Milyen mozgást szabad ill. nem szabad végezni annak, aki bármikor terhes lehet?
A méhnek ugye 6 hét kell kb. (a szoptatás alatt termelődő oxitocin hamarabb összehúzza - bár ugye az meg a cicidet nyújtja :)). Aztán egyrészt befolyásoló tényező persze a hízás (szoptatás alatt ez is totál hormonális is lehet, én az egyiknél 70 kilóra híztam, a másiknál 40-re fogytam, pedig ugyanúgy ettem és mozogtam, sőt az elsőnél fogyóztam, a másodiknál már agyba-főbe sütiztem), meg hogy mekkora volt a hasa (pl. egy 150 centis nő hasa egy négy kilós gyerekkel - plusz magzatvíz mennyisége és az egyebek mérete, elhelyezkedése - arányaiban valószínűleg jobban nyúlik).
De genetikai örökség a kötőszövetek milyensége (ha kinyúlt, maradhat kötényhas, ha a szakad, akkor striák, de azért biztos akad olyan is, akinek mázlistaként egyik se vagy nagyon pechesként mindkettő jut).
Ezeken a finomságokon túl pedig sok nőnek szétválnak a hasizmai, ami enyhébb esetben 1-2 év alatt magától vagy gyógytornával helyre jön, rosszabb, ha sérv lesz belőle és műteni kell. És ez mind sajnos nem függ attól, hogy milyen edzett vagy vagy se (három! kifejezetten sportos barátnőm járt így, az egyik ikrek miatt, a másik kettő második ill. harmadik gyerek után).
Mindezt a lelombozást nem azért írtam, hogy a gyerekvállalás ellen szóljak, vagy hogy lekicsinyeljem a mozgás fontosságát és pozitív hatását szinte mindenre (és a babára is), hanem hogy azért a terhesség bizony sokszor nem megtervezhető következményekkel járhat, és ha valakinek sajna hordóhasa marad utána, egyáltalán nem biztos, hogy tehetett róla vagy ellene.
OK, értelek, és köszi, hogy leírtad! :)
Egyébként sport és sport között is van különbség, pl. jógaoktató ismerőseimnek irigylésre méltó szüléseik voltak, gyors regenerálódással. Logikus, hogy nekik elég rugalmasak lehetnek mind az izmaik, mint az egyéb szöveteik, míg mondjuk egy ("sportos") futónak merevebb, kötöttebb, pláne, aki esetleg nem is szokott nyújtani. (Ez elég gyakori) Szóval én mindenképp ragaszkodom a jógához, csak vannak napok, mikor mondjuk "idegállapotba'" vagyok, olyankor nem mindig az elmelecsendesítésre vágyom, inkább egy kis "tombolásra". :) Erre bevált eddig a kocogás és/vagy súlyzós edzés, de tudom, hogy azért ajánlatos ésszel csinálni annak, aki babára vágyik. Ezt még tanulom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!