Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » Magyarorszagon a 16.heten van...

Magyarorszagon a 16.heten van vedo oltas a kismamanak/babanak?

Figyelt kérdés
Angliaban elek, es csak erdekelne hogy otthon adnak e be ilyenkor vedo oltast influenza es szamarkohoges ellen. Szerencsere nem kotelezo en donthetek hogys zeretnem e vagy sem. En ugy gondolom, hogy a mehben vedve van a pici, ugyhogt nem igazan szdretnek elni ezzel az oltassal. Szerintetek?
2021. jan. 19. 20:07
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
En ugy gondolom abban a 8 hetben az anyatej altal eleg jol vedve lenne a baba, mig megkapja az elso oltast. Otthon mikor adjak be az elsot? Gondolom nem 1-2 hetesen..
2021. jan. 20. 07:41
 12/13 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, nálunk a babáknak 3 hónaposan adják be (vagy legalábbis kb. 3 hónapos korára lesz védve a csecsemő a szamárköhögéstől). Sajnos az oltás ellenére is vannak kis szamárköhögésjárványok, mert az csak kb. 14 éves korig véd. Utána, ha valaki elkapja, már valószínűleg enyhe lefolyású lesz a betegség, de átadhatja csecsemőnek akinek ez halálos lehet.

Én nem tudtam, hogy az anya újraoltásával meg lehet védeni a csecsemőt, de ez szerintem nagyon jó dolog. A szülés utáni oltás viszont már nem segít, mert ez az oltás csak a súlyos tünetek kialakulásától véd, de ugyanúgy elkaphatod és továbbadhatod a kórokozót (ugyanettől féltek a covid-oltásnál is).

A ma használt szamárköhögés-oltásnak más az összetétele, mint a 30 évvel ezelőttinek, csak vírusdarabkák vannak benne, semmi bajod nem lesz tőle. Szóval én beadatnám a helyedben.

Itt van a cikk egyébként a szamárköhögés-oltásról, ha érdekelnek a részletek. Elég hosszú mondjuk:

[link]

2021. jan. 23. 15:04
 13/13 A kérdező kommentje:
Igen, vegul.ugy dontottem, hogy beadatom. Viszont szeretnek varni a 20.hetig legalabb. Ugy olvastam a 16.tol a 32.ig erdemes beadatni, ugyhogy konzultalok a dokimmal, hogy lehetne e egy picit kesobb? :)
2021. jan. 24. 20:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!