Hogy fogadta a család a meddőséget?

Figyelt kérdés

4 éve próbálkozunk. 2 műtét, 3 inszem és 1 lombik van mögöttünk sikertelenül. Senki sem tudja csak 2 barátunk. Sem szülők, sem testvérek. Szüleim értem is küzdöttek éveket és majdnem nem születhettem meg, de itt vagyok.

Ha ezt a 4 évet végig kellett volna “asszisztálniuk” iszonyúan megkeserített volna az életüket, ami amúgy sem egyszerű.

Most hogy volt egy sikertelen lombik, azt beszélgettük párommal, hogy még egyet végig csinálunk és ha nem sikerül elmondjuk neki. Legfőképpen azért, hogy feldolgozhassák és tudjanak róla, hogy valószínű tőlünk nem lesz unokájuk. Ez álltal nem piszkálnak vele és nem piszkálnának ezzel, nem kérdezgetnének.

Ezt elkezdtük beszélgetni mi is. Mi van ha nem.... Kicsit talán megnyugtat, hogy nem csak arról beszélünk, álmodozunk, hogy mi legyen majd a neve és milyen legyen majd a szobája...

Ti hogyan mondtátok el? Hogy reagált a család?

Leginkább olyanok történetére lennék kíváncsi, akik a végén vagy menet közben mondták el.

2021. febr. 9. 18:11
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
85%

Nálunk is jól fogadták. Kb.1,5 év próbálkozás után avattuk be a családot, hogy ne számítsanak egyelőre unokára, mert mi is szeretnénk már babát, de nem jön. Addigra már túl voltunk a kivizsgálásokon is.

Együtt éreztek velünk, és voltak annyira tapintatosak, hogy nem kérdezgettek folyton, hogy hol tart a folyamat. Tudták, hogy majd szólunk, ha lesz fejlemény. Addig meg csöndben drukkoltak. Végül nálunk nem volt szükség beavatkozásra, spontán megfogant a baba 4 év után. 🤗🤰 Pedig mindkét oldalon voltak kezelendő problémák, amik miatt lombikot javasoltak. Nálunk jókor jött ilyen szempontból ez a járvány, mert így a kezelések, műtétek is el lettek halasztva (lombikkal még várni akartunk, hogy először tegyük helyre a többi akadályozó tényezőt és utána nagyobb eséllyel sikerüljön a beültetés), de végül nem volt egyikre sem szükség.

Amikor bejelentettük a babát (nem siettük el, vártunk a 18. hétig), mindenki rögtön azt kérdezte, miután sokkot kapott örömében, hogy "Ezek szerint sikerült a műtét?" Mi meg mondtuk, hogy nem volt végül semmiféle műtét. 😁 Azon lepődtek meg a legjobban. Nem is a babán, mert valahogy mindenki bízott benne, hogy az úgyis lesz előbb-utóbb.

De én harminc évesen a helyetekben még nem adnám fel, mi akkor kezdtünk hozzá, és mostanra sikerült.

2021. febr. 9. 22:31
 12/16 anonim ***** válasza:
73%

En megertem hogy nem mondod el, mi az elejen mondtuk hogy problemaink vannak es orvoshoz jell fordulni. De en ugy voltam vele az elejen hogy majd meglepetes erje oket ha sikerül.

Sajnos a legelso lomvik nem sikerült es en anbyira megzihantam hogy ugy vtam vele oket nem bantom az en szenvedesemmel. Messze lakunk egymastol hatarzar van es ez amugy se telefontema.

Biztos lesz pont ahol beavatom őket de meg nem erzem hogy most lenne.

Megfordult a fejemben hogy mi lesz ha sose jon ossze es szerintem ott elmondanam az egeszet hogy mit tettunk meg hogy sikeruljon

2021. febr. 9. 22:48
 13/16 anonim ***** válasza:
72%
Szia. Én teljesen megértelek. Nekem nincs peteérésem, így csak hormonstimuláció segitségével tudok teherbe esni. Mielőtt a kisfiúnk megfogant volna, a férjemmel együtt kivizsgálásra mentünk. Nálam több mindent vizsgáltak, neki egyszeri alkalom volt. Vele minden rendben. Sajnos elkövettük azt a hibát, hogy beavattuk a családot. Anyósom kB 2 naponta hívogatott, hogy mikor megyek vizsgálatra, mikor lesz a peteérés, van-e már valaki a hasamban... És akármit mondtál neki, nem állt le. Most, amikor a kistesó miatt jártam orvoshoz senkit nem avattunk be. Sokkal nyugodtabb volt a dolog.
2021. febr. 10. 00:07
 14/16 anonim ***** válasza:
56%

Mi is meddőségi intézetbe járunk, az első inszem eredményére várva. A férjem szülei tudnak róla, az enyémek nem. Pontosan azért, amit a kérdező is írt: nem hiányzik az állandó kérdeződsködés meg a tanácsadás. Tudom, hogy jó szándékból, de nayukám még egy lehetséges nátha esetén is tolja kéretlenül, hogy mit látott a tévében és mit olvasott az újságban, szóval nem, nekem erre plusz feszültségfaktorra nincs szükségem. (Nem tudna újat mondani, a hülyeségre nem vagyok vevő.)

Nem tervezzük bejelenteni, ha nem fog sikerülni. Vagy jön, vagy nem, nálunk már a korunk miatt is eleve sokesélyes a dolog. (Az "akartok-e gyereket" kérdést rövidre zártam egy "ez nem téma" válasszal, ami lehet hogy bunkó, de így nem ment tovább a faggatózás.)

2021. febr. 10. 07:28
 15/16 anonim ***** válasza:
87%

Szerintem ez függ a környezettől, családtól, akiket meg te ismersz. Nálunk mindenki tudta, még a távolabbi ismerősök is és érdekes módon, csak pozitív, megerősítő dolgokat kaptunk. Senki nem kérdezgetett, sértett tudatosan intim szférát, nem tolták kéretlenül a tanácsokat. Mi meg jelentkeztünk, mikor épp volt valami.

Én azt nem tudtam volna elképzelni, hogy titkolózva csináljuk végig az egészet. De persze ehhez kell a támogató közeg.

2021. febr. 10. 11:01
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
Mi egyelőre nem mondtuk senkinek, igaz, mi "csak" kb. egy éve próbálkozunk, de már most világos, hogy nem fog könnyen menni. Az én szüleim úgy tudják, hogy még nem szeretnénk, ez nem hazugság, amikor csak hosszútávú tervekről volt szó, későbbre terveztük a babát, aztán ezt meggondoltuk, csak nem mondtuk, hogy változott a terv. Igazából szóba se hozták, ha esetleg rákérdeznének, megmondanánk, hogy szeretnénk, de nem sikerül, de nem szeretném beavatni őket a részletekbe (mi is a probléma, stb.), mert csak kéretlen jótanácsok lennének belőle. Anyósomék nem tudom, mit gondolnak, velük kb. sosem beszéltünk erről, gondolom, úgy vannak vele, hogy ha úton lesz, úgyis megtudják. Velük sem rossz a kapcsolatunk, csak a férjem nem az a lelkizős típus, aki a szüleihez menne ilyen jellegű problémákkal, én meg, ha a saját anyámnak se mondtam el, anyósomnak még kevésbé, még ha nem is rossz a kapcsolatunk, egyszerűen ez tényleg a legnagyobb magánügy. Nálunk a családban sajnos nem egy pár volt, akiknek nehezen lett baba (szerencsére már van nekik :) ), és akkor kb. az egész nagy család pontosan tudta, mi van velük, hova járnak, mi nem sikerült...én ezt nem szeretném, semmi közük hozzá.
2021. febr. 10. 13:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!