Mennyivel lesz kevesebb a GYEDem, ha a terhesség közepén elmegyek táppénzre?
Szia
A tgyást a szülést megelőző év átlag keresetéből számítják( 70% ).a gyedet pedig annak igénylését megelőző év átlagkeresetéből számítják(70% ).szóval, ha pl. idén oktoberben szülsz a tgyást a 2007-es évre nézik, és mivel ez 24hétig jár, már jövőre fogod a gyedet kapni, amit pedig az idei azaz a 2008-as évből számolnak.egész éves átlag, ebbe beletartozik a táppénz is,a tgyás is.remélem jól tudom, és tudtam segíteni.ezeken az oldalakon tudsz erről olvasni, én így értelmeztem.
boldog babavárást,33hetes kismama
Engem úgy tájékoztattak az államkincstárnál (ők a bérszámfejtőim), hogy a betegszabadság még beleszámít a gyed számításánál, a táppénz már nem.
Szerintem gyedet a maximumot kapod, gyes az fix összeg, a tgyás a fizetésed meghatározott %-a.
Szerintem a táppénz nem számít be az átlagkeresetbe, ezért azokat a hónapokat, amikor táppénzben részesülsz, nem veszik figyelembe. A kérdésedre válaszolva nem lesz kevesebb a gyed-ed, mert pl. ha csak 3 hónapot dolgozol és a maradék 9 hónapon táppénzen vagy, akkor a 3 havi átlagbéred alapján számolnak (tehát a 3 havi bért arányosan nem egész évre osztják el)
Ez tuti, mert én is hasonló cipőben járok és pont a múlt héten kérdeztem meg az egyik tb-nél dolgozó ismerősömtől. Remélem tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!