Nagy gond ha nem szedek előre folsavat?
Tervezzük a babát, 3-4 hónapja rajta vagyunk az ügyön. Egy hónapig szedtem a Femibiont, de aztán leálltam. nem az ára miatt, hanem mert elfelejtem bevenni.
Viszont tudom, hogy kellene, főleg a korom miatt is (35 év felett)
Szerintetek nagy felelőtlenség?
Teljesen felesleges egy ilyen kérdéshez odaírni, hogy "mégis egészségesek lettek a gyerekeim", ha nem szedtetek folsavat. Ritka a velőcső záródási rendellenesség és attól még nem lesz minden gyerek beteg, mert nem szedi minden anyuka a folsavat. DE ha beteg lenne a gyerek, akkor sem ismerné el egy anyuka sem, hogy azért van, mert nem szedtem folsavat....
Örüljetek, hogy ilyen ritka ez a rendellenesség, hogy úgy érezhetjük velünk nem történhet meg! És ha egyszer van lehetőség kiküszöbölni, bizonyítottan hatásos a folsav egy ilyen betegség megelőzésében, akkor igenis érdemes utánaolvasni és szedni. Ne áltassuk magunkat a velünk ez úgysem eshet meg -ideáljával és könyörgöm, hagyjuk ezt a nekem egészségesek lettek a gyerekeim-dumát. Nekem is azok, hála a jó Istennek, de nem rajtam múlt, mivel nem vagyok mindenható és igen, én sem szedtem folsavat, mert nem tudtam róla, mennyire hasznos lehet! Most a harmadik előtt szedem.
Akik pedig azt írják, nem is kell: ha a kérdezőnek beteg babája lesz, vállaljátok a felelősséget???
Kedves Kérdező, ha nem is sikerül minden nap bevenned, legalább akkor vedd be, ha eszedbe jut és törekedj rá, hogy ne felejtsd el, ne állj le vele teljesen.
Lehet lepontozni. :)
Köszönöm a válaszokat!
3 gyerekem van, szóval nem vagyok teljesen kezdő, egyikkel sem szedtem folsavat a terhességeket megelőzően....és pelenkázni sem felejtettem el őket :)
Nem dohányzom, sportolok és rendszeresen szedem a Béres cseppet-c-vitaminnal.
Gondolom minden gyermeket váró felelős nő szed a terhességet megelőzően 3 hónappal folsavat, mint azok, akik olyan "szépen" válaszoltak.
Nem a véleményeteket nem fogadom el, mert nyilván azért kérdeztem..de ez lehet kulturáltan is leírni.
Onkológus főorvos nőgyógyászom van, aki nem most kezdte a pályát, ő sem mondta. Annyit mondott, hogy ha gondolom, akkor szedjek terhesvitamint, de ha egészségesen táplálkozom, mint ahogy ezt teszem is, akkor arra sincs szükség.
A többieknek köszönöm szépen!
Az tényleg az én szégyenem, hogy elfelejtettem bevenni :( A béres csepp már hozzátartozik a napi rutinhoz, több éve szedem.
Tudom, nem rossz szándék vezérelt senkit a válaszadáskor!
Igazatok is lehet!
Ami ellen tehetünk, azért tegyünk...és ne utólag sírjunk.
A "nem szedtem folsavat, mégis egészségesek a gyerekeim" típusú édesanyáknaktól szeretném kérdezni, hogy nincs bennük egy olyan ösztön, hogy a lehető legtöbbet megtegyék a babájukért?
Egyébként a fenti szöveg olyan, minthogy "cigizek, mégsincs tüdőrákom".
Azért megkérdeznék egy olyan anyát, aki szedhetett volna folsavat, de nem tette, és idegcsőzáródási rendellenességge van a babájának, hogy hogyan érzi magát....
Látom nagyon szeretik az ún. "anekdotikus érvelést". Kár, hogy ez az egyik fő érvelési hiba.
Az nem bizonyít az égvilágon semmit, hogy "én nem szedtem, nem lett baja a gyerekemnek". Ennyi erővel én meg mondjuk átrohantam szétnézés nélkül az úton, mégsem ütött el az autó. Vagy szexeltem védekezés nélkül, mégsem lettem terhes. Vagy lehetne napestig sorolni.
Egy ember nem statisztika. A folsavpótlás előnye nem egy ember vizsgálata során jön elő, főleg, hogy a velőcső záródási rendellenesség azért nem minden 2. újszülöttet érintő dolog.
Viszont a hiteles tudományos vizsgálatok, amit SOK emberen végeztek el, azt mutatják, hogy csökkenti a velőcső záródási rendellenességek kialakulását, ha a nő a terhesség előtt, ill. a terhesség korai szakaszában szedi.
Ez nem azt jelenti, hogy ha nem szeded, akkor 100%, hogy beteg gyereked lesz. Sőt, azt sem jelenti, hogy ha szeded, akkor 100%, hogy nem lesz ilyen baja.
Egyszerűen az esélyeken változtat.
Értelmesen végig kell gondolni. Azt hiszem, nem olyan nagy áldozat ennyit megtenni a leendő gyermeked egészségéért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!