Mikortól legyek bejelentve, ha most egyetemre járok és babát szeretnénk, hogy megkapjam a tgyás-t, vagy gyed-et?
A lényeg,hogy mindig az előző adóévet nézik. Tehát,ha idén jelented magad be, akkor következő évben szülhetsz.
Az,hogy mennyivel lenne jó a könyvelőt lenne érdemes megkérdezni.
Én apukám cégénél dolgoztam. Papíron kevesebbre voltam bejelentve, de adott egy egyszeri nagyobb összegű juttatást,hogy jó GYED-em legyen.
A TGYÁS és a GYED között annyi a különbség,hogy a TGYÁS nincs maximalizálva, a GYED igen. Mindkettő a fizud 70%-a. Tehát ha jól keresel, akkor a TGYÁS is jó, a GYED viszont max. 109 ezer forint.
Először is szögezzük le, hogy adócsaló vagy.
Utána beszélgethetünk a többiről.
A suli miatt 180 nap csak akkor számít bele a szükséges minimum 365 napba ha a szülés előtti két évben volt. Mindkét ellátás (néhány kivételtől eltekintve) akkor jár, ha az igényléskor biztosított vagy.
Tgyás:
Szülés előtti két évből kell 365 biztosítotti nap, ha a 180 napot figyelembe vesszük, akkor neked csak 185 nap. Ez a korábbi fizetésed 70%-a, 168 napig jár, csak szja-t vonnak belőle. E szerint ráérsz kb 2 hónapos terhesen bejelenteni magad.
Ha letelt a tgyás, akkor jön a gyed, ideje attól függ, hogy mennyit voltál előtte biztosításban.
Ez is a korábbi fizetésed 70%-a, max. a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a, szja-t és nyugdíjjárulékot vonnak belőle. A 365 biztosítotti nap csak a gyerek 1,5 éves koráig "elég", ha azt akarod, hogy két éves koráig járjon (ez a max idő), akkor a szülést megelőzően 382 napnak kell lennie.
Utána jön a gyes, br. 28500 Ft jelenleg (mindenkori öregségi nyugdíjminimumhoz van kötve, évek óta változatlan).
Elsőnek:
A tgyásnak is lehet maximuma (ha nincs 180 bérezett nap), megegyezik a gyed max-al, ami idén br. 130200 Ft.
Másodiknak:
Az a 180, amiről a kérdező beszél, az 180. Amire te gondolsz az 365.
Még valami: Nem egy kismama itt arról panaszkodott, hogy a terhessége alatt lett bejelentve, hiába volt meg a kellő számú napja, nem kapott ellátást, mert az oep feltételezte, hogy csak azért lett bejelentve, hogy kapjon tgyást, gyedet.
Ha a gyed igénylését megelőző évben nincs 180 bérezett napod, akkor tök mindegy, hogy mennyivel vagy bejelentve a gyedet a minimálbér után fogod kapni.
"Ha a gyed igénylését megelőző évben nincs 180 bérezett napod, akkor tök mindegy, hogy mennyivel vagy bejelentve a gyedet a minimálbér után fogod kapni."
Ez nem egészen így van, mert ha a gyed igénylést megelőző évben nincs 180 napod, akkor valóban a minimálbér lesz, de ha a szülést közvetlenül megelőzően van 180 bérezett nap, akkor az lesz az alap.
Akár fáj az igazság, akár nem, a tényen mit sem változtat. Adócsaló vagy. Semmi probléma, ne jelentesd be magad. De akkor ne is várj állami támogatást a gyerekvállaláshoz!
A válaszom többi része pedig úgy van, ahogy leírtam. A fokozott hatósági ellenőrzés borítékolható, azokat is cseszegetik, akik nem számító módon lettek bejelentve...
6-nak
Köszi a javítást kimaradt egy rész a mondandómból.
Úgy értettem, hogy ha sehogyan nincs 180 bérezett nap, akkor tök mindegy, hogy mennyivel van bejelentve, minimálbér után kapja a gyedet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!