Tudnatok segiteni pcos temaban?
endokrinológushoz kell menni minél hamarabb, 160 grammos diétát szigorúan tartani, és a sportolást is szigorúan venni + gyógyszer. Ez a 3-as kezelés.
a 4. pillér, a psziché, vagyis igyekezz nyugis életet élni, keress olyan hobbit, ami lenyugtat, sokaknak ez a sport, de asport mellett lehet olvasás, meditáció, festészet, bármi, csak a stresszt is le kell vezetni, mert az is befolyásolja a hormonháztartást.
Plusz mivel a pcos alapja az IR, mielőtt elkezded a kezelést, jó lenne tudni, egyáltalán milyenek az értékeid most, hogy hat-e a kezelés.
TSH milyen?
3. napi hormonsor milyen?
Egyáltalán van ovud?
Ezeket mind kellene tudni, ha babát szeretnél, mert pl ha a pcos miatt nincs peteérésed, vagy nem reped meg a tüsző, akkor hiába próbálkozok éveken át.
igen, ha hőmérőzöl, akkor abból kiderül, hogy volt-e ovud.
És kiderül úgy is, ha van UH követésed, illetve 3. és 21. napi hormonsorból is, mert a 21. napi progeszteron érték megmutatja.
Én hőmérőzök, és van UH követés is, mert mi inszemezünk.
De a legelső nálam a hőmérő volt, abból láttam, hogy nem emelkedett meg a ciklus 2. felében, ekkor rögtön csináltattam hormonsort, és igazolta is, hogy nincs ovulációm :(
De ez orvosolható, bár én nem vagyok pcos, ott kissé nehezebb, mert ott a diéta+sport ha nincs meg, akkor hiába adnak gyógyszert, sokszor nem lesz ovu, csak ciszta. Ezért is fontos a kivizsgálás, mert addig sötétben tapogatózás van.
itt olvashatsz sok hasznos infot a hőmérőzésről.
Szerintem 2-3 hónapon át vezesd, majd mutasd meg, mikor mész nőgyógyászhoz. A doki ír ki úgyis hormonsorra először.
IR+PCOS esetében ha nincs ovud, akkor az egyetlen megoldás a szigorú 3-as kezelés, meg amit írtam, hogy + a 4. pillés, a lelki.
Sajnos aki ilyen gonddal küzd, annak a clostilbegyt,meg egyéb stimulálók nem úgy hatnak, sokaknál csak ciszták lesznek, vagy hiperstimuláció lép fel, ami veszélyes nagyon.
Lombikosoknál is, ha pcos a gond, akkor hiába sokszor a lombik, nem sikerül, viszont utána ha elkezdik kitartóan és szigorúan tartani a hármas kezelést, spontán teherbeesnek.
Ha nincs időd a meló miatt, akkor a napi 30 perces edzést választ, ami lehet gyaloglás is.
Nekem meg ez nem jön be, én inkább heti 3-4x lemegyek egy nagy konditermi edzésre, mert ugyan én nem vagyok IR-es és PCOS, de nekem is előírta a meddőségi doki a diétát és mozgást, mert egyéb gondokon is segít.
A 4. pillél, a lelki pillér is nagyon fontos, csak erről keveset beszélni. Sokaknál olvastam, hogy amikor kicsit lerakta ezzel a teherbeeséssel, esetleges betegségekkel kapcsoaltos batyut és nyugodt volt lelkileg, nem stresszelt, akkor jött a baba :)
És itt nem a rágörcsölésre utalok, mint sokak által divatos szó manapság, mert nyilván biológiai, egészségügyi okból kifolyólag nem jön a baba, hanem az a fontos szerintem, hogy az ember lánya ezeket a belső feszkókat le tudja vezetni. Én jól kisírom magam, mikor negatív a teszt, szétverném az egész világot, és kieresztem a dühömet, bánatomat, nem emészt belülről.
Segít a sport, a jó könyvek, a nagy séták :)
Szóval még egyszer mondom, a lelki tényező megléte nem az, hogy nem lehet időnként elkeseredni, meg aggódni, vajon hogy lesz, sikerül-e, csak semmiképp se maradjon belül, ki kell adni. Megbeszélni valakivel, vagy kimozogni, kifesteni, kiírni naplóba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!