AB rh NEGATÍV-os kismamának hogyan segítenek megtartani az első kisbabáját? Vagy törvényszerű hogy meghalljon az első kisbaba, és csak a 2. tól segítenek? (pozitívos apukánál)
biztosan nem hal meg a baba:O
Ha egy Rh-negatív nő Rh-pozitív magzatot hord, úgy Rh-összeférhetetlenség jön létre.
Az első terhességnél nincs gond, mert az Rh-pozitív magzati vér csak a szüléskor kerül be az Rh-negatív anya keringési rendszerébe, mely ezt követően az Rh-pozitív sejtekkel szemben ellenanyagot termel.
A második terhességnél, illetve szülésnél az okozza a problémát, hogy az első szülést követően termelt kész ellenanyag, mely az anyában van, átjut a magzatba. Ha a második magzat is Rh-pozitív, akkor a szülést követően az újszülött besárgul, ödémás és vérszegény lehet. A sárgaság átitatja az agy törzsdúcoknak nevezett fontos központjait, emiatt mozgáskárosodott és értelmi fogyatékos lehet az utód.
Szerencsére mindennek nem kell bekövetkeznie, ha a frissen szült Rh-negatív anyáknak, akik Rh-pozitív újszülöttnek adnak életet, 72 órán belül Anti-D gammaglobulin oltást adnak, mely leköti a magzatból származó Rh-pozitív vörösvértesteket. Így ezek az anyát nem immunizálják, tehát nem termel ellenük ellenanyagot a szervezete, ami a következő magzatot veszélyeztethetné.
Csak azért tettem fel ezt a kérdést,mert nekem szeptemberben volt egy missed AB.m(8 hetesen halt meg a babám!Szívleállás)Mint írtam sajnos AB Rh negatívos vérem van!A páromnak pedig pozitívos!Mai napig nem tudtam túl tenni magam a dolgon!Borzalmas volt látni őt mocorogni az UH-n,aztán amikor kiderült hogy meghalt akkor is láttam hüvelyi UH-n!Mai napig elöttem van a kép!Iszonyatos érzés!
Én azt hittem én öltem meg a picikémet!És ez rettenetesen rossz!A műtétem után kaptam ANTI D-t!
Remélem a 2. babámmal majd nem lest baj!(Feltéve ha egyáltalán lesz még 1) :(
Köszönöm a kommenteket!
Aranyosak vagytok!
Linda
Ha megkaptad az anti-d-t akkor nem lesz gond,elméletileg.
Próbáld meg elfelejteni ezt a szörnyű élményt! És csak a jóra gondolni!Hajrá!
Szia!
Én 0 Rh negativos vagyok,a férjem pozitivos...
Semmi gond nem volt se az első se a többi terhességemmel.
Mikor megszültem kaptam anti D-t és ennyi:)
Ne okold magad,nem azért történt ez!
2 hete kedden szültem és a baba pozitivos lett,apja vére:)
Aznap kaptam anti d-t és meg volt oldva,majd 3 honap mulva kell mennem a véradóba egy vérvételre és ennyi,nyugi,semmi gond nem elsz és ne okold magad!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!