PCO-ra fogamzásgátlót javasolt az orvosom úgy, hogy amúgy gyereket szeretnénk?
Sziasztok!
Végső elkeseredésemben írok ide, mert nagyon tanácstalan vagyok. Az egész tavasszal kezdődött, mikor elkezdett "összevissza" megjönni. Kevesebb is jött, nem tartott annyi ideig, mint korábban, majd júniustól szeptemberig egyáltalán nem jött meg. Közben én csináltam egy drasztikusabb diétát, sok stressz is ért, így ráfogtam jobb híján erre, plusz sosem volt egy óramű pontos menzeszem.
Szeptembertől viszont sokkal intenzívebben jött meg, volt olyan hónap, hogy 2-3 alkalommal is. Október végén elmentem a nőgyógyászomhoz, ő elküldött terheléses vérvételre, csinált uh-t is és mondta, hogy ez inzulinrezisztencia és PCO, endokrin terület, ezért keressek egy endokrinológust. Utána olvastam, és szinte tankönyvi példája vagyok a pcos betegnek.
Elmentem november elején endokrinológushoz, aki az eredményeimet látva 5 perc után közölte, hogy diétázzak és sportoljak, aztán ha a tüneteim és az értékeim fél év múlva is maradnak, majd visszatérünk a dologra. Aki ismeri ezt a betegséget, tudja, hogy kellemetlen tünetekkel jár együtt... Olvastam, hogy írnak fel rá gyógyszert is, ennek utánakérdeztem ott, hogy esetleg nem-e írná fel (Metformin). Nem, az értékeim nem indokolják... Az inzulinszintem 9x akkora, mint a normális...
Utána rendesen vérezni kezdtem, már nem csak ilyen időközti vérzés volt, hanem nonstop. Elmentem a nőgyógyászomhoz, ő alaposan megvizsgált és mondta, hogy semmi szervi problémám nincsen, valószínűleg az IR és a PCO csinálja ezt és beszéljek az endokrinológussal. Mert hiába mondta, hogy diétázzak és sportoljak, így egy órát nem tudok sétálni. Nem azt mondom, hogy 24/7 vérzek, de teljesen kiszámíthatatlan az egész. Pl. hétfő-kedden megjött, szerda csütörtök semmi, majd tegnap megint. Úgy, hogy amúgy előző hét elején múlt el. Felhívtam az endokrinológust, ő azt mondta, hogy akkor írassak fel fogamzásgátlót és kezdjem el szedni.
Igen, viszont:
-mi a párommal a közeljövőben kisbabát szeretnénk, ezért nem kezdeném el szívesen, még fél évre sem
-mikor felhívtam ezzel a nőgyógyászomat, mondta, hogy ő felírja, ha ragaszkodom hozzá, de ő PCO-ra sosem javasolná ezt, mert a tüneteket tökéletesen elfedi, viszont ha majd abbahagyom, szinte biztos, hogy nem fogok menstruálni. Utána utalt arra, hogy esetleg másik endokrinológus véleményét is meg kellene kérdeznem...
A mostaniról tudom, hogy nagyon ellene van a gyógyszereknek, de úgy gondolom, hogy itt kéne egy kis rásegítés. Mert sportolni így nem bírok, igazából sokszor azt is meggondolom, hogy a házat elhagyjam-e ezzel a kiszámíthatatlan vérzéssel. Az étrendet tartom, a ch-ra figyelek, de nem fog pár nap alatt eltűnni rólam a felesleg. Az endokrinológusom pedig türelemre int, hogy várjak még, majd ha pár hónap múlva is ez lesz, akkor kitalálunk mást, stb... Még ha csak annyi lenne, hogy hullik a hajam és gyakrabban kell gyantáztatnom, akkor azt mondanám, hogy oké, várjunk, hátha sikerül valamit elérni gyógyszer nélkül. De itt nem erről van szó, hanem ez már úgy gondolom, egy súlyosabb probléma, amit nem azzal kéne kezelni, hogy türelemre int. Mert most januárig nálunk home office van teljesen, de el nem tudom képzelni, hogy én úgy dolgozzak reggeltől késő délutánig, hogy itthon nyugalmi állapotban a semmiből 20 perc alatt átázom. Ráadásul 1-1,5 éven belül próbálkozni kezdtünk volna a babával, de ezek után én már semmiben sem vagyok biztos...
Nagyon kivagyok, tényleg nem tudom, mit tegyek.
Olvastam rengeteget a metforminról, hogy PCO és IR betegeknek is adják és hogy segít nekik. Olvastam a mellékhatásokról is és inkább legyen hányingerem és hasmenésem pár hétig, mint ez a kiszámíthatatlan vérzés. Viszont az endo-s orvosom hajthatatlannak tűnik, beszéltem a házi orvosommal is, ő már egyenesen kiabált velem, hogy legyen türelemmel és értsem meg, ezt a gyógyszert nem erre a betegségre találták ki. Közben meg rengeteg fórumon olvastam, hogy bevált ezekre is.
Itt a legaggasztóbb a számomra (évek óta IRes vagyok, PCOm sokat javult), ez az intenzív vérzés. Hogy a semmiből jön, még csak-csak a PCOS javára írható, de hogy ennyire intenzív, hogy akadályozzon az életben konkrétan, az elég durva és valószínű még más is belejátszik. De hogy ez mi - endometriózis? mióma? - csak találgatni lehet egy tisztességes kivizsgálás nélkül. Nekem nagyon gyanús a dokid, hogy ilyen tünetek mellett azt állítja, hogy szervi gondod nincs (de természetesen lehet hogy igaza van, látatlanban megmondani lehetetlen).
A metformin NEM csodaszer. Sajnos. Sokaknak nem is segít.
Amit csinál, hogy a vércukorszintet egyensúlyba hozza --> kisebb ingadozás = kevesebb inzulin = LASSAN javuló IR és PCOS.
Ezt a hatást elérheted más készítményekkel is, például krómmal, illetve olyan napi 1-2g myo-inozitol szedésével, de kombinálni is lehet őket.
Másik fontos dolog az izomépítés. Az izom érzékenyít az inzulinra (a hatásmechanizmusról neten olvashatsz), az ingadozások így is elkerülhetőek.
Na meg az étkezés. Kis lépésekben kezd mert elég nehéz áttérni az étrendre aki nincs hozzászokva. Első körben a "fehér" dolgokat teljes kiőrlésűre és alternatívákra cserélni (tk. pékáru és azt is csökkenteni, fehér helyett barna rizs, bulgur, keményítős dolgok csökkentése, krumpli helyett inkább édesburgonya, de abból se sok), a nasikat jelentősen csökkenteni, rengeteg zöldség, a cukros dolgokat minimálisra csökkenteni.
Ezután lehet figyelni az elosztásra, a glikémiás terhelésre, stb. Egyszerre borzalmasan sok infó sajnos.
Ami nekem személy szerint segít, segített:
- heti 3-4x mozgás - kardió (lehetőleg intervallumos edzés valamilyen formában) és erősítés vegyesen. Én otthon szeretek edzeni, nem kell feltétlen elmenned sehova, már youtubeon is ezeregy videó van, magyarul is....
- időszakos böjt - magyarán: korai vacsi, kései reggeli, 16 óra telik el köztük. Na ez lecsökkentette a kívánósságom, az étvágyam, nem puffadok, és az értékeim nagyon szépek lettek. Előtte fél évig csináltam szigorúan(!) a 160g-ot, az nem jött be. Most se nagyon eszek 150g fölött. Az időszakos böjt lényege hogy legyen egy hosszabb időszak mikor abszolút nincs inzulin a szervezetben, ez is az érzékenyítést szolgálja. Sokaknak nem jön be, nem hisznek benne, nyugatabbra tőlünk egyre népszerűbb akár a 2-es diabétesz kezelésében is.
- ritkán eszem igazi cukros dolgot, pedig szeretek sütni-főzni, de már nem kívánom. Édesítővel, TK liszttel stb. készítem a dolgokat. Szinte minden kaját lehet helyettesítőkkel készíteni. Sokkkkal kevesebbet eszek mint akár 1 éve.
- ugyanolyan összevissza ciklusom (bár ilyen kemény vérzési gondjaim nem voltak) az Aviva torna tette rendbe 3 hónap alatt. Ez is van akinek bejön, van aki szerint humbug, nekem sok ismerős ajánlotta személyes tapasztalat alapján, és bevált, bár kellett neki idő.
- fent leírt étrendkiegészítőket szedem, plusz magnézium, B komplex, halolaj, D-vitamin és vas (ez mind jó hatással van a PCOS-re)
- amikor tropán voltam (munkahelyi) stressztől, akkor volt a legrosszabb a petefészkeim állapota. Azóta váltottam állást, tudatosan kevesebbet agyalok, idegeskedek. Ez is fontos, a stresszhormonok rontanak az állapoton.
Szóval: maga a metformin nem old meg semmit (ja, mert én is szedem, de azzal önmagával a hátsóm kb kitörölhetem, viszont mivel mi most próbálkozunk, javasolta a nőgyógyászom hogy maradjon, mert el nem múlt az IRem, csak javult). Sajnos ez TÉNYLEG türelemjáték.
Ráadásul nektek annyiból jó, hogy még nem is most próbálkoznátok a babával. Mi már több mint egy éve küzdünk, és lassan a meddőségi lesz a következő lépés.
Az extrém vérzéssel én felkeresnék másodvéleményre egy másik nőgyógyászt a helyedben.
Persze, én is tudom, hogy nem tenne csodát és magában édeskevés lenne. Olvastam több helyes a 3as kezelésről, hogy a diéta-sport-gyógyszer beválik. Nálam az utolsó 2 kiesett ugye.
A diétáról meg annyit, hogy a háziorvosom 90 napos diétát mondott, reggeli és vacsora kihagyásával, meg hogy szénhidrátot egyáltalán ne is egyek, az a nap legyen víznap, így is tisztul a szervezetem... Utána a diabetológus hölgy, akinél voltam most, mondta, hogy ez a legnagyobb marhaság, amit egy IR-esnek tanácsolni lehet, mert az nem megoldás, hogy kb éheztetem magam és megvonok szinte mindent a szervezetemtől.
Bár most már annyira kétségbe vagyok esve, hogy nonstop gyomoridegem van, így a kötelező mennyiségeket is alig bírom leerőltetni a torkomon...
Fura ezt így leírni, de a vérzés csak az első fél-1 órában intenzív, utána lassul, majd abba marad. Undi leszek, bocsánat, de úgy tudnám leírni a leginkább, hogy "megjön", akkor 2 óra alatt elhasználok 3 db rendes eü. betétet, majd utána már elég 1-1 tisztasági is (nyilván cserélem ettől függetlenül folyamatosan, nem várom meg, hogy az is tele legyen). Plusz nem fájdalmas egyáltalán, pedig mind a miómára, mind az endometriózisra azt írták, hogy a fájdalmas menstruáció főbb tünet.
Ráadásul az orvosom megvizsgált hasi és hüvelyi uh-val is, gondolom látta volna, ha van ott más gond is? (de ettől függetlenül én is gondolkodtam azon, hogy máshoz is elmegyek januárban, "több szem többet lát" alapon)
Kicsit én placebo hatásként is tekintenék a gyógyszerre, hogy akkor sokkal inkább bíznék a javulásban, hogy jobban leszek.
Szerintem is válts, nagyon sok orvos még ma sem ért hozzá.
A metformin pedig nem mindenkinél hatástalan. Én csak azt szedem, semmi mást nem csinálok, és a hasonlóan össze-vissza megjövő, lépten-nyomon átázós menstruációmat élhetőre rendezte. Továbbá anno teherbe is estem, a vetélést is megakadályozta, igaz, amikor leállítottak róla (ami hiba volt!), azonnal jött a GDM, és az nem tett valami jót a baba idegrendszerének, de nem lett sem koraszülés (39+1), sem hasonló jellegű probléma.
Szerintem a 2-es válaszoló nagyon jókat írt, fogadd meg a tanácsait kérdező.
Az IR kezelésének alapja az életmódváltás és sajnos egy hosszú évek alatt kialakult állapot nem fog javulni egy csapásra.
Nem feltétlenül az a jó orvos aki gyógyszerrel töm. Az enyém sem írt nekem először gyógyszert, pedig rettenetes inzulin értékeim voltak. Megértette velem, hogy először magamért kell tennem. 3 hónnap és -6 kg-al később végül felírta a metformint.De nekem a metformin alapjaiban nem hozott nagyobb változást. Nem fogytam tőle gyorsabban, nem lett jobb a menstruációm sem. A ciklusom végül lassan rendbe jött, de nem látványosan azután hogy elkezdtem szedni a gyógyszert.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!