Lombikprogram - belevágjunk vagy sem?
Sziasztok!
3 év sikertelen próbálkozás után, januárban eldöntöttük a párommal, hogy lombikprogramba kezdünk. Sajnos a probléma az ő részéről van. A nőgyógyászom elküldött a szükséges vizsgálatokra, amelyek 80%-át már sikerült elvégeztetni. Tegnap voltunk a Dévaiban első konzultáción a doktorúrnál. És itt jön a gond! A sok nyilatkozat és ismertető doksi után a párom megijedt és azt mondta, hogy nem írja alá azokat, mert nem egyezik bele a lombikba. Sajnos az első feleségét, miután utrogestannal kezelték mellrákot kapot, 4 év küzdelem után vesztette el. Ezért ez a nagy ijedség. Azt mondja, hogy óriási a rizikó a kezelésben, és hogy a doki sem tudja garantálni, hogy hogyan reagál a szervezet a hormonokra és hogy nem akar engem is elveszíteni, vagy hogy bármi bajom legyen.
Kérem segítsetek hogyan tudnám meggyőzni, valamint olyan lányok írjanak, akik már ezen átestek vagy van tapasztalatuk a lombikprogrammal.
Minden választ előre köszönök!
Én már 2-szer voltam lombikon.
Soha nem hallottam arról, hogy az utrogestan rákkeltő lenne. Ha valakinek hajlama van a rákra, szerintem tök mindegy, hogy mit csinál, kijöhet bármitől.
Rajtam kívül nők milliói járnak humán reprodukciós kezelésekre, nyomják magukba a hormonokat és semmi bajuk nincs.
De ugyanez igaz, hogy emberek millió lesznek rákosak úgy, hogy egészséges életet élnek és még csak közelében sincsenek az ekkora hormontartalmú készítményeknek.
De ezt nektek kell eldönteni és megbeszélni.
Kényszeríteni senkit nem lehet rá.
Az utrogestan-ról ilyet még soha, de soha nem hallottam, viszont a lombikos kezelésről már sajnos igen.
Nem szeretnélek ijesztgetni, de a közvetlen környezetemben is van sajnos erre példa. Sikerült a lombik többedjére, ikrek lettek a fiúk, a hölgy pedig mellrákos lett a 7 éves ikrek mellett. Le kellett szedni a mellét, és sajnos a párja is elhagyta őket közben.
Más ilyen esetet is hallottam, hogy lombik kezelések után több évvel mellrákos lett az anya.
A különböző korosztályok együttes vizsgálata nem igazolta ezt a hipotézist, de a meddőség elleni kezelést nagyjából 24 éves korban megkezdő nőknél 1,5-ször nagyobb volt a valószínűsége az emlőrák kialakulásának, mint az azonos korú, de kezelésben nem részesült nőknél.
Ez egy nagyon-nagyon nehéz helyzet, és biztos, hogy a kedves pároddal nagyon empatikusnak kell lenned. Lehet, hogy ha te ragaszkodsz a lombikhoz akár egy szakember segítségét is érdemes lenne kérni. Pszichológusra gondolok, mert én teljesen együttérzek a férjeddel, és itt tényleg tekintettel kell lenni őrá a döntés során.
Egyébként még elgondolkodhattok az örökbefogadás lehetőségén is, mint másik opció.
Hát, minden jót, és a te gyermek iránti vágyadat is átérzem, és kívánom, hogy CSODA TÖRTÉNJEN, ÉS TERMÉSZETES ÚTON MIELŐBB KÖLTÖZZÖN HOZZÁTOK EGY KIS BABÓKA!
Szia!
Két inszem, 5 teljes lombik és egy fagyasztott beültetés után vagyok. 5 éve volt az első.
Semmi bajom tőle. :-)
Szia!
Az en ismeretsegi koromben 3 par is van, akik reszt vettek lombikprogramban. A nagybatyam es a felesege mar probalkoznak egy ideje. Sajnos naluk mindkettonel voltak gondok, es meg nem jott ossze a baba, pedig mar volt 4 vagy 5 kiserlet is.
A masik 2 eset a barati korben van. Az egyik baratnom es anyukam baratnoje is szult egeszseges kislanyt lombikprogrammal. Egyiknel sem volt gond a kezelesnel.
A raknak rengeteg kivalto oka lehet, nem feltetlenul a hormonkezelesek okozhattak.
Ha az orvosok mindent rendben talalnak, es egeszsegesek vagytok, akkor miert ne lehetne belevagni? Szerintem azzal probald megnyugtatni a parodat, hogy tobb orvos velemenyet kikeritek. Kitartast!
Minden kedves válaszküldőnek köszönöm a pozitív és negatív válaszokat egyaránt!
Az utrogestan mellékhatásai között nem tüntetik fel a mellrákot (én nem is ezt írtam), hanem álltalában a hormonkezelések mellékhatása lehet nagy valószínűséggel a mellrák, vagy más rákos daganat. Nála (párom feleségénél) sem azonnal jelentkezett, hanem 1-2 évre a kezelés után.
Én a lombik további mellékhatásairól is szeretnék érdeklődni, arról a sok rettenetes dologról, amit a nyilatkozatban felsoroltak (pl. embólia, méhduzzanat, ...a gyereknél szívelégtelenségek,... más rendellenességek). Ne értsétek félre, senkit nem akarok lebeszélni, vagy negatívan befolyásolni. Semmit nem szeretnék a világon jobban mint saját gyereket szülni. De a párom kérdésére, hogy "annak az árán is akarom-e, hogy nem látom majd felnőni a gyerekem, mert bármi bajom lehet az egésztől?" esetleg hogy "Mi van akkor ha beteg gyerekünk születne?" - erre sajnos nem tudok jelenleg válaszolni/érvelni. Az egész egy statisztika, hogy kinek milyen szerencséje van, a sikeres vagy a sikertelen "csomagba" kerül-e. Az egészben az a legrosszabb, hogy engem 100%-ban egészségesnek találtak. És benne van a pakliban az is, hogy a sikertelen lombik után egy beteg ember lesz belőlem. Még egy kérdésem lenne, volt valaki aki a lombikot hormonkezelés nélkül csinálta (legetséges ez?)? Sajnos a doki nekem most sok információt nem adott. Meg sem nézte a leleteimet, amik már meg voltak. Megkaptuk a rengeteg tájékoztató anyagot, és április 1-re kell mennünk egy újabb megbeszélésre.
Ha így álltok hozzá, hogy minek milyen mellékhatása van, akkor soha egy gyógyszer nem fogtok bevenni, lombikra meg pláne nem fogtok elmenni.
Láthatóan erősen győzködöd magad, hogy a lombik mennyire nem jó és mennyi káros hatása lehet. Így nem is lehet nekiállni. Épp elég megterhelés akkor is ha normális fejjel indulsz neki. Ha pedig már rögtön az elején azt nézed, hogy veled és a babával is mi történhet...semmi értelme.
Szerintem ne vágjatok bele! Indítsatok el egy örökbefogadást, és ha közben összejön természetes úton egy baba, akkor örültök.
Az utrogestan tuti nem okoz mellrákot, ugyanis az a progeszteron hormonra hat, az pedig az un. "jó hormon", ami mellrák szempontjából veszélyes, az az ösztrogén hormon.
Én is úgy tudom, hogy a fiatalabb korosztályban veszélyesebb a lombikos kezelés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!