Ebben a vírushelyzetben tényleg ne vállaljunk negyvenesként babát, ahogy nekem egy nőgyógyász tanácsolta?
Most kerültünk olyan élethelyzetbe, hogy három iskolásunk mellé vállalhatunk biztonsággal egy negyediket. (És eredetileg is így terveztük, amint nagyobbak lesznek a gyerekek, vállalnánk még egy-két kicsit, mert ahogy a nagyok kirepülnek, még szívesen nevelgetnénk újra kicsiket.)
Most úgy gondoljuk, eggyel is beérnénk. Egy ideje próbálkozunk, sajnos még nem történt meg velünk a csoda. Viszont közben betöltöttem a 40-et. És egy sima éves vizsgálatnál megemlítettem a terveinket a nőgyógyásznak. (Nem hozzá járok általában, de akkor valamiért az ő rendelésére jutottam be...)
azt mondta, eszembe ne jusson most gyereket vállalni. Vetélés, halva szülés, anyai halálozás - ez van a covid miatt. Ha eddig nem szültem, akkor inkább már ne is tegyem!
Háromszorosan oltva vagyok. Az oltás körüli hónapok meg is torpantották a babaprojektet, de vállaltuk a kihagyásokat és elvileg próbálkoznánk tovább... De most teljesen elbizonytalanodtam... Tényleg ilyen veszélyes lenne? Tényleg az életemet kockáztatnám?
Fontos!!!! Kérdésemmel senkit sem szeretnék megijeszteni. Nem szeretnék oltáspártiak és oltásellenesek között vitát generálni. És rosszindulatú válaszokra sincs szükségem. Köszönöm szépen!
Kedves 17-es, sajnos németet, franciát nyelvismeret hiányában nem tudok küldeni, vagyis csak a google fordítóra hagyatkozva.😉
Angolul csak beírtam pár kulcsszót a keresőbe, ezek alapján elég sok dolgot kiad, most ezt nézem éppen.
Sajnos mindenütt kockázati tényező, ha idősebb kismama valaki és a terhesség előrehaladta is (mondjuk ha a következő hónapokban esik teherbe valaki, bízhat benne, hogy nyárra, őszre, mire a haramdik trimeszterbe kerül már lecsillapodik egy kicsit a járvány, vagy csak két hullám közé érünk, ahogy eddig is volt nyaranta...
Oltás biztos védelemnek tűnik, legalábbis eddig, kérdés és kicsit rizikó: omicron variánsnál nyújt-e megfelelő védelmet... Semmi adat még arról sem, hogy hat a várandós nőkre ez a változat, annyi csak, hogy Dél-Afrikában tele van velük a kórház, mondjuk ott hív pozitív a lakosság maj' fele (40% fölött!!!), nyilván aki immunbeteg alapból, azokat jobban bántja a fertőzés, ezért ez nem megbízható forrás számunkra.
18-as... Hát hogyne merülne fel bennem ez a kérdés, ha bármi bajom lenne, bármilyen félelmem, gyanúm egy komolyabb betegségre, mindig az első gondolat anyaként, hogy mi lenne velük nélkülem. :( ezért is dilemmázom.
Az orvos nyilván eltúlozta, de ha hallottátok volna ahogy előadta, eszemeb ne jusson stílusban, fennhangon... Viszont sajnos annyiban igaza van, ahogy a 20-as válaszoló is írta, nagyobb sajnos a kockázat.
Szia
Én csak azt szeretném kérdezni miben torpantotta meg baba projektet az oltás?
2 felvettünk még májusban 3 hónapot vártunk a babával.
Szeptemberben kezdtünk bele de ezért egyelőre nem szeretném a 3. felvenni hogy ne zavarjon be
Nem tudom eldönteni mi lenne a helyes
Köszönöm
Anikó
Szia Anikó! Csak annyiban, hogy kivártuk utána azt a kettő hónapot, (most csak 6 hetet), amit tanácsolnak, illetve a papíron is rajta állt, amit az oltóközpontban kitöltöttünk.
Ciklusomat nem zavarta össze, nem vettem észre ilyesmi hatást.
Én nagyon oltáspárti vagyok, de semmilyen irányban nem szeretnélek befolyásolni. Esetleg kérdezd meg az orvosodat, mit tanácsol egy nőgyógyász ebben a helyzetben. (Reméljük nem olyat fogsz ki, mint én, mert nekem magát a gyermekvállalást sem tanácsolta, bár valószínűleg a korom miatt is, vagyis sem. )
Az életkorotokból adódó kockázatokkal és hátrányokkal nyilván már tisztában vagytok. Ahhoz a covidos kockázat már szinte semmit nem ad hozzá statisztikailag.
Akkor meg nem mindegy? Ha vállaljátok, hajrá.
Arra sem ártana gondolni, hogy amikor a gyermek 10 éves lesz, te már 50, amikor ő 20, te már 60. Jó ez így? Meg tudod tenni ugyanazt, ugyanolyan energiával ennyi idősen, mint a többi gyereknél, amikor fiatalabb voltál? Egyébként is nagyobb a kockázat 40 felett, hogy baja lesz a babának, a vírusról már nem is beszélve, és hogy beleszülnéd szegényt ebbe a világba, ami már a végét járja.
Engem is 40 évesen szült az anyukám, mert ki akarta használni a fiatal éveit. Mindenféle betegséggel születtem, a szívem is leállt többször, de ez már nem számít.
Ami mindig fájt nekem, hogy az én anyukám miért sokkal idősebb, mint a sulis társaim anyukája, miért nem jön a kirándulásokra, miért nem olyan vidám és szaladgálós, mint a többi anyuka. Miért nem beszélhetek vele úgy a dolgaimról, mint a többi társam az anyukájával. Miért van ekkora korkülönbség köztünk, mert emiatt nem értett meg engem. Sokszor úgy mentem haza a suliból, hogy kérdeztem tőle, miért sokkal idősebb, mint a társaim anyukja? Nem értettem, nem fogtam fel, de fájt. Biztos hogy neki is fájt ez a kérdés, de elmagyarázta az okot.
És ami a legborzasztóbb, hogy múlt hónapban itt hagyott engem 84 éves korában, és én 44 vagyok. 30 éves koromtól fogva néztem végig az időskorral járó bajait, és szenvedtem, mert nem tudtam neki segíteni. Ha előbb szült volna, akkor több időnk lett volna együtt. Apukám már 18 éves koromban elment, és most teljesen árva lettem.
Nem kívánom senkinek ezt a kegyetlen fájdalmat, hogy egyik pillanatban még volt édesanya, aztán hirtelen nincs.
Ezért szültem 23 évesen, hogy a gyerekem ne élje át ugyanezt, persze arra sincs semmi garancia hogy én sokáig fogok élni, de mivel fiatalabb korban szültem, jobban tudtam azonosulni vele, megérteni a problémáit, és több energiám volt a nevelésére.
Ezeket csak azért írtam le, hogy világos legyen a nézőpont egy gyermek szemszögéből nézve is, nem csak a sok anyukáéból, akit nem érdekel, hány éves, nem gondol a gyerek leendő érzelmeire, szülni akar és kész. Hidd el, hogy nem jó se a gyereknek, se a szülőnek 40+ év korkülönbség, hiszen ki tudja mikor esnél teherbe, a 40-ből lehet hogy a végén 42 lenne.
Persze úgyis azt csinálsz, amit akarsz, te döntöd el, de próbáld meg egy kicsit beleélni magad a leendő gyermeked helyébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!