16 évesen szerintetek mennyire megengedett a fogamzásgátló tabletta szedése?
Dr. Lecter: köszönjük a hasznos hozzászólást, de kérlek ne keveredj bele a témába, ha nem tudsz érdemi dolgot hozzáfűzni!
Az meg felháborító, hogy egyes pasiknak fontosabb a kényelem, mint a barátnőjük egészsége!
Kedves Kérdező! Ha már a fogamzásgátló mellett döntöttél,akkor azt tanácsolom, menj el egy lelkiismeretes orvoshoz, aki rendesen kivizsgál (és elküld vérvételre, ez nagyon fontos!), mert lehet, hogy most még nincs baj, de később lehet akár nagy is, ha nem a megfelelőt kapod.
Attól, hogy egyeseknek nem volt baja, másnak még lehet! Mindenki szervezete másképp reagál. A bátyám barátnője évekig szedte, majd csodálkozott, hogy nem jön össze a gyerek. Kiderült a gyógyszer miatt.. Orvostól orvosig járt, és csak több éves próbálkozás után jött össze a baba.
Minden nézőpont kérdése. Nyilván jobb, mint ha 16 évesen teherbe esel és abortuszra mész, de mondjuk egy hasonlóan biztonságos, hormonmentes megoldásnál (pl. óvszer) nem biztos.
A probléma leginkább azzal lehet (a mellékhatásokon és szövődményeken kívül persze), hogy egy 16 éves lány hormonrendszere, ciklusa még nem annyira stabil, mint egy húszas éveiben járó nőnek. A tabletta pedig úgy működik, hogy teljesen leállítja a nő természetes ciklusát, megakadályozza az ovulációt. Ha egy éretlen hormonrendszerbe piszkál bele, fennáll a veszélye, hogy később gond lesz vele.
Azt szokták mondani, hogy legalább 2-3 év rendszeres ciklus kellene ahhoz, hogy "nyugodt szívvel" fel lehessen írni.
Te mióta menstruálsz? Mennyire rendszeres?
A közhiedelemmel ellentétben pedig a laborvizsgálat nem kötelező fogamzásgátló felírása előtt. Egy rutin labor egyébként is csak arra alkalmas, hogy olyan durvább eltéréseket (pl. májproblémát), amelyek mellett semmilyen hormonális fogamzásgátló nem javallt, kiszűrjék.
Igazából egy részletes, minden releváns információra kiterjedő anamnézisfelvétel (ciklus, betegségek, családban előforduló betegségek, szedett gyógyszerek stb.) sokkal értékesebb. És általában ezt szokták elmulasztani a dokik....
(Csak egy példa: aurával járó migrén esetén nem szedhető fogamzásgátló, ennek ellenére egyetlen olyan barátnőm sincs, akitől megkérdezte volna az orvosa, hogy van-e aurás migrénje. Megjegyzem, van olyan köztük, akinek van.)
Az sem igaz, hogy az orvos labor alapján tudja kiválasztani, hogy milyen tabletta kell valakinek. Semmilyen vizsgálattal (se rutin laborral, se hormonvizsgálattal, se semmivel) nem lehet előre megjósolni, hogy kinek melyik tabi mellett milyen mellékhatások lesznek. A páciens panaszai, ciklusa alapján lehet tippelgetni, csoportot választani (pl. antiandrogén hatású szerek), de nem biztos, hogy bejön.
Ha a lányomról lenne szó, akkor összességében az a véleményem, hogy ha megbízhatóan és felelősségteljesen tud óvszert használni és hajlandó is rá, akkor inkább azt javasolnám. De ha az lenne a vége, hogy "csak egy kicsit bedugta gumi nélkül", meg "jaj, elfelejtettük", vagy minden héten esemény utániért kellene rohangálni, akkor inkább tabletta.
A második kérdésedre válaszolva: ha tökéletesen szeded a tablettát, minden szabályt betartasz, akkor elhanyagolható a teherbeesés esélye (1000 nőből egy év alatt kb. 3 esik teherbe).
Nekem sem volt labor előtte.
Most meg, hogy még szopizik a lányom, így gyengébb tabit szedek. Felírt az orvosom 1 fajtát, majd mikor 3.-ra akartam kiváltani nem lehetett kapni, erre gyógyszertárban kaptam másfajtát azzal a megjegyzéssel, hogy ez is ugyanaz, csak a neve más meg drágább...
"Csökkentett hormon tartalmúak már, nem árthat szerintem."
Ahányszor valaki ezt bevágja, sírva röhögök. Semmit se változtak minimum 15 év óta, amikor én kaptam az elsőt, ami tönkre is tett. Az is hiper&szuper alacsony hormontartalmú volt és a "maiakban" is mikrogrammra ugyanaz van.
De ami még viccesebb, az a gyógyszer is kapható még, ami a ma már nagymama anyukám szedett fiatalként
40 éve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!