Az extrém túlsúly milyen mértékben befolyásolja a teherbeesést?
Számít...
2 extrém tulsúlyos ismerősöm van. Mind a kettő olyan 120kg körül lehet. A 130at is megkockáztatom.
Az egyiknek 3 ev alatt megfogant a lánya, azóta ujra próbálkoznak, 5 éve nem esik teherbe.
A másik 10 év alatt 2x lett terhes, de kb azonnal el is vetélt.
Orvosilag a magas vérnyomason kivül semmi bajuk.
Számít. Az összes ilyen ismerősöm meddő, gyermektelen.
Talán egyről tudok, akinek lett gyereke.
Én is az voltam (118 kg volt a csúcsom 173 cm magassághoz), csak évekkel a normál súlyom elérése után sikerült - akkor is csak lombikkal.
Azért a magasvérnyomás elég veszélyes, pláne ha terhesen még felljebb is megy. Van amikor hiába a gyógyszer elszáll a vérnyomás.
Az sem mindegy miért túlsúlyos valaki: pajzsmirigy gond? Okozhat teherbeesési nehézséget. Pcos, IR? Szintén. De önmagában a kórosan magas és kórosan alacsony súly is kihatással lehet a peteérésre, termékenységre
3 gyerkőcünk született 4 év alatt. 115-120kg voltam. Igyekeztem nem vagy csak minimálisat hízni, a terhességek elején inkább fogytam. Szerencsére problémamentes terhességeim voltak.
Nyilván ideálisabb lett volna kisebb súllyal, de azért nem kell feltetlenül vetélésre és meddőségre ítélni minden kövér nőt.
A túlsúly úgy hat a termékenységre, hogy megborítja a hormonháztartást.
A magas testzsírszázalék rontja a sejtek inzulinérzékenységét, a szervezetnek egyre több és több inzulint kell termelni ahhoz, hogy tudja tartani a megfelelő vércukorszintet. Ez az inzulinrezisztencia, szinte minden túlsúlyos érint, csak maximum még nem vizsgálták rá.
A folyamatosan magas inzulinszint akadályozza a peteérést, ami sokszor el is marad vagy rossz minőségű lesz.
Az ösztrogén a zsírszövetekben termelődik, ha valakin több a zsír párna magasabb lesz az ösztrogén szintje, ami szintén akadályozza a teherbeesést. Ha hormonrendszered dominó effektus elindult, akkor minden borul, túlsúlyosokra jellemző a magas tesztoszteron szint, magas 3. napi LH.
Ha mégis sikerül valami csoda folytán teherbe esni, akkor is magasabb a vetélés és koraszülés kockázata, nagyobb az esély a terhességi cukorbetegség kialakulására, ami a baba szívműködésére veszélyes, nagy lehet a baba súlya, kevés a magzatvíz. A magas vérnyomás is veszélyes terhesség alatt, illetve a vastag hasi zsír miatt a vizsgálatok is nehezítettek, pontatlanabbak.
"azért nem kell feltetlenül vetélésre és meddőségre ítélni minden kövér nőt."
Ez megint fogalomzavar. Senki sem állította, hogy egy elhízott nő nem tud teherbe esni vagy mindenképp elvetél.
Hanem hogy a nagy részük igenis meddőségi problémákkal küzd, gyakran rendes ciklusuk sincs, a felborult hormonháztartás miatt.
Azért, mert ez bizonyított tény, nem kell megsértődni. Igen, vannak kivételek, de a statisztika attól még adott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!