Tüszőrepedéskor mindenképpen meg kell emelkednie a
hőnek, vagy csak a peteéréskor ugrik meg látványosan?
A kettő nem ugyanaz?
Szerintem mindenképp meg kell ugrania.
2008. dec. 12. 13:34
2/10 A kérdező kommentje:
Eddig én is azt hittem, de olvasgatva az itteni hsz-eket, elbizonytalanodtam...
Szia! A peteérés az egy folyamat, ami a menstruáció első napján kezdődik és a tüszőrepedésig tart. Addig növekszik a pete, vagyis inkább több, ami közül kiválik egy ez lesz a vezértüsző, a többi elsorvad. a peteérés végén a tüsző, ami a petét tartalmazza az LH szekréció hatására, ami megemelkedik megreped és kilökődik a petesejt. Ezt az LH csúcsot mutatja ki az ovulációs teszt. A petesejt kilökődését követően a tüsző helyén alakul ki a sárgatest, melynek produktuma a progeszteron. Ez emeli meg a hőmérsékletet. A sárgatest életartalma 12-14 nap ha nem történik megtermékenyítés akkor elsorvad, a progeszteronszint lecsökken és megjön a menstruáció. Ha lértejön a megtermékenyítés akkor még jobban megemelődik a progeszteronszint, ezt sokszor a hőmérsékleten is látni lehet (ez a trifázisos görbe) és nem csökken le. Vagyis a tüszőrepedésre nagy valószínűséggel lehet következtetni abból hogy a hő megemelkedik és a menstruációig fenn is marad. Ha leesik akkor nem volt tüszőrepedés vagy sárgatest elégtelenség van.
2008. dec. 12. 14:39
a tüszörepedés és a peteérés nem ugyan az! a peteérés az hogy megérik a petesejted!A tüszörepedés meg az ha kijön a petefészekből!A Hőd pedig akkor ugrik meg ha tüszörepedés megtörténik!
2008. dec. 12. 15:15
5/10 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Akkor sajnos nekem ezek szerint nem volt? Belinkelem a hőgörbémet segítségül...
[link]
Szia! A második válaszoló vagyok. Hát elég cikkcakkos a görbéd. Ez alapján azt mondanám, hogy nem volt, bár még a 18. napon vagy és nem tudom milyen hosszú szokott lenni a ciklusod mert lehet hogy még ezután lesz. Vagy ha digiátlis hőmérővel mérsz le fog merülni az elem.Ugyanakkor minden egészséges nőnél van egy éven pár alkalom, hogy nincsen peteérés. Korábban mérted a hődet, és megemelkedett a hőmérsékleted? Mert ha egymást követően több alkalommal volt hogy nem emelkedett meg a hőd ez problémára utal és érdemes felkeresned egy orvost.
2008. dec. 12. 16:25
7/10 A kérdező kommentje:
Szia! Köszönöm a segítséget! Kicsit módosítottam a görbén, mert nem pontos, bár tudom, h még ebből sem szűrhető le sok minden hiszen nem az első napon kezdtem el mérni. Megtennéd, h rápillantasz? Egyébként szabályosnak nevezhető ciklusom augusztus óta van (átlag 45 nap). Szeptember óta próbálkozunk, orvoshoz januárban készülök. Előre is köszönöm!
[link]
szia a második válaszoló vagyok. Voltál már orvosnál? A 45 napos ciklus nagyon hosszú, 25 naposnál rövidebb és 35 naposnál hosszabb ciklus esetén nincsen peteérés. szerintem mindenképpen clostibegyt lenne jó, mert beállítaná ciklusod és elősegítené a peteérést. Ez serkenti a petefészek működését. Ezzel lesz peteérésed és ha meg is reped akkor minden rendben, ha nem akkor tüszőrepesztő injekcióval elég egyszerűen megoldható a dolog. A ciklusod is röviebb lesz, mivel a tüszőrepedést követően a tüsző helyén alakul ki a sárgatest aminek produktuma a progeszteron. Élettartalma (sárga test) 12-14 nap. Ha nem jön létre terhesség a progeszteronszint leesik és megjön a menstruáció. Ha létrejön a terhesség fenn marad. a menstruáció időpontja a tüszőrepedés plusz 12 - 14 nap. ha valakinek a 14. napon van ovulációja akkor 28 napra jön meg a menstruációja.
2008. dec. 12. 16:50
9/10 A kérdező kommentje:
Szia! Sajna világéletemben ilyen szabálytalan volt, most még "örülhetek" is, h ennyire "szabályos". Biztos vagyok benne, h gyógyszeres kezelésre lesz szükségem, de akartunk adni egy minimális esélyt annak, h természetes úton is sikerülhessen. De nem akarok tovább várni, mint mondtam, januárban irány az orvos...
Azért köszi :-)
Szia szerintem mindenképpen menj orvoshoz mert ha nincsen peteérés akkor nem jöhet létre terhesség bármennyire is szeretnéd. A problémád nagyon egyszerűen pár szem gyógyszer bevételével orvosolható rögtön, és akkor meg lesz az esélye a babának. Remélem sikerül, nagyon szorítok neked!!
2008. dec. 12. 16:59
Kapcsolódó kérdések: