Fogamzásgátló tabletta mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből?
28 éves vagyok, kb 10 évig szedtem Yadine fogamzásgátló tablettát.
Augusztusban hagytam abba, azóta 26-27 napos ciklusaim voltak.
Ovulációs tesztet még nem vettem, eddig csak a naptárban számolgattam kb mikor lehet. Érdemes lenne ilyen tesztet beszerezni?
Vagy várni kell még hogy vissza álljanak a hormonok?
A fogamzásgátló tabletta hatóanyaga 24-48 óra után ürül ki a szervezetből, ezért kell kiegészítő védekezés, ha nem veszel be egyet. A 3 hónap várakozást inkább azért szokta ajánlani néhány orvos, mert a méhnyálkahártya sokkal vékonyabb a foggátló szedése alatt, és így lehet hiába esnél teherbe az első hónapokban, nem tudna megtapadni és fejlődésnek indulni az embrió. De sokan pont a gyogyi abbahagyása után esnek azonnal teherbe, szóval ez is inkább csak túlzott óvintézkedés.
Senki nem tudja megmondani, kinek hogyan állnak vissza a hormonjai, az jó jel, hogy szabályosak a ciklusaid, de bármi lehet még később, van, akinek fél év után borul fel a ciklusa, pláne ha a gyógyszert eredetileg valamilyen vérzésprobléma miatt (is) írták fel.
Ovu tesztet bármikor lehet használni, legföljebb azt fogja mutatni, hogy nincs ovulációd, hiába van ciklusod.
Nem kell várni.
Én egy évvel hamarabb hagytam abba a szedést, mint ahogy próbálkozni kezdtünk. 1 év alatt endonetriózisom (ciszta+mélyen infiltráló) és adenomiózisom lett, csak műtét után tudtam teherbe esni.
Ha a gyógyszer abbahagyása után rögtön próbálkozunk nem lett volna ideje kialakulni a betegségnek (a fogamzásgátló az egyik kezelési módja, az alatt kisebb eséllyel alakul ki/terjed), valószínűleg simán teherbe estem volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!