Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Miért vágyom rá, de egyben...

Miért vágyom rá, de egyben félek is a teherbe eséstől?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

23 éves vagyok, egyetemre járok, az alapképzésből még kb. 2 év van hátra. Most van egy 20 éves barátom, akinek még szintén 2 éve van hátra az egyetemből.

Gyakran megtörténik velem, hogy pár nappal, mielőtt megjönne, elkezdek izgulni, hogy terhes lehetek, de közben félek is tőle, mert nem érzem úgy, hogy anyagilag készen állnék rá, vagy hogy a barátom ezt szeretné.

Felsorolom a fontos körülményeket a témát illetően:

- elég rossz gyerekkorom volt, az anyám paranoid skizofrén, az apja molesztálta gyerekkorában, és mikor megjött neki, folyton azt mondogatta: "én most nem menstruálok, hanem elvetéltem"

- sajnos 10-20 éves koromig engem is molesztált az (orvos) apám, de nem közösült velem

- jártam csoportterápiára a traumáim miatt, és jó volt, de most semmire sem járok

- kicsit nagy rajtam a nyomás a vizsgák miatt, mert minden nap igyekszem növelni az elveszett önbizalmam, hogy a képességeimnek megfelelően teljesíthessek, hogy sikerélményeim lehessenek; már sok tárgyból a korábbi állapotokhoz képest 2-3 jegyet javultam, de még a többiből is szeretném ezt megvalósítani (kb. 4 tárgyat másodjára csinálok)

- mivel a szüleim sem érzelmileg, sem anyagilag nem támogatnak, havi 40 ezer diákhitelből és matek, fizika korrepetálásból élek

- a barátom szülei kedvesek és jó anyagi körülményeik vannak, velem is segítőkészek voltak

- 6 hónapja vagyunk együtt a barátommal, és megszakításos módszerrel "védekezünk". Ez nem jelenti azt, hogy ne tudnám, hogy ez közel sem biztonságos. Nem vagyunk műveletlenek vagy ilyesmi, mindketten természettudományos szakon tanulunk.

- Egyikünk sem akarja, hogy fogamzásgátlót szedjek (meg egyébként is már szedtem egyszer, és borzalmasan fájt tőle a mellem...na meg a vérlemezke számom is a határon van, ahol már nem nagyon szabadna felírjon az orvos).

- Az óvszert nem szereti a barátom, azt mondja, nem jól érez benne.

- És mivel az előző barátommal (1 év 8 hónap) is megszakítással közösültünk, és tapasztaltam is magamon, hogy a pszichémnek mekkora hatása van a szervezetem működésére (a menstruációmra is), ezért mindig tudtam, hogy mivel világéletemben erre képeztem ki az elmém, hogy ne legyek terhes, sikerülni is fog ez, hogy úgymond meddőséget idézzek elő magamnál. Mindig idejében megjött a menstruációm.

- De valamiért figyelem is magamon a terhesség tüneteit, szinte már vágyom rá, és mikor megjön, akkor meg is könnyebbülök, de egyszerre csalódott is vagyok. :(

Kb. ennyi lenne, és érdekelne, hogy más lányok is vannak-e ebben az ambivalens érzésvilágban. Illetve, hogy ha úgy érzem, hogy én magam készen állnék rá, hogy anya legyek a közeljövőben, de a barátomról még nem érzem ezt (pedig érett gondolkodású), akkor hogy kéne ehhez hozzáállnom, ha mégis becsúszna egy baba? És abban sem vagyok biztos, hogy nem szorítanám háttérbe a tanulást a gyereknevelés miatt, de ezt meg nem akarom, mert a tudomány majdnem olyan fontos lenne az életemben, mint a családom.

Valamelyikőtök használt már másféle fogamzásgátlót, mint a fent említettek? Pl. pesszárium, spirál.

Ezek mennyire kényelmesek és mennyire váltak be nálatok?

Szerintetek mit kéne tennem ezzel, hogy vágyom is a terhességre, de úgy érzem, hogy a körülményeim nem kielégítőek? Egy részről őrültnek tartom magam miatta, de tudom, hogy sok nő így érez az anyai ösztön miatt.

Lehet, hogy azért vágyom egy gyerekre, hogy valamiféle családi köteléket érezzek? Hogy érezzem a szeretetet?

Mit gondoltok?

Köszönöm a válaszokat!

2014. jún. 1. 12:04
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
50%

Ne haragudj, erős lesz, de: hülye vagy!

Egy alig fél éve tartó kapcsolatban védekezés nélkül folytatsz nemi aktust úgy, hogy még két éved van hátra az egyetemből, a barátod nem repesne az ötlettől, neked nincs meg az anyagi háttered, a szüleidre se támaszkodhatsz...

Ez kb. felér egy öngyilkossággal. És nem, az "agykontroll" itt nem hat. Szerinted a háborúban megerőszakolt nők úgy, de úgy vágytak arra, hogy teherbe essenek? Ha csak ennyin múlna, nem létezne nem kívánt terhesség.

Megoldás? Keresni egy olyan "barátot", akinek a saját kényelme nem fontosabb a te biztonságodnál.

Vagy legalább spermicidet használhatnál a "megszakítás" mellé.

2014. jún. 1. 12:51
 2/26 anonim ***** válasza:

Nyugi ráérsz még a babavárással és ez a hozzáállásod is változni fog. Nem vagy még érett rá, ami nem is baj ennyi idősen. Éljetek, tanuljatok. Ráértek a 30-as éveitekben babázni.

Valószínű azért foglalkoztat mert a barátod el tudnád képzelni apukaként illetve mivel nem igazán védekeztek, mert a megszakításos védekezés nem az, így te is tudod hogy becsúszhat és persze be is vagy ettől ilyedve.

Biztos a gyerekkrod is hozzájárul a dolgokhoz ezzel szerintem pszchiáter tudna foglalkozni.

A másik hogy tudod egyszer anyuka leszel, szinte mindenki az lesz :) így azt hiszed már valamit érezni kéne ezzel kapcsolatban. Nos nem!!! Éljetek, élvezzétek az életet, védekezzetek!!!! És mikor mindketten vágyni fogtok a babára akkor jöhet.

Hidd el egyszer lesz majd egy ilyen érzésed, hogy örülnél annak a pozitív tesztnek :)

Melled hidd el terhesen fog fájni igazán, sőt a mellbimbód is nagyon nagyon érzékeny lesz.

Nem tudok védekezésben tanácsot adni, én gyógyszert szedtem 10 évig, nem volt problémám vele. A mellem feszült, de az gyógyszer nélkül is feszül mielőtt megjön, terhesem meg pláne fájt :)

Gumit ajánlom, tudom a párod nem szereti, de még mindig az a jobb megoldás, ha a gyógyszert nem bírod.

Szóval napold el ezt a gyerekvállalási gondolkodást még úgy 8 évig :) aztán meglásd már máshogy fogsz gondolkodni róla.

2014. jún. 1. 12:52
 3/26 anonim ***** válasza:

Ja és ilyen friss kapcsolatban meg pláne ne a baba foglalkoztasson.

Kössetek kompromisszumot, te nem bírod a gyógyszert a mellfeszülés szerintem nem olyan gond, de a vérképed az, így azt nem szedheted, a párodnak csak nem kényelmes a gumi....

szóval jó lesz az a gumi, ennyit megtehet érted, vagy később szedj másik gyógyszert hátha az jobb lesz.

2014. jún. 1. 12:56
 4/26 A kérdező kommentje:

Hát nem ilyen válaszokra számítottam, hogy az agykontroll nem működik meg ilyesmi, mikor eddig érdekes módon akkor sem estem teherbe, mikor az előző barátom belém élvezett.

Az első válaszoló nagyon primitív lehet, hogy nem fogja fel (miután pedig részletesen kifejtettem), hogy amik velem történtek, azok milyen pszichés meghasonláshoz vezetnek, és nem biztos, hogy olyan egyszerű a kérdés, mint ahogy az a te egyszerű agyadban megjelenik. Tudod mennyi ideje keresek egy barátot, mint a mostani? Akivel lehet beszélgetni, mert nem egysíkúan és unalmasan látja a világot, mint a legtöbb férfi. Tudod, milyen nehéz volt találni egy olyan fiút, aki mellett képes vagyok lelkileg gyógyulni, és nem csesztet a családjából hozott érzelmi defektekkel? Tudod mennyit ér nekem, hogy valaki végre bátorít és támogat az álmaim elérésében? Nem biztos, hogy te ezen elgondolkodtál, hogy nekem ez az életet jelenti.

A második válaszolónak pedig. Értem, gondolom, hogy még ráérek, tudom is. De azért nem 8 évet, ugyanis nem azért vagyok nő, hogy a termékeny időszakom felét elpazaroljam, csak azért, mert ez a karrierista társadalom már ezt tartja normálisnak. Mindenképp 30 éves korom előtt szeretnék szülni.

De nem ez volt a kérdés. Az volt a kérdés, hogy:

1) az általam felvázolt háttér ismeretében milyen érzelmi okai lehetnek ennek, hogy akarom is meg nem is, és hogy más (nem ilyen módon traumatizált) nők hogy vannak ezzel

2) hogy mennyire biztosak és kényelmesek azok a fogamzásgátló módszerek, amik állandóan a nőben vannak, ezért nem kell külön aggódni miatta...hogy ez hozhat-e valamiféle megkönnyebbülést

2014. jún. 1. 13:06
 5/26 A kérdező kommentje:

Ja, és 23 évesen miért is vagyok túl fiatal? A legtöbb ismerősömet 22-25 évesen szülte az anyjuk, ahogy engem is.

Már legalább 5 gimis osztálytársam szült gyereket, és egyikük sem bánta meg (van, akié már 4 éves!). Itt nem a fiatalságról van szó, hogy meg tudnám-e oldani, mert sok mindent meg tud oldani az ember, ha akarja. Itt arról van szó, hogy annak ismeretében, hogy milyen alap terhekkel küzdök amúgy is, szeretnék-e még ilyen kihívásokat, vagy hogy van-e itt valaki, aki hasonló helyzetben volt, és leírná-e a tapasztalatát.

2014. jún. 1. 13:09
 6/26 anonim ***** válasza:

Felőlem azt mondasz rám, amit akarsz.

De ilyen múlttal, a jelenlegi körülmények mellett egyszerűen NEM normális, amit művelsz!

Nem vagy kész egy gyerekre, ezért félsz.

És ilyen helyzetben NEM is szabadna gyereket vállalnod!

A gyerek NEM gyógyszer! A problémáidat előbb meg kell oldanod, ki kell "kezeltetned" magadból, mielőtt egy gyereket a világra hoznál.

NEM csak a te érdekedben, hanem elsősorban az Ő érdekében!

Nem vagdalkozni kellene, hanem felfognod végre!

2014. jún. 1. 13:12
 7/26 A kérdező kommentje:
Hát, gumi. Nem tudom. Mikor még nem is voltam senkivel, akkor is ilyen félelmeim voltak. 20 éven át azt hallgattam az anyámtól, hogy "nekem nem azért nagy a hasam, mert kövér vagyok, hanem mert terhes vagyok". Ez belém ivódott, és szerintem hosszú folyamat, mire elmúlik. Megpróbálhatjuk, de nem hiszem, hogy a gumitól megnyugodnék (mert hogy elszakadhat). :(
2014. jún. 1. 13:13
 8/26 A kérdező kommentje:
Jó, rendben. De csak mondok valamit. Akivel ilyesmi történik, örökre nyomot hagy az életében! Persze, hogy nem akarom arra használni a gyereket. Ezt már megint nem érted. Én a pszichológiai okokra voltam kíváncsi, hogy LEHETSÉGES, hogy ezért vágyódom egy gyerek után, hogy például őneki megadhassam azt a szeretet, amit én nem kaptam meg? Hogy egyféle kárpótlást érezzek, hogy igenis lehet jobban bánni egy gyerekkel. De egy szóval sem mondtam, hogy ennek normálisnak kellene lennie. Én csak feltettem ezt a kérdést, mivel érdekelnek külső tapasztalatok is.
2014. jún. 1. 13:17
 9/26 anonim ***** válasza:

"de nem hiszem, hogy a gumitól megnyugodnék (mert hogy elszakadhat). :("

Jelenleg évi 35 % esélyed van rá, hogy terhes légy, de a gumi 2-3 százaléknyi hibalehetőségétől félsz???

Hol a logika?

--

Egyébként a többit értem: egy gyerekkorában megnyomorított szeretetéhes fiatal vagy, aki azért vállalna gyereket, hogy egyrészt szerethessen és feltétel nélkül szeressék. De ez nem így működik.

2014. jún. 1. 13:27
 10/26 A kérdező kommentje:

Ömm, egyébként aki ajánlotta a pszichiátert (aki orvos végzettségű, nem bölcsész, mint a pszichológus), járt már pszichiáterhez?

Én mondom, lehet, hogy csak én vagyok ilyen peches, de anyám kezelését is végig követve, meg azt, mikor én jártam orvoshoz, de azt látom, hogy szinte egyáltalán nem törődnek a mély lelki okokkal, hanem antidepresszáns gyógyszerekkel tukmálják az embert. Mikor szedtem azt a sz*rt, semmit sem segített, sőt, mikor az apám az öngyilkossági vágyamra úgy reagált, hogy elkezdett minden k*rvának, naplopó, lusta, cigánynak ...stb-nek elhordani, meg hogy ne az ő házában legyek öngyilkos, ne szennyezzem be, meg hogy ne az ő spárgájával legyek öngyilkos, hanem vegyek magamnak... Pedig ő orvos, és nem ez volt számomra az egyetlen példa, mikor láttam, hogy az orvosi diploma nem mindig jár együtt az intelligenciával.

Nem arra voltam kíváncsi, hogy várjak vele vagy ne várjak, mert úgyis addig várok, amíg én akarok. Az is lehet, hogyha tényleg teherbe esnék, megmozdulna valami, mérlegelnék, és nem akarnám megtartani.

Én bevált módszereket akartam hallani, ahol nem pszichológus magyaráz nekem, hanem olyan személyek, akik ezt megélték, és sikeresen (vagy legalábbis részlegesen) tudták kezelni.

Nem rációt várok, mert az van nekem is, de az érzelmek sokszor sokkal erősebbek, mint az értelem. Olyan választ várnék, ami ugyan értelmes, de rendelkezik olyan érzelmi töltettel, hogy hatással legyen rám.

2014. jún. 1. 13:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!