Mi van az új rendelettel? Magán orvosnál nem születünk kórházba?
Sziasztok!
Biztos olvastátok vagy halottátok az új érvénybe lépő rendeletet 2021.01-től,miszerint nem lehet másod állása az orvosnak csak szigorú feltételekhez kötötten (ez nem tiszta még). Velünk közölte már az orvos, hogy mivel választani kell magán vagy kórházi munka, kettő együtt nem igen megy, mert egyrészt aki az államit választja kihelyezhetőek a családja nélkül két évre az ország bármely részére, lakhatást neki kell megoldani.. Szóval elég szar a törvény ezen részei.
Most fogalmunk sincs mit csinálunk, de úgy néz ki csak ügyeletbe tudunk szülni, mivel itt a jobb dokik a magán utat választják elmondásuk szerint. Akik meg maradnak nem sok jót hallottam róluk. Hogy szüljön így nyugodt körülmények között egy kismama? Alapból másik városba terveztem szülni, de nem vihet be ezért a doki, meg hát igy neki is ott megszűnik a munkaviszonya a kórházzal januártól. Februárra vagyunk kiirva mi meg.
Mi a tapasztalatotok? Nektek mondanak már valami konkrétat a dokik erről? Van e kiskapu?
Hála pénzt büntetni fogják, így fel se merem hozni, hogy esetleg,ha még is másod állásba lehet e két helyen...
#19 te meg azt nem látod be a "csökött agyaddal" ha már dühöngünk, hogy fogadott dokizás nélkül sincs a magyar EÜ-ben egyenlő bánásmód. Tudod ez itt nem külföld. Míg valaki kénytelen bemenni egy olyan kórházba, ahol omlik a vakolat, meg eleve csak azt mondják rá, hogy "ahova meghalni mennek az emberek", addig más egy jól felszerelt intézménybe fekhet be, ahol eleve még a szakembergárda is jobb-minőségibb, mint egy másikban.
Hogy vannak olyan orvosok akik magánpraxis NÉLKÜL túlóra nélkül is elbacnak egy műtétet, meg kishíján végzeteset tévednek, (mert pont annyit is érnek) másik orvos meg egy "magánban" levezetett szülés után is helyt áll, és kiváló munkát végez.
Te meg ezt fogd már fel. Mit vársz, úgy őszintén, majd beköszönt a január 1. és minden varázsütésre megváltozik, mint felszereltség, mint az összes orvos hozáállása tekintetében, és elő a Kánaán? Szép álmokat. Jó xar a magyar EÜ, ezért alakult ki itt ez az egész magándokizás, ezért van rá igény, de ennek megszüntetésével a gond még nem fog megszűnni, csak mondom.
21: egészségügyben dolgoztam, orvosi diplomám van, és pontosan emiatt a rendszer miatt vagyok tulajdonképpeni pályaelhagyó. Látható a válaszokból, hogy a társadalom nem fogja át, hogy miért rettenetesen veszélyes a rendszer, mert ugyanazokat a hülyeségeket szajkózzátok. Pont azért maradhatnak alkalmatlanok és pénzéhesek a rendszerben, mert teljesen átláthatatlan az egész, nincsenek határok szabva, egyértelmű szabályokkal. Kiskirályok uralják az egész egészségügyet, amelyhez a lelkesen asszisztál a lakosság.
Én nagyon reménykedem benne, hogy januártól ezt komolyan fogják venni, mert láttam/látom belülről, mennyire destruktív az egész, mennyire kizsigereli a szakdolgozói gárdát, hány fiatal orvost üldöz el, és milyen feszültségeket szül a szakmán belül.
Bár sajnos szerintem is kiskapukat fognak nyitni, mert magyar ember torkán nem fog lemenni, hogy ő ne tudjon várólistát kerülni, privát dokit fogadni, stb.
#22 mert gondolod az az orvos, aki alkalmatlan, majd alkalmasabb lesz január 1.-től, mert az alkalmas társa nem végezhet magánpraxist. Ezt te sem gondod teljesen komolyan. Tudod nem mindent a pénz irányít ám kizárólag. Mint írtam sok orvosnak NINCS magánpraxisa, és max az indokolatlan boritékos pénzhez jut hozzá szülés után, amit munkaidőben méltóztatott levezetni. És így is egy fhos orvos, finoman szólva. Január 1.-től is az marad, de nem baj, mert majd minden kismamának egységesen rossz lesz hurrá.
Nagy tévedésben vagy ha azt hiszed, a várólista a legnagyobb gondunk.
20-aska egyem a lelked, de azért te is bemész a magánrendelőbe, ugye, ahol minden olyan "tiszta" minden tekintetben. Pedig de jó is a tb alapú ellátás? Miért is nem jó terhesgondozásra az az sztk-s orvos, aki majd a szülésed is levezeti, ha épp ő lesz bent?
23: az a baj, hogy ez a vita parttalan, mert nem értitek meg továbbra sem, hogy mi a probléma. Addig láttok, hogy jajj, akkor most a kismamáknak rossz lesz. Elárulom, eddig is rossz volt, minden kismamának fogadott orvostól függetlenül, maximum nem tudtak róla. Ez a hamis biztonságérzet mindig akkor bukik ki, amikor jön valami váratlan szartenger. Azt kéne elérni, hogy a váratlan fostenger esetén is normális ellátást kapjon mindenki. Ehhez kellene ezt az egész szürkézést kivezetni, mert nem tudnak az osztályok fejlődni addig, ameddig a szürkézésben érdekel orvosok és pácienseik szándékosan gátolják a transzparens működést.
Tekintve, hogy a világ országainak elsöprő többségében nincs ilyen jellegű korrupció, valószínűleg előbb-utóbb itt is működnek a rendszer.
Én csak a saját tapasztalatomat tudom írni (bár a fő kérdéstől elkalandoztunk)
Ikerbabákkal voltam terhes. Ha nincs fogadott dokim a helyileg illetékes kórházba kellettvolna mennünk ikres koraszüléssel. Se PIC, se kora osztály. Magát a kórházat már nem is taglalom. Persze a "Pestről kiselejtezett" nyugdíjas orvosok egyikénél szülhettem volna éjszaka (sürgősségi császár)
Én maradtam volna ott (csóró megye kiskórház) még a kicsiket elviszik Bpre az egyik PICes kórházba. Talán 4 nap múlva mehettem volna (önköltségen) utánuk.
Hiszen anyaszállót stb nem tudnak biztosítani.
Így töltöttem volna 4 hetet.
Ehelyett a fogadott dokim, látta az uhn h jobb lenne ha befeküdnék. Intézte a helyet 1 hét múlva a kórházban éjjel el is indultak a kicsik kifelé.
Ott voltam velük egy osztályon végig. Volt h fejnem, puhennem abban az időben még vártam h bemehessek "láthatásra".
A rendszer valóban rossz. De ettől a kidolgozatlan kiadott jogszabálytól csaknagyobb gond lesz az eüben
22: "Pont azért maradhatnak alkalmatlanok és pénzéhesek a rendszerben, mert teljesen átláthatatlan az egész"
Ezzel nem értek egyet. Ha elégedett vagyok az orvossal, szívesen adok neki hálapénzt. Legközelebb is őhozzá fordulok. Ha másnak hasonló baja van, szívesen ajánlom neki ezt az orvost. Úgy, mint bármely más maszek szolgáltatót.
Ha nem vagyok elégedett vele, akkor máskor másik orvost választok. Ha ismerős kérdez, óva intem ettől az orvostól.
Ezek után hálapénzes rendszerben az orvosnak elemi érdeke, hogy szakmailag és emberileg korrekt munkát végezzen, hogy minél több elégedett betege legyen. Akik hanyagul vagy ügyetlenül dolgoznak, azok sem lesznek kiutálva a munkahelyükről, de a fizetős (és tájékozott) betegek elkerülik őket, tehát anyagilag biztos rosszabbul fognak állni, mint a jól dolgozó kollégáik.
"mert magyar ember torkán nem fog lemenni, hogy ő ne tudjon várólistát kerülni"
Ez korrupció, ami teljesen különbözik a hálapénztől. Ezt egyféleképpen lehetne megszüntetni: ha legálissá tennék. Ne az orvos zsebébe adja a pénzt, hanem legyen sürgősségi felár szabott árakkal, és kész. Mint minden normális szolgáltatónál. De ha a magyar prolinak azt mondod, hogy a CT-vizsgálat várakozási ideje 1 hónap, de 5000 Ft ellenében (ami nem nagy összeg) 3 nap, akkor kitörne a - nem palotaforradalom, hanem - parasztlázadás, hogy MI AZ, HOGY NEM INGYENES! És hogy a gazdagok járnak jól blablabla! De ha az orvos mondaná, hogy el tudja intézni 3 nap alatt, ha nagyon szeretné, akkor a beteg boldogan csúsztat a zsebébe 20.000 Ft-ot, hogy 3 nap múlva CT-zzék.
Úgyhogy azzal egyetértek, hogy a lakosság fejében is nagy gond van.
19-re visszatérve:
Nem csak olyan történhet, amit te vázoltál. Hanem mondjuk van egy kórházi osztályon (a példa kedvéért legyen megint szülészet-nőgyógyászat) jobb és rosszabb orvos is. Némelyik esetleg olyan rossz, hogy akár hentesnek vagy sintérnek való lenne. Ha nincs fogadott orvosod, akkor adott esélyed van a legkorrektebb orvoshoz kerülni, vagy épp a hentesnek valóhoz. Ha viszont megfogadod X orvost, akiről jókat hallottál (vagy neked vannak jó tapasztalataid), akkor ezzel garantálod, hogy nem a hentes-típus fog hozzád nyúlni, amikor szükség lesz rá. Ezt a biztonságot (akár szülésnél, akár műtétnél, de akár még kisebb beavatkozásnál is) fizeted meg a hálapénzzel.
Hát, én most nagyon örülök annak, hogy már nem szülök többet. Teljesen rémiszt a gondolat, hogy a körzetes kórházban, egy random dokival szülnék. Én ugyanis szültem már itt, az első gyerekemet. Kis, vidéki kórház, annak megfelelő állapottal (=ezeréves, de legalább a vakolat nem omlik), felszereltséggel, és sajnos igen, a szakmai tudáson is látszott. Addig minden oké volt, amíg komplikációmentes volt a terhesség, aztán mikor jött a magas vérnyomás, már nem tudták eldönteni, mi a gond, senkinek nem jutott eszébe egy ultrahangot csinálni, hogy a baba jól van-e, így végül 38 hetesen 34-35 hetes méretekkel született szerencsétlen, mázli, hogy nem maradt benn tovább, mert nagy baj lehetett volna. Jelzem, csak azért császároztak meg, mert faros volt, amúgy várhattuk volna, hogy elinduljon.. És lehet késő lett volna.
Második terhesség egy igen jó dokinál, felszerelt pesti kórházban, ég és föld... Ugyanúgy problémás volt a terhesség, de folyamatos kontroll alatt, megjegyzem, figyelve a babát, és abban a pillanatban, hogy ő nem fejlődött már úgy, ahogy kéne, császár. Nem is volt ijedtség, pánik, riadalom, minden szépen lement, nem volt veszélyben senki. Ez a nem mindegy.
Ezek után nekem senki meg nem magyarázza, hogy nem kell tudatosan orvost meg kórházat választani, és jó a körzetes intézmény, meg aki éppen ott van. Igen, akinek van egy gond nélküli terhesség, és egy sima, gyors, komplikációmentes szülése, annak mindegy. A többieknek nem annyira.
Egyébként kevés orvos lesz olyan hülye, hogy a kórházi állását tartja meg a magánpraxisa helyett, úgyhogy ha eddig kevés doki volt a kórházakban, most már annyi se lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!