Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Van itt olyan aki terhesség...

Van itt olyan aki terhesség előtt kezdte szedni a dopegyt?

Figyelt kérdés
A terhesség tervezésekor ajánlott vagy csak akkor ha már biztos. Az orvosom ugyanis nem akarta felírni pedig a jelenlegi gyógyszeremre rá van írva, hogy abba kell hagyni előtte.
2012. máj. 16. 12:00
 1/5 anonim ***** válasza:

Ha magasvérnyomásod van már eleve, akkor nehogy abbahagyd!!! A dopegytet egyébként is alkamazzák kismamák vérnyomáscsökkentésére, az egyik leggyengébb vérnyomáscsökkentők egyike.

Nem egyértelmű a kérdésed, mert nem értem mi az hogy "A terhesség tervezésekor ajánlott vagy csak akkor ha már biztos" ?

De egyvalamit mondok: ha a vérnyomásoddal már most gondok vannak, akkor ne engedd hogy kísérleti nyulat csináljanak belőled mert annak kárát fogod látni.

Tudom sajnos miről beszélek. Engem sem vett komolyan az orvosom. Sosem volt bajom a vérnyomásommal, viszont terhességkor igen.. nem is akárhogyan. Annyira hogy az első terhességemet sürgősségi császárral kellett megszakítani a 29. héten. A babámnak nem lett semmi baja hála égnek.

A második terhességemnél bíztam abban hogy jobban fognak rám figyelni... hát nem... annyira hirtelen emlekedett meg a vérnyomásom hogy egy elefántnak elegendő dózisú gyógyszer és infúziómennyiség meg se kottyant a vérnyomásomnak, nem hogy lemenet volna, inkább egyre feljebb menetelt. 25. héten jártam, azonnali sürgős császármetszéssel megszültem a Kicsi Kincsem, akinek mindössze napok jutottak...

Szóval a vérnyomás nem vicc.

Most betalocot szedek, a kardiológusom nem akarta felírni (mondván hogy nem kell.. csak 140-150 körül mozgott már a vérnyomásom a szülésem óta.. de szerinte nem kell...) aztán elmentem a nődokimhoz és megmondtam neki hogy addig én nem merek egy újabb terhességet vállalni míg a vérnyomásomat szinten nem tartjuk valamivel. Erre felírta ő a gyógyszert. Azóta szedem. Rendben is van.

2012. máj. 21. 15:18
 2/5 A kérdező kommentje:
Az orvosom csak akkor akarta felírni a dopegyt amikor már terhes vagyok. Az előző gyógyszeremre viszont rá van írva hogy terhesség előtt abba kell hagyni.
2012. máj. 22. 12:26
 3/5 anonim ***** válasza:

Ez baj. Baj, hogy az orvosok mindenhatónak érzik magukat, mi pedig kussolunk mert nem merünk velünk ellenkezni.

Mióta engem akkora tragédia ért mint írtam az 1. válaszomban, azóta én aztán nem hagyom magam.

Képzeld! Még én jártam ki minden vizsgálatot, én vertem az "asztalt" hogy már pedig igenis el kell ezt és ezt végezni, mindennek egyedül jártam utána.

A vérnyomásról is a-tól z-ig kikérdeztem a nődokimat is és a kardiológusomat is rengetegszer.

Mind a ketten azt vallják hogy vannak olyan vérnyomáscsökkentők, amik a terhesség kialakulásakor a magzatban visszafordíthatatlan károkat okoznak, hisz az első hetek rendkívül fontosak, sokmindene akkor alakul ki.

Nekem épp azért kell szednem amit írtam, mert ezt kismamáknak is adják (pedig még nem vagyok az), és hogy legyen ideje a szervezetemnek beállni erre a gyógyszerre. Most még könnyen kísérlezetünk az adagokat illetően, hogy napi hányszor hány db-ot kell bevennem hogy rendben legyek.

Viszont terhessség alatt nem olyan egyszerű kísérlezgetni, mert a sok töketlenkedéstől ( bocs ilyen nyersen fogalmazok) csak megy az idő és ha nem tud beállni a vérnyomás attól a gyógyszertől/gyógyszermennyiségtől olyan szinten károsodhat a magas és ingadozó vérnyomástól a méhlepény, hogy annak a babára nézve és rád nézve súlyos következményekkel járhat. Értem ez alatt pl. hogy a méhlepény infarktust kaphat - ez már tragédiát okoz, vagy a magas vérnyomás miatt szűkülnek az erek, a köldökzsinór nem tudja megfelelően ellátni a babát, visszafelé pumpálja belé a vért-ez is azonnali beavatkozást igényel stb. stb.

A magasvérnyomás nem vicc!

Épp azért igenis most kell téged átállítani a Dopegyt-re, hogy legyen idő a szervezetednek átállni és megszokni az új gyógyszert hogy mire jön a baba, már ne legyen semmi gond.

Verd az asztalt, légy erélyes. Kérdezz rá ugyan miért nem akarja felírni? Neki ebből mi kára származik? És felelősséget vállalna azért ha a babád a mostani vérnyomáscsökkentőd miatt betegen/sérülten születik a világra?? Megadom a választ:nem. Ha ez a doki hajthatatlan akkor keress egy másikat aki felírja. Nem atyaúristenek ők, hogy csak játszadozzanak velünk. Mert ha baj van, ők mossák kezeiket, de mindig mi vagyunk a szenvedő alanyok.

2012. máj. 22. 17:19
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm a kimerítő válaszod!

Az a helyzet, hogy a nőgyógyászomat kérdeztem még márciusban, azt mondta majd a belgyógyász megmondja mikor milyen vérnyomáscsökkentőt szedjek. Mivel nekem a háziorvosom írta fel belgyógyász is egyben így hozzá mentem,de egy kalap szar ez az orvos azt mondta miért is csináltattuk a labort?hát ugyan miért 1 évben 1-szer kell nem?! Soha nem mérte meg a vérnyomásomat se. Mondtam neki hogy gyereket tervezek jó lenne másfajta gyógyszer ami nem ártalmas. Azt mondta 24 óra alatt kiürül ez (perineva) szerinte elég akkor váltani amikor terhes vagyok. Erre én előhúztam a betegtájékoztatót és felolvastam neki , hogy előtte abba kell hagyni. És még ő kérdzete, hogy hogy tervezem a terhességet mondom hogy hogy hogy? hát dohányzás, nem is dohányoztam soha, diéta mit diétázzak jó minden eredményem? szerintem nem kelll ennyire rákészülni. Végülis felírta a dopegyt pár napja szedem, iszonyú drága. Végülis én is úgy vagyok vele, hogy most derüljön még ki inkább a mellékhatás vagy bármi más mint később. Köszönöm a válaszod!

2012. máj. 23. 11:55
 5/5 A kérdező kommentje:
Ja és azt mondja ha valami gyógyszermaradvány van bennem akkor nem jön létre terhesség, elhal. Akkor kérdezem én minek próbálkozok?
2012. máj. 23. 12:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!