nem tudom van e értelme, hogy 50-60 ezret kiadunk a kombinált tesztre és utána meg menjünk 200-250-ért Niftyre vagy Prenára.

Köszönöm előre is a válaszokat!

2023. ápr. 9. 15:22
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
49%
Hát ne is a gyik népe döntse el helyetted :)
2023. ápr. 9. 19:08
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
Én 31 éves vagyok, első baba, megcsináltattam a Nifty-t. Így vagyok teljesen nyugodt meg így korán kiderült a neme is.
2023. ápr. 9. 19:23
 13/21 anonim ***** válasza:
35%

9-es vagyok, nyugodtan le lehet pontozni, semmi valótlant nem állítottam. A három alap kromoszóma rendellenességet nagy biztonsággal kimutatja vagy kizárja, a másik ötezret nem. Benne vagyok egy szülői önsegítő csoportban, pont a napokban volt téma a prena/nifty, azért van szép számmal negatív teszt, és ott virít a súlyos sérülés, kromoszóma rendellenesség.

Értek hogy könnyebb tagadni, de felnőtt embereknek meg kell tudni küzdeniük a bizonytalanság faktorral.

2023. ápr. 9. 19:51
 14/21 anonim ***** válasza:
65%
13. És ki mondta, hogy ettől tuti egészséges lesz a gyerek? A non-invazív eljárások közül, de ez a bizonyosság csúcsa. Aki annyira hülye, hogy utána se néz ez mit szűr, az ne már a nipt tesztek hibája legyen. Sehol sem ígérik, hogy mindenre szűr, sőt nemi kromoszómákra még nem is olyan megbízható, de a 3-ra igen nagy biztonsággal. Gondolom a csoportban sem fals-negatív eredmények voltak, hanem más baja lett a babának, ami sajnálatos, de a nipt-tesztek hatékonyságát nem csökkenti. Ez olyan mintha azt mondanád, hát a császár sem mindig életmentő, mert volt, hogy annak ellenére halva született a baba, pont ugyanolyan butaság lenne, mint amit most te mondasz.
2023. ápr. 9. 20:20
 15/21 anonim ***** válasza:
58%

14: de nem erről szól a dolog. Hanem mindenki szájából (billentyűzetéből) röpül hogy így bizonyosság meg úgy. Igen, erre a háromra.

Akinek meg nem jött be, az bizony k...ra atverve érzi magát akkor is, ha nyilvánvalóan a tesztnek esélye sem volt kimutatni bármit is. Ugyanis pont ez a gond, hogy a kiterjesztett niptek valami csodapanelként vannak eladva, ami szűr mindenre ami elojohet. Es igen, marhára nem.

Amúgy az egyik eset az egy fél fals negatív volt, ugyanis az adott szindrómát kimutatja - no de egy más, speciális mutáció okozta ugyanazt az eltérést. Így nem fals negatív a pontos szakmai leirashoz képest, de a laikus számára meg az lett, hiszen ő így is, úgy is azt látja.

De nem is erre akartam kihelyezni, hanem csak arra, hogy nagyon kártékony, hogy méregdrága tesztekről túlzó híreket terjesztenek, és túlmisztifikálják őket. Az ultrahang vizsgálatok is nagyon fontos lépései a szűréseknek, de hát igen, a negatív uhk mellett is előfordulhat bőven baj...

2023. ápr. 9. 20:28
 16/21 anonim ***** válasza:

én 31 évesen csak kombinált tesztre mentem magánban egy nagyon neves orvoshoz.

eredménye negatív, alacsony kockázat

1:10952

2023. ápr. 9. 22:31
 17/21 anonim ***** válasza:
72%
Én is azzal értek egyet, hogy úgy van kezelve a Prena és Nifty teszt, mintha hogyha ezt megcsinálod, akkor onnantól hátra lehet dőlni, mert egészséges a gyerek. Kérdező, ha félsz ettől a háromtól és teljesen biztos akarsz benne lenni, hogy ezzel nincs baj, akkor a legjobbak ezek a tesztek. Nekem személy szerint elég biztosíték, ha 98%-ig biztos, hogy egészséges erre a 3 betegségre, nem 100%. Anyukám baba kardiológián dolgozik, tele van 3 osztály genetikailag beteg, 2 év szenvedés és 4 műtét után halálra ítelt kisbabákkal, akiken nem tudnak segíteni. És mindegyiknek negatív volt a Nifty tesztje. Volt olyan, aki szülőként kivizsgáltatta magát, hogy genetikailag mit hajlamos átörökíteni és az alapján nyugodtan állt neki babát tervezni. Mindkét szülő. Végül az ő lányának jutott donor szív, de az sem működik örökké, ezek néhány év után tönkremennek új testben, úgyhogy biztos, hogy nem vár szegény gyerekre egy boldog, kiegyensúlyozott élet, még ha nem is hal meg 12 évesen. Én ezért döntöttem úgy, hogy ha mondjuk 250 ezer forintot tudok szánni a kivizsgálásra, akkor abból megcsinálom a kombit, az egy egész biztos választ ad, és uh-gal rászűrhetek a kardiológiai betegségekre. Így összességében úgy érzem, hogy többet tudok a kisbabám egészségéről, mintha csak egy Niftyt csináltam volna.
2023. ápr. 10. 07:05
 18/21 anonim ***** válasza:
73%

15. Átverve érzi magát? Tehát ha te veszek egy autót és ugyan senki nem mondja, hogy a vízen is tud menni, de kipróbálod és nem tud menni akkor átverve érzed magad? Komolyan nehogy már a nipt teszt hibája legyen, hogy az emberek idióták. Az eset meg akkor nem fals negatív. Fals negatív az, hogy nem mutatja ki, hogy jelen van a down-szindróma és mégis úgy születik a baba. Erre eddig néhány eset volt a világban. Volt olyan, hogy a mozaik down-t nem mutatta ki a magzatvív levétel, még sem tartjuk ugye azt rossznak. Azzal egyetértek, hogy a kiterjesztett nipt tesztek még gyerekcipőben járnak, nem megbízhatóak, de a kérdésben ezekről szó sincs, hiszen a kombinált teszt nem is tesz kíséretet azok kimutatására. A nipt tesztek bizonyosságát nem lehet megkérdőjelezni a kombinálttal szemben.

17. A kombinált nem 98% hanem legjobb esetben is maximum 95%. Teljesen rendben van ha ez neked elég, csak legyünk pontosak. Ehhez pl. Az kell, hogy a vért korábban vegyék le 10. Hét környékén, amit elég kevés helyen csinálnak. Amiket felsoroltál nagyon okos döntés, de ezekre mind elmegy aki csinál nipt tesztet, tehát nem értem miért zárja ki a kettő egymást. Aki úgy gondolja, hogy a teszt mellé nem kell uh, megint egy idióta, tehát könyörgöm ne őket vegyük már alapul. Amúgy nekem is elég volt a kombi, ne gondoljátok, hogy magamat akarom igazolni, csak szerintem fontos, hogy tisztán lássunk ebben a kérdésben.

2023. ápr. 10. 08:39
 19/21 anonim ***** válasza:

Sajnos még a down-ra sem kiváló a Prena, ismerősöm Prenát csináltatott, negatív lett, mégis down-os babája született. Ha biztosabbra akarsz menni, méhlepény biopsziát csináltass.

Nálam is negatív lett a Prena, de olyan eltéréseket mutatott ki a genetikai uh, hogy nem úsztam meg a biopsziát.

2023. ápr. 10. 21:57
 20/21 anonim ***** válasza:
19!itt vagy?
2023. okt. 12. 22:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!