Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Úgy néz ki jövő hónaptól lesz...

Úgy néz ki jövő hónaptól lesz munkám, de már próbálkozunk a babával. Mire számítsak?

Figyelt kérdés

Már 3 hónapja szeretnénk babát, eddig sajnos még nem jött.

Most van egy munkalehetőség, lehet, hogy engem fognak választani. Gondolom van 3 hónap próbaidő is.

Tegyük fel, hogy ebbe a hónapba sikerül a baba, lehúzom a 3 hónap próbaidőt, utána mi lesz ha megtudják, hogy terhes vagyok? Ugye akkor már nem mondhatnak fel nekem? Fog járni ebben az esetben valamilyen támogatás vagy csak a GYES? Ez lenne az első bejelentett munkám.

Ha visszamegyek dolgozni a GYES után akkor sem küldhetnek el? hogy működik ez?

Bocsi a sok kérdésért de ebben még nem sok a tapasztalatom :)

2010. jún. 17. 10:35
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Most hívtak, hogy felvettek :))

Szerintem nem állunk le a baba projekttel, lesz ami lesz, nekem a baba a legfontosabb.

2010. jún. 17. 12:38
 12/12 anonim ***** válasza:

Sziasztok, én úgy látom, hogy egyik válasz sem teljesen pontos, ezért szeretném ajánlani a kismamáknak szóló weboldalam, ahol pontosan ezeket a kérdéseket is részletesen körüljártam.

Ahhoz, hogy tgyást, vagy gyedet kapj majd, ahhoz az új szabályok értelmében az szükséges, hogy a szülést megelőző 2 évben legalább 365 (tehát már nem 180) napig biztosított legyél. Ha még sosem dolgoztál, akkor csak gyes-re leszel jogosult, ami jóval alacsonyabb összegű, mint a gyed, azonban minden magyar állampolgár édesanyának jár, a jelenlegi szabályok értelmében a baba kétéves koráig.

Az, hogy mikor kell elmondanod a munkahelyeden, ha teherbe esel, egy más kérdés. A munkajog védi a kismamákat, azaz a fogantatás pillanatától (akkor is, ha még nem is tudod, hogy terhes vagy) többnyire megillet a felmondási védelem (azért mondom, hogy többnyire, mert vannak esetek, amikor sajnos nem.

Ha próbaidő alatt állsz, akkor sajnos pont nem illet meg a felmondási védelem, ezért ilyen esetben azt tanácsolom, hogy a próbaidő lejártáig hordj bővebb ruhákat, és ne árult el, hogy várandós vagy. ha lejárt a próbaidő, a következő naptól kezdve már nem küldhetnek el. Noha a munkajog azt is előírja, hogy a munkavállalónak is együttműködési kötelezettsége van a munkaadóval, azért azt gondolom, hogy a mai világban, amikor sajnos a gyakorlatban sokszor igenis diszkriminiatív bánásmód éri a nőket pusztán a gyermekvállalás miatt, ennyit megengedhet magának egy nő (mármint hogy nem mondja el, hogy terhes, hogy ne bocsássák el) Viszont szerintem ez csak úgy "korrekt", ha nem iratod ki magad táppénzre rögtön utána. Ha a baba után vissza szeretnél menni a munkahelyedre, már csak ennek érdekében is megéri a terhesség alatt is lelkiismeretesen dolgoznod, "bedolgoznod", megszerettetned magad.

Én egyébként pontosan így jártam, a próbaidő alatt lettem terhes, de a baba születése előtt 3 héttel hagytam abba a munkát, és meg is volt az eredménye, kedvesek voltam velem végig. Megértették, hogy a gyermekvállalás is fontos, és nem mindig akkor jön a baba, amikor tervezzük.

2010. jún. 17. 12:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!