Másnak is felírtak vérhigítót a terhesség végéig, miután átesett a covidon?
Milyen következményekkel jár a vérhigítás szülésig?
Ez esetemben még fél év.
Azt olvastam, hogy valakinek emiatt császároznak. Más mellékhatás várható?
Van, akinek indokolt. Alapvetően ha enyhe infekció zajlott és nem kellett kórházi kezelés sem, akkor rutinszerűen nem indokolt a vérhígító adása, ha nincs más rizikótényező. De van, aki mondjuk hiába enyhe lefolyású covidja volt, mellette mondjuk kövér, cukorbeteg vagy magasvérnyomásos, vagy épp idősebb, és így az össz rizikót már olyan magasnak látja az orvos, hogy felírja. Az, hogy milyen hosszan kell alkalmazni, szintén egyéni elbírálás kérdése.
Sejtésem szerint csak profilaktikus adagban kapod a vérhígítót, ami jóval kevesebb, mint a terápiás dózisa. A profilaktikus dózis pedig igen ritkán jár bármiféle mellékhatással, tehát alapvetően nem kell számolnod azon kívül semmivel, hogy lesz méhány lila folt a beadás helyén a terhesség végére. Ha beindul a szülés, akkor az aznapi adagot célszerű kihagyni, de kb. ennyi.
Nekem az orvos azt mondta, hogy ez most kb. protokol, hogy aki covidos terhes, az kapja.
Akkor érdemes talán másodvéleményt kérnem?
Köszönöm. Masik orvost megkérdeztem, és azt mondta, hogy nem igazán indokolt.
Bár a vérnyomásom alapból magas, egyelőre határon belüli.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!