Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Mikortól legyek bejelentve,...

Mikortól legyek bejelentve, ha most egyetemre járok és babát szeretnénk, hogy megkapjam a tgyás-t, vagy gyed-et?

Figyelt kérdés
Babát szeretnénk, az egyetem miatt meg lenn 180 napom, a családi vállalkozásunkban dolgozom én is, de nem láttam értelmét, eddig, hogy be legyek jelentve, mert attól ugye nem nő a bevétel. Most viszon már számítana, mert babát tervezünk, ami bármikor sikerülhet (ebben az is benne van, hogy 1-akár két év múlva, persze nem pesszimista csak reális akarok lenni) és szeretném, ha nem csak fél évig kapnék kb 30 ft-ot. Mikortől és mennyivel érdemes magamat bejelenteni, meg mennyi ideig kaphatom? Örülnék ha valaki azt is leírná, hogy mi a különbség a tgyás és a gyed között, mert most kissé elbizonytalanodtam, hogy mit is kell, illetve lehet igényelni.
2012. jan. 10. 15:27
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
A legújabb törvénymódosítás szerint a sulit már nem számítják be úgy, mint régen. 2 év alatt kell lennie 180 nap munkának a biztosítási időben.Uténanéztem mert én is egyetemre járok és nálunk már jön a babó, de így csak a gyest,családi pótlékot meg az egyszeri anyaségit kapom.
2012. jan. 10. 16:16
 12/15 A kérdező kommentje:
Kedves 9., azért írta, mert vannak rosszmájú emberek, én ilyesmivel nem foglalkozom, természetesen jár, azt én is tudom, a kérdésem azért se arra vonatkozott, a kedves válaszoló, meg remélem tett ennyi pénzt a társadalom zsebébe, mint mi, ha nem meg úgy is őt minősíti a dolog!!! A bunkó embereket nem lehet megváltoztatni! Egyépként meg elárulom neki, hogy ha mi kiveszünk a vállalkozásból pénzt a nyereségből "ha nekem nem lenne elég" a párom fizetés, mivel mint írtam nem minimál béren van, akkor az után is adóznunk kell, tehát csak adózott pénzból élek, annyi, hogy miután az iskolák miatt nekem van tb... nem láttam értelmét annak, hogy bejelentsem magam még a fennmaradó időre! A terhesség borítaná egyedül ezt a dolgod!
2012. jan. 10. 16:20
 13/15 anonim ***** válasza:
30%

Én meg azt nem értem, hogy miért kel azokat a kismamákat leadócsalózni, akik a suli után készek gyermeket vállalni? Tudjátok azért ehhez is kell kurázsi. Akik suli után elmennek dolgozni, jól eléldegélnek, megvesznek maguknak azt, amit tudnak, ki többet, ki kevesebbet. És az, aki gyermeket vállal? Feláldozza magát gyermekének és onnantól kezdve nincs olyan, hogy veszek magamnak ezt vagy azt, hanem elöször a babának, aztán a szülönek.

Oly sokan elítélik azokat, akik fiatalon szülnek, azt hiszik, könnyebb otthon ülni a gyerekkel. Pedig nem.

2012. jan. 10. 16:27
 14/15 anonim ***** válasza:

3. vagyok

Igen, rosszul fogalmaztál.

Teljesen más a kép, amit leírtál, mint amit ezzel vetítettél magadról : "nem láttam értelmét, eddig, hogy be legyek jelentve, mert attól ugye nem nő a bevétel".

Igen, igazad van, nem volt jogom ez alapján bárminemű következtetést levonni. Csak roppantul bosszant az a tény, hogy én rendesen adóztam (elég sokáig) és mégis ugyanannyit kapok, mint az akinek éppen, hogy megvan a max. ellátáshoz a bruttója.

Utolsónak:

Nem azokat adócsalóztam le, hanem azokat, akik spekulálnak azzal, hogy be legyenek-e jelentve, ha igen, mikortól, mennyivel.

11-nek:

A suli ideje beleszámít 180 nap erejéig, de a tgyás és a gyed feltétele 365 biztosítotti nap ÉS az igényléskor élő munkaszerződés (bizonyos esetekben lehet megszűnt munkaviszony), de a 365 nap a minimum.

Ez most is így van, és a következő jogszabály módosulásban sincs másképp.

2012. jan. 10. 16:58
 15/15 A kérdező kommentje:
Tiszteletre méltónak tartom, hogy ezt leírtad!!! Sajnálom, hogy én is kissé duhösen reagáltam, de nem éreztem jogosnak! Igan ez igy valóban félreérthető volt, mert ugye csak én tudtam, hogy egynlőre méirt tartottam feleslegesnek a bejelentést! Amúgy maximálisan megértem a problémád, és is dühös vagyok, akkor amikor azt látom, hogy a családom adózik tisztességgel dolgozik, addig kigyózik a sor a szociális segélyekért, de amikor meghirdetünk egy segélymunkás állást, akkor leközli a munkanélküli, hogy ő ugyan 170 nettó alatt nem dolgozik napi 8 órát, miért is tenn, amit befizetünk adót elég neki!:( Szóval megértelek és engem is bosszant ha ilyen, de nemkem nem ez a szándékom:) Közben kaptam privátban is választ és valószínű az lesz, hogy meg fogom várni, hogy ez eredményes hóna vagy nem, ha igen, adott a dolog, ha nem akkor lehet megvárom a nyarat! Még egyszer köszönöm, további szép estét!
2012. jan. 10. 19:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!