Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Nagy gond ha nem szedek előre...

Nagy gond ha nem szedek előre folsavat?

Figyelt kérdés

Tervezzük a babát, 3-4 hónapja rajta vagyunk az ügyön. Egy hónapig szedtem a Femibiont, de aztán leálltam. nem az ára miatt, hanem mert elfelejtem bevenni.

Viszont tudom, hogy kellene, főleg a korom miatt is (35 év felett)

Szerintetek nagy felelőtlenség?

2014. dec. 7. 23:18
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
23%
Nem mondják? Nem, persze. Szerinted mennyire érdekled az orvosod, ha egy ilyen alap dolgot nem mond? Nem ezen kell elkerekíteni a szemed, hanem a dokid felelőtlenségén! A mi családunkban van nyitott gerinccel született baba, folsavhiány miatt. Meg akarod tudni, milyen így az élet, vagy figyelsz jobban? Te döntesz!
2014. dec. 8. 08:49
 12/17 anonim ***** válasza:
66%

Teljesen felesleges egy ilyen kérdéshez odaírni, hogy "mégis egészségesek lettek a gyerekeim", ha nem szedtetek folsavat. Ritka a velőcső záródási rendellenesség és attól még nem lesz minden gyerek beteg, mert nem szedi minden anyuka a folsavat. DE ha beteg lenne a gyerek, akkor sem ismerné el egy anyuka sem, hogy azért van, mert nem szedtem folsavat....

Örüljetek, hogy ilyen ritka ez a rendellenesség, hogy úgy érezhetjük velünk nem történhet meg! És ha egyszer van lehetőség kiküszöbölni, bizonyítottan hatásos a folsav egy ilyen betegség megelőzésében, akkor igenis érdemes utánaolvasni és szedni. Ne áltassuk magunkat a velünk ez úgysem eshet meg -ideáljával és könyörgöm, hagyjuk ezt a nekem egészségesek lettek a gyerekeim-dumát. Nekem is azok, hála a jó Istennek, de nem rajtam múlt, mivel nem vagyok mindenható és igen, én sem szedtem folsavat, mert nem tudtam róla, mennyire hasznos lehet! Most a harmadik előtt szedem.

Akik pedig azt írják, nem is kell: ha a kérdezőnek beteg babája lesz, vállaljátok a felelősséget???

Kedves Kérdező, ha nem is sikerül minden nap bevenned, legalább akkor vedd be, ha eszedbe jut és törekedj rá, hogy ne felejtsd el, ne állj le vele teljesen.

Lehet lepontozni. :)

2014. dec. 8. 09:02
 13/17 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, 11-es sajnálom! És nem olvastam a kommentedet, mielőtt írtam.
2014. dec. 8. 09:03
 14/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

3 gyerekem van, szóval nem vagyok teljesen kezdő, egyikkel sem szedtem folsavat a terhességeket megelőzően....és pelenkázni sem felejtettem el őket :)

Nem dohányzom, sportolok és rendszeresen szedem a Béres cseppet-c-vitaminnal.

Gondolom minden gyermeket váró felelős nő szed a terhességet megelőzően 3 hónappal folsavat, mint azok, akik olyan "szépen" válaszoltak.

Nem a véleményeteket nem fogadom el, mert nyilván azért kérdeztem..de ez lehet kulturáltan is leírni.

Onkológus főorvos nőgyógyászom van, aki nem most kezdte a pályát, ő sem mondta. Annyit mondott, hogy ha gondolom, akkor szedjek terhesvitamint, de ha egészségesen táplálkozom, mint ahogy ezt teszem is, akkor arra sincs szükség.

A többieknek köszönöm szépen!

2014. dec. 8. 09:17
 15/17 A kérdező kommentje:

Az tényleg az én szégyenem, hogy elfelejtettem bevenni :( A béres csepp már hozzátartozik a napi rutinhoz, több éve szedem.

Tudom, nem rossz szándék vezérelt senkit a válaszadáskor!

Igazatok is lehet!

Ami ellen tehetünk, azért tegyünk...és ne utólag sírjunk.

2014. dec. 8. 09:22
 16/17 anonim ***** válasza:

A "nem szedtem folsavat, mégis egészségesek a gyerekeim" típusú édesanyáknaktól szeretném kérdezni, hogy nincs bennük egy olyan ösztön, hogy a lehető legtöbbet megtegyék a babájukért?

Egyébként a fenti szöveg olyan, minthogy "cigizek, mégsincs tüdőrákom".

Azért megkérdeznék egy olyan anyát, aki szedhetett volna folsavat, de nem tette, és idegcsőzáródási rendellenességge van a babájának, hogy hogyan érzi magát....

2014. dec. 8. 12:48
 17/17 anonim ***** válasza:

Látom nagyon szeretik az ún. "anekdotikus érvelést". Kár, hogy ez az egyik fő érvelési hiba.

Az nem bizonyít az égvilágon semmit, hogy "én nem szedtem, nem lett baja a gyerekemnek". Ennyi erővel én meg mondjuk átrohantam szétnézés nélkül az úton, mégsem ütött el az autó. Vagy szexeltem védekezés nélkül, mégsem lettem terhes. Vagy lehetne napestig sorolni.

Egy ember nem statisztika. A folsavpótlás előnye nem egy ember vizsgálata során jön elő, főleg, hogy a velőcső záródási rendellenesség azért nem minden 2. újszülöttet érintő dolog.

Viszont a hiteles tudományos vizsgálatok, amit SOK emberen végeztek el, azt mutatják, hogy csökkenti a velőcső záródási rendellenességek kialakulását, ha a nő a terhesség előtt, ill. a terhesség korai szakaszában szedi.

Ez nem azt jelenti, hogy ha nem szeded, akkor 100%, hogy beteg gyereked lesz. Sőt, azt sem jelenti, hogy ha szeded, akkor 100%, hogy nem lesz ilyen baja.

Egyszerűen az esélyeken változtat.

Értelmesen végig kell gondolni. Azt hiszem, nem olyan nagy áldozat ennyit megtenni a leendő gyermeked egészségéért.

[link]

2014. dec. 8. 14:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!