PCOS, IR-rel élők: ha a cigiről le tudtam szokni, akkor a cukorról miért nem? A baba sem jön így.
Egyszerű: ne vegyél finomított szénhidrátokat.
Vegyél teljes kiőrlésű lisztet, nyírfacukrot, eritrit-et, teljes kiőrlésű pékárukat.
Ha nincs otthon, nem eszed. Ja és ha a családod is ilyet eszik, akkor nincs értelme a fehér lisztes, cukros dolgoknak.
Mi a férjemmel nagyon sok mindenről lemondtunk a baba érdekében. Heti kétszer gyümölcsturmix volt a vacsora régen, ennek ugyebár lőttek. Reggelire a müzli is kiesett. Nincs otthon csak diabetkius csoki, abból is csak max. 1 kockát eszünk mind a ketten.
Hol akadsz el? Mi az, pontosan amiről nem tudsz lemondani?
Én simán tartom a diétát, nekem 160gCH-t írt elő a doki. Az első időkben azzal volt bajom, hogy nem tudtam ennyit enni.
Most már nagyjából beállt. Éhes nem maradok soha. Sőt naponta még 1 kocka diétás csoki is belefér.
Nálam ez nem diéta lett, hanem életmód, a férjem is így eszik, bár ő picit nagyobb adagokat kap ebédre (reggeli, vacsora, uzsonna ugyanaz), csak ő kihagyja a tízórait.
Viszont ha megyünk valahova vendégségbe, ugye ott nem annyira lehet figyelni az alapanyagokra. Ott annyi önkontroll kell, hogy megkóstolom ugyan a süteményt, de csak 1 szeletet eszek, nem hármat.
Meg ha pl. krumpli, fehér rizs a köret, abból eszek annyit, mintha teljes őrlésű lenne.
Nekem is nehéz, minden nap ennék valami édeset. Nekem annyi vált be, hogy fehér cukrot és fehér lisztet nem eszek, mézre, xillitre, őrölt mandulára vagy durumlisztre cseréltem. Ezek ugyanúgy édesek, könnyebb a szénhidrát mennyiségére figyelni, vezetem a kaloriabazis.hu - n a napi fogyasztott kalóriát, ott a szénhidrátot is látom, és ez segít, hogy ne lépjem túl, de az érzelmi evés nálam is megvan sajnos, még akkoris ha legalább most jobb alapanyagokból pótolom az "adagot".
Próbálj inkább otthon csinálni magadnak sütiket, édességet fehér cukor és fehér liszt nélkül. Tudom, hogy nem mindent lehet kiváltani, de érdemes kísérletezni, mert vannak nagyon jó receptek. Nemrég csináltam pl. paleo brownie-t, aminek csak a neve brownie, de datolya van összedarálva és keverve dióval, mogyoróval, narancsaromával és kakaóval. Még a nem paleózó barátnőm is azt mondta, hogy nagyon finom.
Szóval lehet pótolni a fehér cukrot, ha otthon csinálsz sütiket. Az is jó amúgy, ha csak el kezded csökkenteni a mennyiségét. Ha egyik napról a msikra állsz le róla, úgy nehéz. Folyamatosan csökkentsd és hagyd el. Ezen kívűl alapból is sokszor egyél keveset, szoktatsd ehhez magad.
Az édes íz által dopamin szabadul fel az agyban, ugyanaz, ami drogfogyasztásnál, úgyhogy persze hogy enhéz leállni. Nekem nem is sikerült, de legalább olyan alapanyagokra cseréltem, amik sokkal jobban hasznosíthatóak a szervezetem számára, és megtanultam a menyiséget is visszafogni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!