Baj, hogy csak kombinált tesztet kértem?
A nőgyógyász egyáltalán nem beszélt nekem ezekről a 12. heti tesztekről, a védőnőnél kérdeztem rá, ő annyit mondott, hogy kérjek kombinált tesztet, úgyhogy így is tettem. A többiről ő sem mondott egy szót sem.
Viszont most utána olvastam (most már bánom kicsit, hogy nem előtte tettem ezt meg, csak nem hittem volna hogy már ilyen hamar kell ezekre időpontot kérni, kicsit hirtelen jött nekem ez a döntés). És sok helyen azt írják, hogy a kombinált teszt teljesen elavult, semmire nem jó. Nézegettem az ilyen modernebb tesztek leírását, de az árak azért sokkolóak voltak. Ki tudnám amúgy fizetni ha kell, de most nem tudom mi legyen, már van időpontom a kombináltra (bár ezt nyilván le lehet mondani). De a másik oldalról meg 26 éves vagyok, a férjem is fiatal, egyikünk családjában sincs olyan betegség, amikre ezek a tesztek szűrnek, és azért tényleg rengeteg pénzről van szó. Viszont ha kiderülne valami komoly betegség, akkor nem szeretném megtartani, nem érzem magam elég erősek ehhez, szóval azért lenne tétje a dolognak. Kérdeztem a már gyerekes, velem egyidős barátnőimet, ők mind csináltattak valami drágább tesztet, és emiatt még inkább elbizonytalanodtam.
Ti mit tennétek a helyemben? Szerintetek 26 évesen is inkább a drágább tesztek kellenének, mint a kombinált, vagy jó ez így, a lényeget az is kiszűri?
A válaszokat előre is köszönöm!
29eves vagyok, apuka sem idős, szóval mi sem szerettünk volna ilyen teszteket csináltatni, a védőnő ajánlotta a kombinált tesztet, és egy helyet ahol genetikus is dolgozik, így a 12heti ultrahang és a vérvétel egy helyen történt...szóval a vért már le is vették, utána hívtak be ultrahangra, ahol a lelkiismeretes doktorur, addig vizsgalgatta a babát, hogy kiszúrta az orrcsont nem megfelelő fejlődését (down korra utal). Innentől a vér ami a kombinált teszthez kellett kuka...és panoráma extra tesztet csinaltattunk. Nem olcsó, és még várjuk az eredményt, ami ha nem kedvező akkor jön a magzatvíz mintavétel...ez mind mind idő, és félelem,hogy beteg gyerekünk születik.
Így én azt tanácsolom mindenképp válaszd ki valamelyik drágább tesztet.
A kombinált teszten egy arányszámot kapsz, hogy a hozzád hasonló terhesek között (tehát akinél ugyanekkora a tarkóredő és ugyanolyan a vérvételi eredmény) arányaiban mennyi a Down-baba. És elég szigorú a teszt, ha már 1 a 100-hoz jön ki arra, hogy beteg, azt rossz eredménynek veszik és további vizsgálatot javasolnak. Pedig az 1 a 100-hoz azt jelenti, hogy 99%, hogy egészséges.
Én is csak a kombináltat csináltattam, 30 évesen. 1:10000 jött ki, és én úgy voltam vele, hogy ez nekem elfogadható kockázat. Nem tudunk minden kockázatot kivédeni, hiszen annyi más baj történhet még egy babával. Inkább a nagyobb kockázatokra kell koncentrálni.
Mivel fiatal vagy, nálad valószínűleg még alacsonyabb jön ki. Egy ilyen kicsi kockázat további csökkentésére szerintem már nem érdemes egy rakás pénzt áldozni, mert vannak más kockázatok is, amiken abból a pénzből többet lehet csökkenteni, ár-érték arányban jobbak (nem tudom, ez érthető-e, ha tanultál közgazdaságtant, akkor az alternatíva-költségre gondolj). Egy jobb légzésfigyelő, újraélesztés-tanfolyam, elsősegély-tanfolyam, füstérzékelő otthonra stb. stb.
#16, sokan szentimentálisan gondolkoznak, hogy a gyereknek "mindent meg kell adni", "az egészség nem lehet pénzkérdés", meg ilyenek.
Holott mindenkinek véges sok pénze van, így ha az egyik dologra költ, valami másra nem fog költeni. Ha más nem, kevesebb lesz a tartaléka. Nehéz azt lelkileg elfogadni, hogy egy kicsi kockáztot már nem érdemes bármilyen drága is tovább csökkenteni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!