A PCOS-ről kérdezném, ha valakinek is az van, hogy a gyerekvállalási nehézségen kívül milyen problémát okozhat még?
Első válaszoló vagyok, nekem semmi más tünetem nem volt, csak a rendszertelen vérzés, és a policisztás petefészkek. Mondjuk nekem valóban gyöngysor szerű volt mindkét petefészkem felszíne. Ha biztos akarsz lenni a dologban, kérj egy terheléses cukor és inzulin vizsgálatot.
Ja, a pajzsmirigyem is teljesen rendben van.
Leírtam, hogy mi alapján mondható ki a PCOS diagnózisa. Nem a hasamra ütöttem, ez a mostani hivatalos álláspont. Az inzulinrezisztencia/emelkedett éhomi vércukorszint/2-es típusú diabetes NEM tartozik a kritériumok közé, és nincs is jelen minden PCOS-es nőbetegnél.
A diagnózishoz azoknak a vizsgálata kell, amit az egyik válaszomban leírtam.
Szia 13-as vagyok, igen ez egy kicsit így valóban zavaros. Szóval ez egy folyamat, a menstruációm bár sose volt igazán pontos, folyamatosan lett egyre rendszertelenebb, és kimaradozott néha. Ha volt is ciklusom, az harminc nap fölötti volt. Kb 35 lehettem, amikor teljesen elmarad a menzeszem. Ebben az évben híztam hirtelen 15kg-ot, és mikor az inzulin rezisztencia vizsgálatra mentem, már az éhommi cukrom is magas volt, nemcsak az inzulin értékeim. Régebben, ha valami miatt nézték, teljesen normál vércukor értékeim voltak.
Ebből is látszik, hogy ez egy eléggé alattomos állapot, sokszor alapvetően tünetmentesen alakul ki. Éveken keresztül semmi jele nincs, de a háttérben folyamatosan rosszabbodik. Nem mindenkinél jelentkeznek markáns tünetek.
Endokrinológus, vagy , lelkiismeretes nődoki tud elküldeni vizsgálatra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!