Dolgozó kismamák, ki hogy oldja meg a vizsgálatokra való
elkérezkedést?
Figyelt kérdés
Szabim már alig van, viszont még nem tudja senki így az igazat sem tudom megmondani. Ti mikor mondtátok el a terhességet? Addig hogy tudtatok vizsgálatra elmenni?
Több műszakos munkarendben dolgozom recepciósként. Vagy úgy kertem az időpontot hogy el tudjak menni, vagy elcseréltem valakivel a műszakomat. Ha nem tudtam, akkor szabit kértem.
2021. nov. 3. 09:11
2/13 anonim válasza:
A kötelező terhesgondozáshoz köthető vizsgálatokra a Munka törvénykönyve alapján köteles elengedni, és fizetett távollétnek minősül. Vagyis nem kell szabit kivenni, elmehetsz munkaidőben. Ezt fontos tudni, mert a főnökök szeretik "elfelejteni" ezt a törvényben foglalt jogot.
2021. nov. 3. 09:12
3/13 anonim válasza:
Ahogy az első válaszoló írta. Szakrendelőkben is ma már sok helyen reggel 8-tól este 8-ig vannak időpontok, vagy ha sehogy máshogy nem megoldható, akkor magán helyekre akár hétvégén is lehet menni, ha a munkaidőd nem rugalmas.
2-es, írta, hogy még nem szeretné elmondani, gondolom, még az elején van.
2021. nov. 3. 09:19
4/13 anonim válasza:
2-es. Nincsenek kötelező vizsgálatok.
2021. nov. 3. 09:35
5/13 anonim válasza:
Vannak meghatározott vizsgálatok (amiket én kötelezőnek írtam), melyekre ha nem megy el a kismama, akkor valamilyen pénzbeli ellátásban nem részesül, hiszen nem volt gondozott a terhessége. A terhességgel összefüggő vizsgálatokon való részvételt a munkaadónak biztosítania kell a kismama részére, akár munkaidőben is, fizetetten. Sok főnök nem ismeri az Mt-t, és elvárja a kismamáktól, hogy szabin, vagy szabad idejükből menjenek vizsgálatra, de jogilag ezt nem tehetik meg a munkaadók. Nem rúghat ki szintén terhesség alatt, mondjuk azért, mert nem tetszik neki, hogy te eljársz munkaidőben a vizsgálatokra. Fontos ismerni a jogokat, mert sok vezető visszaél a kismamák nemtudásával.
2021. nov. 3. 09:54
6/13 anonim válasza:
5-ös, tévedés, az egyszeri anyasági, amire gondolsz, de ahhoz négy alkalommal kell szerepelnie valaminek a kiskönyvben, és ezek nem feltétlenül a kötelezőnek titulált vizsgálatok. Most az más, hogy értelmes ember nyilvàn nem hagy ki genetikai ultrahangot.
Kérdező, mi az a sok vizsgálat amúgy, amire menni kell?
Én a 12. hétig egyszer voltam 7 hetesen a terhességmegállapításon, plusz egyszer a 12. héten a genetikán, mindenhova máshova csak később mentem.
2021. nov. 3. 10:17
7/13 anonim válasza:
Igyekeztem úgy kérni az időpontokat, hogy megoldható legyen a munkahely részéről is. Volt, ami 5 órakor volt délután, na akkor volt, hogy fél órával elkértem magam korábban. Vagy igen, a 8 órai korai időpont.
Első terhességem sztk alapon volt és általában úgy kértem időpontot, hogy mondtam, hogy a legközelebbi 8 órásat kérem vagy hasonló. Magánban már ez nehezebb, mert ők általában 9től vannak. Viszont a cukorterhelésre mind a 4 alkalommal reggel 7re kaptam időpontot. Az eltér a nőgyógyászati időpontoktól.
2021. nov. 3. 10:31
8/13 anonim válasza:
Az anyaságit már másképp adják, mint régen. Most a védőnő ad ki igazolást, hogy jogosult-e rá a kismama.
2021. nov. 3. 10:32
9/13 anonim válasza:
Ahogy 6-os mondja. Nincs kötelező vizsgálat, de az egyszeri anyaságihoz kell egy igazolás, amit a védőnő állít ki akkor, ha 4 alkalommal megjelentél a terhesgondozáson, akár orvosnál, akár védőnőnél, és errop bejegyzés került a kiskönyvbe. Ez nem változott semmit, jó pár éve így van.
2021. nov. 3. 11:47
10/13 anonim válasza:
Nekem a kórház ahol szültem adta az igazolást a kiskönyv alapján. (Tbánya)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!