Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Veszélyeztetett terhesként,...

Veszélyeztetett terhesként, táppénz alatt kirúgrak, innentől kezdve hova mehetek?

Figyelt kérdés

Ma jelentettem be a főnökömnek a 8.hetes terhességem, mire Ő azonnal kirúgott. A tappenzes papírom az orvosnál van, orvosi dokumentumok vannak róla, hogy veszélyeztetett terhes vagyok, így most kihez forduljak? Azt mondta jobban járok így, mert ha megindokoltan Ő mond fel, és nem közös megegyezéssel történik, a következő munkahelyem rosszabbul járok...

Kérlek segítsetek!

2019. jún. 11. 13:00
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors válaszokat, kényszeritő körülmény között voltam,( "ha ő mond fel rosszabbul járok"igen, aláírtam, de azóta beszéltem egy könyvelővel aki szerint formailag sem elfogadott, valamint folyamatos táppénz alatt elvileg ezt így nem teheti meg,es azonnal ügyvéd.
2019. jún. 11. 13:12
 12/21 anonim ***** válasza:
96%

Ha aláírtad a közös megegyezést, az nem kirúgás, hanem a két fél közös akarata. Tehát nem rúgott ki.

Amúgy ha kényszerített arra, higy írd alá a közös megegyezést, akkor nincs még minden veszve, ha írsz, akkor tudok ajánlani munkajogászt, aki már többször intézett ilyet.

2019. jún. 11. 13:13
 13/21 anonim ***** válasza:
94%

Na ebben az esetben a durva anyját annak a kecseg munkáltatónak, aki a tájékozatlan kismamát belekényszeríti egy felmondásba! Mekkora bullshit már, hogy rosszabbul jársz, ha ő mond fel, amikor EGYÁLTALÁN nem mondhatna fel!!!

Nem vagyok benne biztos, hogy ezt vissza tudod-e ügyvéddel csinálni, elvileg ha beleegyezel, felmondhat. Sajnos kissé buta voltál, előtte utánanézhettél volna a törvényeknek, mielőtt házhoz mentél a pofonért...

2019. jún. 11. 13:15
 14/21 anonim ***** válasza:
94%

Nem rúghatott volna ki, téged pedig nem kötelezhetett volna arra, hogy aláírd. Nem is értem, miért írtad alá, de már mindegy.

Mehetsz ügyvédhez, de mivel közös megegyezés, nem tudom, tehettek-e bármit is.

2019. jún. 11. 13:17
 15/21 anonim ***** válasza:
75%

Nehezen lehet megtámadni

A munkavállalót nem lehet kényszeríteni a közös megegyezés aláírására, ugyanis az törvénytelen. A bírói gyakorlat szerint a munkáltató az azonnali döntésre való felszólítással olyan helyzetet teremt, amely alkalmas arra, hogy a munkaviszony jogi feltételeiben járatlan munkavállalóra kényszerítőleg hasson. Az ily módon létrejött megállapodás érvénytelen.

Ha a dolgozót a közös megegyezés aláírására megtévesztéssel vagy fenyegetéssel vették rá, és erre bizonyítékai is vannak, a bírósághoz fordulhat. Ebben az esetben a volt munkatársnak kell bebizonyítania az igazát, ami elég nehéz. (Rendes felmondás esetén fordított a helyzet: a munkaadónak kell bizonyítékokkal alátámasztania a bíróság előtt, hogy jogszerűen járt el.)

Ha a bíróság a munkavállaló javára dönt, a munkavállaló kártérítést kaphat, viszont neki kell azt bebizonyítania, hogy mekkora anyagi veszteség érte. Az összeg nem lehet több 18 havi távolléti díjnál. (A korábbi Mt.-ben még az állt, hogy a munkaadónak vissza is kell vennie, de erre ma már csak akkor kötelezhető a vétkes cég, ha megsértették az egyenlő bánásmódot. Régebben az elmaradt bért is megkapta a munkavállaló, ám ez is megszűnt, ugyanis a munkaviszony már megszűnt, tehát nem a bírósági ítélet jogerőre emelkedésének a napja a munkaviszony utolsó napja.)

Ez egyébként csak abban az esetben járható, ha nem lett semmiféle kompenzáció feltüntetve a közös megegyezésben.

2019. jún. 11. 13:17
 16/21 anonim ***** válasza:
95%
Amúgy én sajnálom, hogy így bepaliztak. Tényleg. Mehetsz a munkaügyire, de nagyon kevés az esély, de nem lehetetlen.
2019. jún. 11. 13:36
 17/21 anonim ***** válasza:
84%

"4-es, már nem az számít hogy mikor tudta meg hanem hogy mikor jelentette be"

Nem, már bejelentési kötelezettség sincs. Sőt, ha maga a kismama sem tud még róla, akkor is védett. A fogantatástól.

A közös megegyezést nehéz lesz megtámadni, de esetleg beszélj egy munkajogásszal, és aztán ülj le a főnökkel újra. Lehet, te is tudsz rá hatni úgy, ahogy ő tette veled...

2019. jún. 11. 13:49
 18/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen!

Beszéltem egy jogtanácsossal, azt mondta ( felolvastam a 3 soros felmondást), hogy ez így nagyon kevés, és véd a veszélyeztetett terhesség, és kénytelen elismerni.

2019. jún. 11. 13:54
 19/21 anonim ***** válasza:
64%

Most akkor mit írtál alá???

Felmondás (kinek a részéről?), vagy közös megegyezés???

2019. jún. 11. 14:20
 20/21 A kérdező kommentje:
Közös megegyezés alapján, ezt írtam alá. Higgyétek el, nagyon lehetetlen helyzetbe hozott, és mivel hivatalos szervnél voltam, nem igen tanácsos ott kekeckedni. DE egyelőre nem tud leszámoltatni, papirok sincsenek, ugyanis tudja, hogy ez formailag nem helyes. Keresi a kiskaput, remélem nem találja meg. Ugyanis a munkaügyin keresztül elvileg igénybe vehetek később valamit, és hivatkozhatok a mostani helyzetre ami miatt megütheti a bokáját a főnököm és a cége.
2019. jún. 11. 21:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!