Mik az okai a várandós roma nők diszkriminációjának az egészségügyi ellátórendszerben?
Nos, hallgasd meg ezt a jó másfél órás beszélgetést és fogsz hallani példákat:
Elhangzik, hogy az orvosok előítéletesek, más hangon beszélnek a romákkal stb.
Azért, mert rosszak a tapasztalatok az egészségtudatosságukról és a felelősségteljességükről, az ilyen pedig mindig frusztráció a személyzetnek. Pontosan úgy, mint a biomamák, akik szerint higannyal oltják be a gyereküket és társai. Sok gyerek, pia, cigi, kábszer terhesség alatt, fertőzések és betegségek, rossz együttműködés, nagyon rossz szociális körülmények stb. Nem véletlen, hogy a cigány lakosság arányával párhuzamosan emelkedik a csecsemőhalandóság, a koraszülöttség és a betegségek száma (l. KSH).
Természetesen van nagyon gondos anya is köztük, aki szenved emiatt, őket sajnálnom és remélem hogy gyorsan rájönnek az eüsök, hogy velük nincs baj, de a tapasztalat sajnos akkor is ez.
Amiért mindenhol diszkrimináció éri őket, mert az emberekben van előítélet.
Én nem mondom, hogy minden roma ugyanolyan, nekem az egyik barátnőm is cigány, de érdekes módon nálunk a szülészet előtt mindig roma terhes nők cigiznek. Ők nem hajlandók betartani a látogatási szabályokat és még hosszan sorolhatnám. Múltkor pl bent voltam a kórházban az orvosommal átbeszélni pár dolgot és kint sétált a folyosón az egyik roma kismama. Szólt neki, hogy menjen vissza, feküdjön le, mert dirket elmondták neki, hogy feküdni kell, nehogy meginduljon a szülés. Negyedórát beszélgettünk, ez alatt még kétszer jött ki. A harmadiknál tény, ami tény az orvosom már nem túl kedvesen magyarázta el neki, hogy feküdjön, mert be fog indulni a szülés és 24 hetesen ez nem játék! Utána sétáltunk át az egyik vizsgálóhoz és az egyébként nagyon nyugodt, türelmes orvosom végig panaszkodott, hogy állandóan a baj van velük, nem értik meg, hogy mennyire fontos ilyenkor minden nap, és ő nem bírja nézni, ahogyan kockáztatják a gyerek életét. Kimondta, hogy ez bizony az esetek 99%-ában a roma kismamáknál probléma. Nagyon ki volt bukva. Pedig ő nem fekteti be ok nélkül a kismamákat, de ha muszáj, akkor muszáj. Másik történet szintén velük egy esti nst-nél esett meg. Már elmúlt 9 óra, többször is szólt a nővér az egyik kismama rokonainak, hogy induljanak haza, mert vége a látogatási időnek és zavarják a többi pácienst. De az istennek sem mentek sehova. Végül az orvosom ment szólni nekik (kb 2 méter magas és 150 kg, nem kérnék pofont tőle, de rá sem hallgattak, visszaszóltak neki, elindultak felé, nah ekkor lépett közbe a férjem, aki rendőr aztán szépen hazaküldte őket).
Persze, van ilyen, utolsó.
De nekem van ismerősöm, aki nem roma és végig dohányoznak a terhességét. Amikor én szültem, a szobában hatan voltunk, köztük egy roma nő. Az ő családja sosem jött be a szobába, max a férje jött el az ajtóig, szólni hogy megerkeztek. A másik szobatarshoz, aki nem volt roma, konkrétan egész nap jöttek a látogatók, volt hogy idegen 6-7 ember volt a szobában. A másik nő pasija meg valahogy mindig szoptataskor ért rá, bámulva a melleket. Jopárszori figyelmeztetés utan egyszerűen kitiltották az osztályról.
De sok ember olyan, hogy lát egy romát, aki negatívan viselkedés és azt szűri le, hogy mind olyan. Előítéletek és rasszizmus. Ez a jellemző
A várandós roma nők többségének viselkedése.
Elsőre, másodszorra fordul elő: még mondhatod, hogy nem szabad ítélkezni.
Mikor ötvenedszerre tapasztalod ugyanazt, akkor kénytelen vagy levonni bizonyos következtetéseket.
VAN kivétel, kb. a 2-3%. Ami azért is tűnhet ennyire kevésnek, mert bizony van az a réteg, aki évente jön a szülészetre 14 és 45 éves kora között, és micsoda véletlen, pont ők erősítik az előítéleket a viselkedésükkel.
Sokan dohányoznak, nem tartják be az utasításokat, flegmák, agresszívek. Nem egyszer kapom a képembe, hogy ugráljak, mert ő azért fizeti az adóját. Ellenben az a nagy büdös helyzet, hogy ÉN fizetem az adót, hogy neki legyen családi pótlék meg segély...
Az egyik fele évente esik teherbe, és tucatnyi gyereket nevel, a semmire, a másik fele úgy jár abortuszra, mint más a körmöshöz: hathetente. "Természetesen" szociális alapon nekik ingyenes. (Én az első abortuszt mindenkinek ingyenessé tenném, onnantól mindenki fizesse a dupláját, aztán a tripláját, elvégre egyszer lehet tévedni, na de rendszeresen....)
Ami még igencsak jellemző, hogy sosem mennek rooming in szobákba, alig várják, hogy a "személyzet" elvigye a babát, rohannak le cigizni.
Cukros, diétás kismamák is za.bálják a mekis kaját, meg amit még a család behoz.
Apropó család: 4-5 felnőtt férfi, ugyanennyi nő, és 8 gyerek, akik kiabálnak, sírnak, hangoskodnak, és szórják a szotyihéjat mindenfelé, köpködnek, szemetelnek. Úgy néz ki utánuk a váróterem és a folyosó, mint egy disznóól.
Még nincs semmi gond, de már ordítanak, ha lesz bármi komplikáció, akkor megölik az orvos, megba.sszák a nővéreket, és felgyújtják az egész kuplerájt.
Lopják a WC-papírt, a szappant, a mosdókagylót és a csaptelepet!, tehát nem csak ami mozdítható, gyakorlatilag bármit. Aztán a betegek nekünk reklamálnak, hogy gusztustalan a mosdó, és felháborító, hogy nem lehet normálisan használni az illemhelyet (lásd: nekik lenne igényük WC-papírra és szappanra, de nem tudjuk óránként pótolni).
A szobákban is jobban szeretjük őket összerakni, mert így egyrészt nem kötekednek annyit, másrészt kevesebb a lopás. Lehet sápítozni, de igenis mindenkinek kellemetlen, hogy amíg az egyik beteg fürdik, eltűnik ez-az, amíg alszik eltűnik a törölközője, a fürdőköpenye, papucsa, stb. Mi már előre azt javasoljuk az osztályra érkező betegeknek, hogy semmiből se a szépet és az újat hozzák be, csak olyat, amit nem sajnálnak, ha eltűnik. Aztán pár hónap múlva felismerjük a "rendszeres visszatérő kapartatósokon" a fürdőköpenyt meg a papucsot, de hát ki mer szólni?
Olyan városban dolgozok, ahol elég sok a kisebbségi, azt kell mondjam, hogy a nőgyógyászati osztályon és a szülészeten is ők alkotják a páciensek többségét, tehát bőségesen van tapasztalatom.
Hozzáteszem, hogy aki szőke, kék szemű, és így viselkedik (pereputtyal együtt) ugyanúgy C-kategóriás a szemünkben, és aki tud normálisan viselkedni, (pláne rooming inbe megy a babával, betartja a diétát, nem cigizik, csak az apa akar jelen lenni a szülésnél, stb.), arról meg akkor se jut eszünkbe, hogy kisebbségi lenne, ha egyébként a külsejéről és a családnevéről is süt a származása.
Tetszik, nem tetszik, azt a bizonyos C-betűs szót a többség az életmód alapján osztja ki, nem a megjelenés alapján.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!