Nagyobb így az esélyem ikerterhességre?
Kezdjük azzal, hogy még nem vagyok terhes.
Amikor velem volt terhes édesanyám, akkor volt mellettem egy másik embrió is. Csak ő felszívódott.
Az apai ágon van 2 ikerpár. Az anyain 1. Mármint az én szüleimnêl.
Így nagyobb az esêlye nálam, hogy ikrek lesznek?
A párom családjában nincs iker.
Köszönön a válaszokat. :)
Az ikerterhesség anyai és magzati élettana könyvből, ( [link] ami egy orvosi tankönyv, idézek.
A fogamzások 3,3%-a, de egyes feltételezések szerint akár 12%-a is iker. Ugyanakkor csak minden 85. szülésre jut ikerszülés, 7225. szülésre hármasikerszülés (85 a négyzeten). A kétpetéjű ikrek kialakulásának oka természetes: például földrajzi, peteérést stimuláló szerek, anyai életkor: 35-39 év között a legtöbb iker, az anya magassága növeli, alultápláltsága csökkenti az esélyét, növeli még: öröklődés, gyakori közösülés, fogamzásgátló abbahagyása, évszakok, szegénység (földeken végzett munka, szemben az irodai munkával), multivitamin és folsav szedés - ezek közül sok a napsütéses órák számára, és ezáltal a gonadotropin hormonok termelésére vezethető vissza.
Ezzel szemben az egypetéjű ikrek kialakulása egy vészreakció, egy menekülési útvonal, mert valami gond van már a terhesség elején; pl. túlérett petesejt (fogamzásgátlók utólagos hatása), és/vagy elkésett beágyazódás, és a megtermékenyített petesejt az osztódással próbálja késleltetni a saját fejlődését. Ezzel nem azt mondtam, hogy minden egypetéjű ikerbabával baj van, vagy baj lesz, csak a könyvből idéztem, és a könyv csak annyit mond, hogy az egypetéjű ikrek nagyobb veszélyben vannak a terhesség alatt (rengeteg probléma merülhet fel), sőt már a terhesség is rosszul indul számukra. Azért azt hozzátenném, aki végigolvassa a könyvet, és mérlegeli, az bármit megadna azért, hogy neki ne legyenek ikrei... (Édesanyám testvérei hármasikrek, nagyapám szintén iker.)
Nem vagyok orvos, de amit itt leírtam, az a fenti szülészeti tankönyvből származik, amit a munkám kapcsán kellett elolvasnom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!