Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesgondozás » Mi van az új rendelettel?...

Mi van az új rendelettel? Magán orvosnál nem születünk kórházba?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Biztos olvastátok vagy halottátok az új érvénybe lépő rendeletet 2021.01-től,miszerint nem lehet másod állása az orvosnak csak szigorú feltételekhez kötötten (ez nem tiszta még). Velünk közölte már az orvos, hogy mivel választani kell magán vagy kórházi munka, kettő együtt nem igen megy, mert egyrészt aki az államit választja kihelyezhetőek a családja nélkül két évre az ország bármely részére, lakhatást neki kell megoldani.. Szóval elég szar a törvény ezen részei.

Most fogalmunk sincs mit csinálunk, de úgy néz ki csak ügyeletbe tudunk szülni, mivel itt a jobb dokik a magán utat választják elmondásuk szerint. Akik meg maradnak nem sok jót hallottam róluk. Hogy szüljön így nyugodt körülmények között egy kismama? Alapból másik városba terveztem szülni, de nem vihet be ezért a doki, meg hát igy neki is ott megszűnik a munkaviszonya a kórházzal januártól. Februárra vagyunk kiirva mi meg.

Mi a tapasztalatotok? Nektek mondanak már valami konkrétat a dokik erről? Van e kiskapu?

Hála pénzt büntetni fogják, így fel se merem hozni, hogy esetleg,ha még is másod állásba lehet e két helyen...

2020. okt. 20. 05:34
1 2 3 4 5
 11/43 A kérdező kommentje:
10es igazad lehet,de ez idő biztos míg sikerül átállniuk erre a gondolkodás módra nekik is...vagy áttudnának egyáltalán?
2020. okt. 20. 09:12
 12/43 anonim ***** válasza:
52%

Már vártam ezt a kérdést!

Amikor olvastam erről a rendeletről, nekem is az jutott először eszembe, hogy a terhes nők lesznek a legdühösebbek emiatt a jogszabály miatt. Még sokkal inkább, mint az orvosok.

Tapasztalatom szerint a terhes nők nagyobb része magánrendelésre jár terhesgondozásra. Olyan orvoshoz, aki a kórházban dolgozik főállásban, és őt kéri fel a szülés levezetésére. És fizet, mégpedig utólag. És nem a doki mond összeget, hanem ő ad, amennyit gondol. És cserébe a doki megteszi azt, ami nem a munkaköre: amikor beviszik a vajúdó kismamát, a személyzet értesíti őt, és ha kell éjjel, hétvégén, bármikor bemegy hozzá, és levezeti a szülést. Ami a legkevésbé sem kötelessége. Logikus, hogy a plusz tevékenységet honorálja az ember neki. És legtöbben a második, harmadik gyereküket is ugyanannál szülik, mert elégedettek vele. És nyilván a doki is elégedett a kapott pénzzel, ezért érdekében áll úgy viselkedni, hogy legközelebb is őt keresse a hölgy, ill. ha mások kérdezik, jó szívvel ajánlja őt. Pl. feleségem is barátnője ajánlása alapján választott orvost, mindkét gyerekünket nála szülte, és nemcsak szakmailag, de emberileg is maximálisan meg volt vele elégedve. És jó szívvel adtunk neki pénzt, amit utólag sem sajnálok tőle.

Senkinek nem kötelessége adni, eljárhat most is a kórházi terhesgondozásra és megszülhet az ügyeletesnél (és utólag eldöntheti, hogy neki ad-e pénzt vagy sem). De a tapasztalat azt mutatja, hogy a terhes nők többségének igenis igénye van arra, hogy ők válasszák meg, ki turkál bennük alul, és ki van velük akkor, amikor kiszolgáltatott helyzetben vannak. Lehet, hogy ez a hormonok hatása, lehet, hogy a túlaggódó anyai ösztön, nem tudom. De ez a rendszer így működött, és ha mindenki betartja az íratlan játékszabályokat, akkor tkp. senki nem jár rosszul. Ebbe tenyerelt bele ez a jogszabály.

Én kétféle folytatást tudok elképzelni.

1. Szépen csöndben visszavonják az egészet, és minden marad a régiben. Esetleg lesz egy kis mutogatás a kamarára, hogy "Mi, fideszesek, szerettük volna megszüntetni a hálapénzt, de a kamara lám, ellene volt!"

2. Bevezetik a törvényt, egy darabig megy a keménykedés, aztán szép lassan visszaáll a régi rend. A dokik egymás után kérelmezik a magánrendelést, és egytől egyig meg is kapják rá az engedélyt (mondjuk az nem kapja meg, aki haragban van az igazgatóval, szóval a lojalitás csúcsra lesz járatva). Tehát a szülésnél maradva: a nők ugyanúgy eljárnak a kórházi orvos magánrendelésére gondozásra, felkérik őt a szülés levezetésére, a doki bemegy szabad idejében levezetni a szülést, majd később sor kerül egy négyszemközti találkozásra, ahol ....... ugyan kérem, senki sem ad hálapénzt, hiszen tudjuk, hogy tilos! Hehehehe! :-)))))))))))

És a többi, jelenleg hálapénzes területen ugyanígy sor fog kerülni négyszemközti elbúcsúzásokra orvos és beteg között. ;-)

Szóval így is marad minden a régiben. Csak egy kicsit látensebben, egy kicsit jobban elhazudva a tényeket.

2020. okt. 20. 09:16
 13/43 anonim ***** válasza:
61%
Ha nincs más választásuk, igen. És muszáj is tisztulnia a rendszernek. Időbe fog telni és lesznek nehézségek, de ismétlem, hosszabb távon mindenkinek ez az érdeke.
2020. okt. 20. 09:18
 14/43 anonim ***** válasza:
64%

Én sem értem miért ragaszkodnak sokan a mostani rendszerhez. Lehet például, hogy az ügyeletes orvos sem lesz flegma és bunkó, ha előtte a kötelező pihenoidejet töltötte nem a fogadott szulonovel volt fenn egesz hajnalban két műszakban közt.

Másrészt engem pl kifejezetten idegesít ez a pénzért vásárolt mezesmazossag, meg hogy elhitetik, hogy egy egészséges terhesség és szülés nem mehet végbe havi egy turkalas tíz szurkalas meg miegyeb nélkül. Persze hogy minél többször menj a maganrendelesre.

Egyébként ott vannak a magankorhazak! Tudom, sokba van, de valójában ennyibe kerül ha nem szürkén akarod intézni!

2020. okt. 20. 09:32
 15/43 anonim ***** válasza:
72%

#14 azért ragaszkodnak, mert minden ember elsősorban önmagát nézi, természetesen mindenkinek saját maga, a saját terhessége a fontos nem a "rendszer". Igen LEHET, hogy az ügyeletes orvos majd rendes lesz, meg LEHET, hogy egy bunkó. Ha lenne saját orvosa, akit ismer, legalább az megnyugtató lenne számára, és nem lennének "lehetek". Továbbá olyan is van, aki pl nem akarna szülni abba a kórházba, ahova helyileg tartozik, mert rossz hírű, lepukkant, stb, a saját orvosa, meg egy normálisan felszerelt intézményben van. Ezer oka lehet.

Valljuk be, akik annyira ágálnak a mostani rendszer ellen, azok már rég túl vannak a terhes időszakon, őket nem érinti, vagy akarnának orvost, de nem engedhetik meg, és most így bíznak ahogy te írod a "rendszer tisztulásában". Igen ám, csak senki nem gondolja komolyan, hogy majd ahogy beköszönt január 1. az orvosok a magyar EÜ-ben egy varázsütésre fognak megváltozni, és mindenkinek álomszülése lesz, ügyeletesorvosnál. Ha lesz is ennek pozitív hozadéka, az időbe fog telni, addig meg sokan megsínylik még azt, hogy nem választhattak orvost-intézményt.

2020. okt. 20. 09:48
 16/43 anonim ***** válasza:
55%

14-re:

Először is a magánkórházban szülés egy nagyságrenddel több pénzbe kerül. Az átlag középosztálybeli feleség megengedheti magának a jelenlegi félmaszek megoldást, de a magánkórházat nem. Ha a nők többsége megengedhetné magának, akkor egyébként a jó orvosok döntő többségben ilyen helyen dolgoznának, és a nők többsége odajárna.

"Én sem értem miért ragaszkodnak sokan a mostani rendszerhez. Lehet például, hogy az ügyeletes orvos sem lesz flegma és bunkó..."

Én meg azt nem értem, hogy téged miért zavar, ha más ezt szeretné. Előbbi, hosszú hozzászólásomban leírtam: nem kötelező maszek gondozásra járni, nem kötelező fogadott orvosnál szülni. Ha te ennek nem látod értelmét, ne tedd. És könnyen lehet, hogy nem is lesz rossz tapasztalatod. De téged miért zavar az, ha más meg akarja választani, kinél szül, és ezt honorálja az orvosnak? Ezt meg tudja tenni, és szívesen meg is teszi. A magánkórház viszont a legtöbb ember számára tényleg nem elérhető anyagilag.

Most mondhatnám, hogy engem meg kifejezetten idegesít, hogy sokan százezreket költenek babakocsira. De nem akarom senki számára megtiltani, hogy ezt tegye, csupán mosolygok rajtuk. És természetesen a magunk gyerekei számára töredék áron megoldottuk ugyanezt.

Ha valamire a lakosság kisebb-nagyobb részének van igénye, és más számára nem okoznak vele hátrányt, akkor miért kéne megtiltani?

2020. okt. 20. 09:51
 17/43 anonim ***** válasza:
50%
Goldmund, azért idegesíti őket, mert irigylik ezt. Hiába írják tele a gyk-t azzal, hogy MINDEN fogadott doki pénzéhes, le se xarja betegét, bezzeg az ügyeletes, jajj csak ezt olvassuk itt. De ha így lenne, nem lenne ekkora tiltakozás a fogadott dokizás ellen. Most jól le leszek pontozva érte, de nem érdekel, ez van, ahogy az előbbiben leírtam. Vagy nem terhes már, és őt nem érinti, vagy így bízik abban, hogy neki is jut olyan kiemelt figyelem, mint annak akinek saját orvosa van.
2020. okt. 20. 09:54
 18/43 anonim ***** válasza:
71%
Nekem fontos volt a magándoki. Az első terhességem vetéléssel végződött, akkor még nem volt fogadott orvosom. Már a terhesség elejétől voltak panaszaim, de minden alkalommal máshoz kerültem, más mondtak stb..Mikor ismét terhes lettem nem szerettem volna azt a tanácstalanságot átélni ismét. Lett orvosom, akit hívhattam, ha problèma volt. A szülés előtt befektettek, akkor is mindennap benézett hozzám, érdeklődött. Nekem lelkileg jól esett, hogy figyel rám.
2020. okt. 20. 09:56
 19/43 anonim ***** válasza:
68%

Goldmund: azért, mert a ti komplikációmentes szülésetek mellett parádézik indokolatlanul az orvos munkaidején kívül éjszaka, másnap visszamegy két óra alvás után, és elszarja a 14-es anyjának méheltávolító műtétjét. Vagy a munkaidejében a privát szülését igazgatja, miközben a másik szülőszobában, amiért szintén ő felel, meg komplikáció van, és a seggnyalás közben ezt nem észleli.

Ezt nem látjátok a csökött agyatokkal, hogy azért veszélyes a magán és az állami kontrollálatlan(!) keverése, mert akinek anyagi vagy egyéb okok (pl. sürgős szükség) miatt nincs lehetősége feketén/szürkén megkenni a dokit, az akár veszélybe is kerülhet emiatt.

Hogy jobban értsd: ha a feleségednek leszakadna félig a placentája, dőlne belőle a vér, és a szülészeten menne a tökölés, mert a két osztályos orvos közül egy nincs a helyén (épp a privát szülését vezetgeti a szülőszobán), a másik pedig az éjszakai extra melója miatt nincs a topon, aztán maradandó károsodás lesz belőle, akkor mérgesek lennétek teljes joggal. És nem túlzás amit mondok, ültem már ambulancián három órát többek között sürgősségi esetekkel együtt, mert az ambuláns orvos épp a privát programcsászárjait intézte a munkaidejében.

2020. okt. 20. 10:10
 20/43 anonim ***** válasza:
66%

14 es vagyok épp a harmadik gyerekemmel terhes. :) Én eddig sem fogadtam orvost, de magamrendelesre járok, mert az pl. tiszta helyzet.

De egyébként a 19essel egyetértek, pont ez tartja fent azt a rendszert hogy félsz az ügyeletes orvostól.

Megtehetnem hogy perkalok fogadott orvosnak is, de hányok ettől az etikátlan rendszertől.

2020. okt. 20. 10:20
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!