Nem sikerül a baba már lassan 1 éve, úgy döntöttem orvoshoz fordulok, de nagyon félek, hogy mit fogok hallani. Mens Mentisbe megyek, aki járt már ott hasonló problémával, mesélne nekem? Nagyon el vagyok keseredve.
Nagyon-nagyon félek. Egyrészt nem tudom, hogy mit fogok hallani, mennyire komoly a probléma, hogyan lehet majd kezelni, illetve a dolgok anyagi része sem mindegy. Nyilván sokkal szívesebben költeném azt a sok pénzt, majd a babámra...
A történetem:
Lassan 1 éve próbálkozunk babával a férjemmel (24L, 27F), de nem akar összejönni. Fogamzásgátlót szedtem 10 évig, a ciklusaim teljesen fel vannak borulva, van hogy normális 31 napos, máskor 45 nap, de előfordult már 100 nap feletti is, akkor gyógyszerrel hozták meg a vérzést. Az lenne az egyszerűbb helyzet, ha azt mondhatnám, a fogamzásgátló borította fel az egészet, de nem. Sajnos, már a gyógyszer szedése előtt is voltak problémáim, volt, hogy hónapokra kimaradozott, de az akkori nőgyógyász, akihez jártam azt találta helyesnek, hogy felírja nekem a fog.gátlót, ezzel elfedve a problémát, ahelyett hogy megoldást keresett volna rá. Na, mindegy, akkor még nagyon fiatal voltam, 14 éves, így nem voltam képben, hogy minek mi a rendje, nem is foglalkoztam ezzel, szerintem ilyen idősen senkise.
Szóval, hogy folytassam a történetem, több, mint 1 éve abbahagytam a fog.gátlót, 3. bogyómentes hónaptól próbálkozunk, de semmi. Ami nem is csoda, tekintve, hogy telis tele volt az elmúlt 1 év ilyen össze-vissza ciklusokkal, amik egyre hosszabbak lettek, a végén már annyira, hogy 100 feletti napot produkáltam. Valószínűnek tartom, hogy nem volt peteérésem sem, de biztosat nem tudok. Amikor a 100 feletti napos ciklusom volt, elmentem nőgyógyászhoz sokadszorra, aki írt fel nekem Norcolutot, illetve Clostilbegyt tablettát, ezektől megjött, illetve UH-val bizonyított peteérésem is lett, az a ciklusom pedig 31 napos volt. Ezek után visszamentem a dokihoz, aki mindössze annyit mondott, hogy hát akkor várakozzunk, hogy mi lesz; meg fog-e jönni, vagy nem, lesz-e peteérés vagy nem....mindezt mindenfajta vizsgálat nélkül. Ekkor mondtam azt hogy elég volt az SZTK-s kontár nőgyógyászokból, irány egy meddőséggel foglalkozó magán klinika! Sokat keresgéltem a neten, meg érdeklődtem többek között ezen az oldalon is, így úgy döntöttem, hogy Mens Mentis. Április végén kértem időpontot, júniusra kaptam is, de azóta úgy érzem, hogy egyre hosszabbak a napok, hetek, és már sosem fogok én meggyógyulni. Szörnyen el vagyok keseredve, úgy érzem, hogy senki nem foglalkozik azzal, hogy hahóó, én babát szeretnék, de nem lehet! Félek attól, hogy hogy fognak ott viselkedni velem, mit fognak mondani, hogy mennyi időmbe, energiámba és pénzembe fog kerülni, mire elmondhatom majd magamról: anyuka leszek!
Ne haragudjatok, hogy ilyen hosszasan, és bánatosan írok erről az egészről, de tényleg nagyon ki vagyok már ettől az egésztől. Tudom, hogy itt fizetek, és elméletileg akkor normálisan fognak hozzám állni, ha másért nem, legalább ezért, de mégis nagyon bizalmatlan vagyok. Ezért kérem, hogy aki járt már ebben az intézményben meséljen nekem, hogy mi a tapasztalata! Köszönöm nektek előre is! :)
Jaj, de jó h írtad:) Köszönöm
Neked használt? Lejjebb ment tőle az értéked?
Nekem 3,8-as TSH-van nem sikerült. Kaptam rá letroxot, három hónap múlva 1,6-al sikerült a bébi.
Egyébként nagyon fontos lányok, hogy a pajzsmirigy értékeket ki értékeli, nőgyógyász-é, vagy endokrinológus. Hogy miért is?
Már többször volt TSH vérvételem, és egy karlegyintéssel el volt intézve, hogy ez jó, ez határértéken belüli....
Mire egy endokrinológushoz kerültem kiderült nem minden nőgyógyász úgy ragyog mint ahogy fénylik.
Valóban, a babához 2 alatti TSH szükséges. A referenciatartományba ami a vérvételes papíron van beletartozik a gyerektől az öregig mindenki, de aki bébire vágyik annak bizony 2alá kell vinni valahogy. Mesélte az endodokim, hogy volt egy kismamája 4,6TSH-val, simán kihordta, és meg is szülte. Azt mondja ez a ritkább, csodaszámra menő dolog, mert általában nem minden pm alulműködő nőnek végződik ilyen happy end-el a történet.
Másrészt, viszon engem leállítottak a jóddal! Nem biztos, hogy a jód fog jót tenni a szervezetnek. Pont ezért lényeg az endodoki, mert engem pont hogy letiltott. Azt mondta van annyi jód a kajákban, fűszerekben stb, hogy ő és a családja sem szednek külön jódot, sőt sóban sem jódozottat esznek, szerinte túl van misztifikálva. Másrészt viszont jó tudni, hogyha megvonod a jódot (pl. jódos vitamin, jódozott só, jódozott fűszerek), minimálisra csökkented, akkor a TSH értékét lehet csökkenteni (egy endokrinológus tanulmányában olvastam). De mondom annak, akinek ez kell. Van aki a jódbevitellel hozza rendbe magát. Ezért fontos a jó doki.
Először is nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen sokan és sokat írtatok, illetve a biztatásokat is! Akiknek sikerült már a baba/babák, azoknak gratulálok (főleg a 3. válaszolónak, akinek egészen "friss" pozi tesztje van :), sorstársaimnak pedig kitartást! :)
Igen, tudom, hogy nem sok az 1 év, és hogy még fiatalok vagyunk, de szerintem azért is aggaszt engem ennyire, hogy nem jön a baba, mert tudom, hogy egészségügyi okai vannak. Tehát úgy értem, hogy nem arról van szó, hogy próbálkozunk-próbálkozunk, mégsem jön, pedig minden rendben van velem. És ez aggaszt nagyon, ezért szeretném minél előbb kivizsgáltatni magam.
2. válaszoló, az mondjuk nekem is nagyon fura, hogy azt mondta a nőgyógyászod, hogy nem gond az össze-vissza ciklus. Igaz, az se mindegy, hogy mennyire össze-vissza. Esetemben van, hogy 2 hetes csúszásokról is beszélhetünk, ha nálad ez csak néhány nap, az mondjuk tényleg nem annyira aggasztó. Ez a napló írás nagyon jó ötlet, köszönöm a tippet! :)
Többen írtátok, hogy ők a legjobbak, és hogy nagyon profik, illetve hogy a leletek is pikk-pakk készen vannak, de annyira gyorsan biztosan nem, mint ahol én fogom csináltatni. (Kórházban dolgozok, reggel leveszik a vért, kora délutánra már a kezemben van a kinyomtatott eredmény, ráadásul mindez ingyen, ezzel nem lehet versenyezni :)) Ezért nem is csináltatok előre semmilyen vizsgálatot, mert úgyis meglesz 1 nap alatt az egész.
5. válaszoló, hova jártál endokrinológushoz? Te is a Mens Mentisbe? 3 hónap alatt pajzsmirigyesen, PCOS-an pozit tesztelni igazán gyönyörű eredmény, gratulálok! Remélem, hogy nálam sincs nagy baj, és 1-2 hónap alatt rendbe raknak majd :) Az SZTK-s nőgyógyászokkal kapcsolatban pedig 100%-ig egyetértek veled, sajnos nincs pozitív tapasztalatom nekem sem őket illetően :(
6. és 7. válaszolónak köszönöm a részletes beszámolót, én Dr. Szakács Zoltán, nőgyógyászhoz és Dr. Breyer Helga, endokrinológushoz fogok majd menni az első konzultációkor, illetve kaptam időpontot kontrollra is kb. rá 1 hétre. A petevezeték átjárhatósági vizsgálat nálam is esélyes, az SZTK-s nőgyógyász is firtatta a dolgot, csak még mielőtt eljutottunk volna odáig, úgy döntöttem nem leszek többet kísérleti nyúl :) Erről jut eszembe, szerintetek olyat lehet, hogy nem ott csináltatom ezt a petevezeték átjárhatóságit, hanem azt is tb alapon? Vagy azt mindenképpen ők akarják ott elvégezni? Csak mert azt is meg tudnám csináltatni a röntgenbe bármikor itt a kórházba, időpont nélkül. Persze, hogyha nem így megy, és mindenképp ott kell, akkor ez van :)
A pajzsmirigy értékek, amiket írtatok nekem egyenlőre kínaiak :D nem nagyon tudom, hogy mi mit jelent, de valószínűnek tartom, hogy a rám váró vizsgálatok miatt nemsokára tudni fogom kívülről-belülről az egészet. :)
13-asnak is tiszta szívből gratulálok, és nagyon boldog babavárást kívánok neked! :)
7-es vagyok. Minden vizsgálatot megcsináltathatsz TB alapon, az eredményeket pedig viszed és ők kiértékelik. Amúgy én is Breyer Helgához járok. Nagyon kedves, aranyos, és nagy tudású doktornő.
Még egyszer, fel a fejjel.
15-ös! Jaj, de jó! Köszönöm szépen, hogy megírtad, hogy minden vizsgálatot lehet tb alapon is :) Esetemben a gyorsasággal nem lesz baj, mert nem kell időpontot kérnem sehova.
16-os. Dehogynem, 2. hónapja iszom a cickafark és palástfű teákat, de a hatásáról egyenlőre még nem tudok mit mondani. Úgy tervezem, hogy bármit is mondanak a Mentisbe, a gyógynövény teákat akkor is inni fogom, attól bajom nem lesz, csak segíthet. :)
Az aviva tornáról én is nagyon sok jó dolgot hallottam, a gyógyteákról szintén. A teákat iszom is, cicakafarkot az ovulációig, palástfüvet pedig ovuláció után (neked is ilyen kombinációban ajánlom). 2. hónapja szedem a terhes vitamint, illetve Magnézium+Cink+Vas kombinációt is szedek a hajhullásomra, szóval vitaminból nincs hiány:D
Az a helyzet, hogy meguntam, a várakozást, ráadásul feleslegesnek is érzem így utólag a több hónapos próbálkozós hónapokat is, merthát mivel ilyen szintű cikluszavaraim voltak és vannak, valószínűleg peteérésem sem nagyon volt, így döntöttem el végül, hogy nincs értelme tovább várni a csodát. Sok sikert kívánok neked is, kedves utolsó válaszoló!
Egyébként aki szintén orvoshoz jár ilyesmi problémával, mint amilyennel én fogok, esetleg szintén a Mentisbe, szívesen olvasnám, hogy mik a fejlemények, ki hogy áll, mennyit lépett előre a gyógyulás útján! Én is mindenképp meg fogom írni az első orvoslátogatásomat, a tapasztalataimat, stb. Remélem, hogy ti is! Köszi mindenkinek! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!