Most akkor mi az igazság? Kinek van igaza? Hormonkérdés.
Tudnátok olyan oldalakat linkelni, ahol orvosi forrásból hitelesen leírják, hogy mennyinek kell lennie a hormonértékeknek? Nekem a 3ik napi TSH-m 2.14 és az FSH/LH arány 2.2 (FSH javára), ezekre (és a többi értékemre) az orvosom azt mondta hogy tökéletes, ilyen szép eredményt rég nem látott. Sőt, hogy az FSH/LH nak mindenképp 1 nél többnek kell lennie. Ovum tökéletes, 20-ik napon progi 21 ng/ml.
Ennek ellenére itt mindenhol azt olvastam, hogy a TSH nak 1 körül kellene lennie, az FSH/LH aránynak meg 1-nek... Akkor most kinek van igaza? Hol tudnék ennek utánanézni?
Hát ez tipikusan olyan téma, amiben nincs igazán egyetértés szerintem.
De egyáltalán miért volt szükség hormonvizsgálatra? Van vmilyen tüneted?
Szerintem ha van rendszeresen normális ovulációd, akkor nem kell feleslegesen "keresni" vmi bajt.
A 2,14-es TSH terhességhez pont határérték, de magasnak semmiképp sem mondanám. Én 3,8-cal estem teherbe, kb. a 28. hétre sikerült letornázni 2,2-re, és mindketten jól vagyunk.
Ez akkor lehet esetleg problémás, ha mellette az FT4 alacsony.
Az FSH/LH-hoz nem értek sajnos.
Sajnos 8 hónapja nem sikerül teherbe esnem, ezért kért az orvosom hormonvizsgálatot. Tünetként a mensi előtti 4 nap barnázás volt, de a progi szintem bőven elég magas, szóval az nem derült ki hogy mitől lehet...
Csak akkor tényleg azt nem értem, hogy miért van ekkora eltérés az értékelésekben..? Akkor mihez tudom viszonyítani h jók az eredményeim van sem?
Szia.
Csatlakoznék hozzád kedves kérdező. Mindenhol azt olvasom, hogy a TSH 1 körül jó ha valaki babát szeretne. Elmentem egy neves endokrinológushoz, aki a 2,53-as TSh-ra azt mondta tökéletes. Nekünk is 8 hónapja nem jön össze a kistesó, pedig lányom 1 kihagyott tabi mellett megfogant.
Voltam 21. és 3. napi hormonsoron, meg terheléses vércukron...pár nap és meg lesz az eredmény.
Pár napja írtam online ennek ennek a dokinak TSH-val kapcsolatban:
Ha gondolod írj neki Te is, hátha választ tud adni kérdéseidre:)
Ez sajnos az a kérdés, amiben sosem lesz egyetértés. Az, hogy nem azt itt írók véleményére kell hagyatkozni, az alapból igaz, csak az a baj, hogy sok orvos véleményére sem lehet. Utána lehet nézni táblázatokból (vannak ilyenek pl. [link] ), figyelni kell a mértékegységekre. Sajnos nem mindig a táblázatban szereplő mértékegységben adják meg a mi eredményünket.
És azért ne zárjuk ki azt sem, hogy egy itteni hozzászólótól is kaphatsz hiteles információt, hiszen mondjuk átment ugyanezen, mint Te, járt orvoshoz, kapott kezelést stb., és a saját tapasztalatait tudja megosztani veled.
Az én tapasztalatom, hogy sok orvos olyan eredményre is azt mondja, hogy jó, ami nem az. A hormonproblémákat sok esetben kezelik félre, vagy nem is kezelik. Az igaz, hogy a TSH jobb, ha minél közelebb van az egyhez, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet terhes, akinek ez magasabb. Jóval magasabb értékekkel is esnek teherbe, mint a Tiéd, és ki is hordják. de! Minden szervezet más, ezért lehet, hogy nálad már kis eltérés is problémát jelent.
Amit még érdemes lenne végeztetned (ha eddig még nem volt), az egy terheléses cukorvizsgálat, inzulinszintekkel együtt. Amit egyébként megint hajlamosak félre diagnosztizálni, ahogy pl. én is jártam. A má
Szia!
Nem tudom, mennyit segít, de nem rég értem haza a nőgyógyásztól! Kivették a pajzsmirigyem, gyógyszert szedek, és ő az 1-2 közötti értékre esküszik!Legalábbis nem is olyan régen ezt mondta!
2003 óta pajzsmirigy alulműködésem, mindenhol ezt az elképesztő 1 körüli TSH-t olvasom. Nincs pajzsmirigyem, tehát teljesen a gyógyszerre vagyok utalva, de 1 körüli értéknél elképesztő túltermeléses tüneteim vannak: állandó hasmenés, nem tudok aludni, szívdobogás stb.
Én 4,5-tel lettem terhes - véletlenül éppen akkor voltam kontrollon, emeltek az adagomon 25 ug-ot. Amikor kiderült, hogy terhes vagyok, már 3 körül volt - azonnal rohantam vissza az endokrinológushoz, aki szerint 3 alatt nem okoz vetélést. Pontosabban a vetélést nem ez okozza. Most töltöm a 27. hetet, 4 hetente kontrollálják a TSH-mat, a legalacsonyabb érték 2,81 volt, a gyerekünk gyönyörűen fejlődik - szóval a TSH miatt ne aggódj. A másikhoz nem tudok hozzászólni, ilyen problémám nem volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!