Császárral való szülés után, ki mikor vállalta a kistesót?
Az én dokim 6 hónaptól már "engedi" a próbálkozást császár után. Kicsit korainak tartom, mi megvártuk az egy évet, Általánosan az a vélekedés, hogy legalább 18 hónap teljen el a két szülés (!) között, azaz, ha a császár után 9 hónappal esel teherbe, már semmi gond nem lehet. Az én dokim szerint a teljes gyógyulás után már mindegy, hogy néhány hónappal, vagy 5 évvel esel teherbe, ez egyéni dolog. Van, aki gond nélkül kihord császár után pár hónappal terhességet, ismerek én is császáros anyukát, akinél a gyerek között 16 hónap van, azaz kb. a császár után 7 hónappal esett teherbe. A védőnőm is ezt erősítette meg, van, akinél semmi gond nincs, másnál évekkel a császárt követő terhességnél is fájdogál a heg.
De ha egy éven túl vagytok, akkor nincs mitől tartanod szerintem. Nálunk 14 hónapos volt a "nagy", amikor pozitívat teszteltem - múlt héten. Azt orvosom tudtával és támogatásával kezdünk próbálkozni, februárban voltam ellenőrző vizsgálaton is.
Barátnőm 3 hónappal császár után megint terhes volt. 9 hónap van a két kicsi között, de a kicsit 37. hét betöltése napján kellett kivenni, kockázatos lett volna kivárni a 39. hetet. A szomszéd csajnak a két fiú között 14 hónap van (mindkettő császárral született). Igazából 6 és 12 hónap között szokták javasolni az orvosok a testvért, előbb nem nagyon engednek próbálkozni. Az meg nem a két szülés közt eltelt időtől függ, hogy a placenta hol tapad meg, a hegen vagy máshol, hanem teljesen lutri.
Biztos hallottál már a mendei otthonszülésről, amikor a kisbaba halva született. Anyukát ismerem, első szülése császár volt, a második vbac (vagyis hüvelyi), a harmadikat otthon akarta megszülni, de az orvosok nem javasolták, mert úgy látták, hogy a hegen van a lepény. Hát a harmadik kislány pedig rohamos szüléssel jött a világra, ami azt jelenti, hogy gyors tágulás és pár tolófájás. Viszont a heges méhe nem bírta ezt a gyors méhtevékenységet és szétrepedt. A placenta pedig levált. Ha kórházban történik, akkor semmi baj, mert azonnali császárral megmentik a babát. De ő otthon szült. És a baba halva született. 5 vagy 6 év telt el a császár óta, kettő között meg szült egyet hüvelyi úton. Szóval nem az idő számít. Ha a dokid a te esetedben nem javasolja az 1 évet, akkor várjál még 6 hónapot. De mondom, nem a műtét és a fogamzás közt eltelt időtől függ, hogy hol tapad meg a méhlepény.
Jó, de ezt három év múlva is csak akkor lehet majd megmondani, ha már előrehaladott a terhesség. Szerintem csak túlparáztat a dokid, látod, hogy máshol teljesen más a protokoll.
#1 voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!